Jumaat, 13 September 2013







Resepi kali ini adalah Rendang Tok sesuai di makan bersama nasi atau lemang di pagi raya..

Bahan-bahan (hidangan untuk 5 orang)
600g daging lembu, tanpa lemak-dipotong 12 keping
30g (3 sudu makan) susu tepung skim - dibancuh dengan 1 cawan air suam
20g(4sm) lengkuas parut- dibuang airnya
75g (1/2 cawan) isi kelapa - untuk di buat kerisik
2 biji buah pelaga
1/2 kuntum bunga lawang
1/2 sm kulit kayu manis
1 keping asam keping
5g(1 sudu makan) rempah kari
30g gula kabung
3g(1/2 sudu teh) garam
1 liter (4 cawan air)

Bahan A (digoreng tanpa minyak dan di kisar)
10g (2 sudu makan) rempah ketumbar
5g ( 1 sudu makan) jintan putih
2g (1 sudu makan) lada hitam
8g ( 10 tangkai) lada kering

Bahan -bahan B (dikisar)
30g ( 3 batang) serai
5g (1 sm) halia
200g (20 ulas) bawang merah
10g (2 ulas) bawang putih

Cara membuatnya
  • Bersihkan daging, tos kemudian perap dengan bahan-bahan (A) dan (B) selama 30 minit.
  • Masukkan air kedalam kuali.
  • kemudian masukkan daging yang telah diperap serta parutan lengkuas, buah pelaga, bunga lawang, kulit kayu manis, rempah kari, gula kabung dan garam.
  • Masukkan asam keping diikuti dengan susu skim.kacau selama 1-2 minit.
  • Masukkan kerisik dan kacau sehingga kering.
  • Hidangkan  dengan nasi, lemang atau ketupat

Tiada ulasan:

Catat Ulasan