Isnin, 16 September 2013

KUIH TEPONG GOMAK.

bhn2 nye.
1 kampit tpg pulut.
1/2 kilo kacang hijau- di sangai- di blend halus- ayak 3 kali.
1/2 biji kelapa parut- ambil yg putih nye saje.
2 sudu besar gula merah.
gula pasir secukup nye.
2 helai daun pandan.

cara2 tuk inti nye.
masuk kn kelapa parut ke dlm kuali- masuk kn 1/2 cwn air- gula merah - gula pasir dan daun pandan - masak hingga agak kering- rasa manis nye- ikut citarasa masing2- sejuk kn.

tuk doh nye pula.
dideh kn air dlm periuk.
bancuh tpg pulut dgn sedikit air- uli hingga menjadi doh.
ambil sedikit doh-leper kn- masuk kn inti- tutup semula dan bulat kn- masuk kn dlm air mendideh tadi- masak mcm kita buat buah melaka- bila dah timbul- angkat dan golek2 kn kt serbuk kacang hijau tadi- tekan2 sedikit biar jadi leper.
siap tuk di hidang.

SELAMAT MENERAI....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan