Kek Lapis Batik Kenyalang
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
sumber lain : Bro. Rozzan@RSR
bahan-bahan : loyang 8" x 8" atau 9" x 9"
- 10 biji telur A
- 300 g tepung hongkong/gandum
- 500 g mentega berkualiti tinggi
- 160 g gula kastor (kalau nak manis lagi bolehlah tambah)
- 340 g susu pekat manis
- 150 g serbuk horlicks
- 150 g jem strawberi
- 1 sudu besar ovalette
- 1 sudu kecil esen vanilla
- pewarna merah, kuning dan hijau
Cara-cara :
- Pukul telur, gula dan ovalette hingga kembang.
- Dalam bekas yang berasingan, pukul mentega bersama susu pekat hingga putih berkrim.
- Satukan adunan telur dan mentega tadi. Sebatikan.
- Setelah itu masukkan jem dan horlicks. Putar sebati.
- Akhir sekali masukkan tepung dan esen vanilla. Kacau hingga betul-betul sebati.
- Ambil 12 senduk lauk adunan dan ketepikan untuk dibuat 3 lapisan bawah dan 3 lapisan atas(1 lapis 2 senduk adunan). Lapisan ini dibiarkan kosong. Lebihan adunan tadi dibahagikan 3 bahagian diberi warna hijau, merah dan kuning. Kermudian dimasukkan ke dalam piping bag atau botol sos. (Atau terpulang mengikut citarasa anda untuk membahagikan adunannya. Boleh juga menggunakan warna-warna pilihan sendiri)
- Sediakan loyang yang telah disapu dengan mentega disekelilingnya. Tuangkan 2 senduk adunan kosong tadi ke dalam loyang dan bakar/grill hingga masak keperangan dengan menggunakan api atas. Ulangi proses hingga 3 lapisan.
- Kemudian, paipkan adunan merah, hijau dan kuning secara berselang seli dan menyerong hingga menutupi ruang lapisan bawah. Grill/bakar lagi hingga masak. Kemudian paipkan semula adunan tadi secara menyerong tetapi bertentangan dan setelah itu dibakar lagi hingga masak. Ulangi proses hingga habis.
- Untuk lapisan atas, bakar/grill lebihan adunan kosong (6 senduk tadi) sebanyak 3 lapisan(1 lapis=2 senduk) seperti lapisan bawah. Setelah masak keperangan, bakar lagi 10 minit dengan menggunakan api bawah. (suhu mengikut jenis oven masing-masing)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan