Isnin, 16 September 2013





BLUEBERRY CRUMBLE CUP CAKE...RESEPI DARI JUE NIDA...TQ JUE.
BHN2 TUK KEK.
250 gm mentega @ marjerin.
150 gm gula kaster.
250 gm tpg gandum.
4 biji telur (b) - maklong guna 3 biji yg (A).
1 sudu teh baking powder.
1 sudu teh esen vanila.
1 sudu teh pes oren.
1/2 cwn susu cair.
jem blueberry- secukup nye.
aluminium foil cup- secukup nye.
cara2 nye.
pukul mentega- gula- vanila- pes oren- hingga kembang.
masuk kn telur sebiji2 - sambil di pukul lagi.
masuk kan tpg yg di ayak bersama baking powder- pukul lg.
akhir sekali masuk kn susu cair - gaul sebati .

BHN2 CRUMBLE TOPPING.
100 gm tpg gandum.
50 gm gula kaster.
50 gm mentega - di cair kan.
1 sudu teh esen vanila.
1 sudu teh pes oren.
cara2 nye.
campur semua bhn - gaul dengan tangan - hingga jadi seperti serbuk roti - jadi peroi.
tuang adunan kek ke dlm aluminium cup - 1/2 je.
letak 1 sudu teh jem blueberry.
akhir sekali tabur topping crumble -hingga menutupi jem tadi.
panas kn oven 180c - 15 minit.
bakar 45 minit - hingga masak.
selamat mencuba...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan