Roti Boy - zita ali
Lembut dan sedap.
Menguli hanya menggunakan tangan je...
Silakan bagi sesiapa yg sudi nk tag atau share. Resepi cara saya.
Bahan2nya:
Untuk Topping:-
60 gm butter lembut
50gm gula halus
1 biji telur
sedikit garam
80gm t. gandum-ayak
2 1/2 sdk coffee emulco
Cara2nya:
Pukul butter dlm 4-5 min. Kelajuan sederhana.
Masukkan telur, gula & coffee emulco. Pukul lagi.
Masukkan t.gandum
Pukul lagi hingga sebati.
Siap. Masukkan dlm piping bag dan simpan dlm fridge dulu(bukan ditempat beku)
Filling:
200gm butter
1/2 sdk esen vanilla
60gm gula halus.
Cara2nya:
Pukul mentega dlm 4 min( kelajuan sederhana)
Masukkan esen vanilla dan gula.
Pukul hingga rata. Simpan dlm fridge.
Bahan2 doh:
500gm t. roti - ayak bersama bread improver.
80gm gula castor
5gm bread improver
6gm garam
8gm yis
1 biji telur - pukul perlahan
230gm susu fresh milk(hangatkan sebentar dlm microwave) + 1sdk ovalette(digaul & tapis)
60gm butter lembut.
Cara2nya:
Satukan tepung, gula & garam. Gaul sebentar.
Masukkan yis & gaul sebentar lagi.
Masukkan susu & telur.
Uli + - 5 min.
Tambahkan tepung sikit jika masih lekat ditangan.
Masukkan butter lembut dan uli lagi. + - 10 min
Sehingga doh nampak elok. (elastic not sticky)
Bahagikan doh kpd 17 pcs( 55gm each)
Tutup dgn (cling wrap atau tuala lembab)
Rehatkan 15 min.
Kemudian leperkan di tapak tangan, masukkan inti dlm 1/2 sdb.
* Tutup rapat seperti kuih pau.
* Hati2 ya jika tk tutup dgn betul, intinya akan terkeluar
ketika dibakar.
Susun semua di atas dulang pembakar yg telah digris.
Jarakkan dlm 8cm.
Rehatkan 45 min. *saya tutupkan dgn dulang aluminium foil je..
Selepas 45 min, pipekan topping nya.
Saya letakkan di para2 no 2 dari bawah. Guna spatula untuk keluarkan roti dari loyang pembakar.
Siap!!
Lembut dan sedap.
Menguli hanya menggunakan tangan je...
Silakan bagi sesiapa yg sudi nk tag atau share. Resepi cara saya.
Bahan2nya:
Untuk Topping:-
60 gm butter lembut
50gm gula halus
1 biji telur
sedikit garam
80gm t. gandum-ayak
2 1/2 sdk coffee emulco
Cara2nya:
Pukul butter dlm 4-5 min. Kelajuan sederhana.
Masukkan telur, gula & coffee emulco. Pukul lagi.
Masukkan t.gandum
Pukul lagi hingga sebati.
Siap. Masukkan dlm piping bag dan simpan dlm fridge dulu(bukan ditempat beku)
Filling:
200gm butter
1/2 sdk esen vanilla
60gm gula halus.
Cara2nya:
Pukul mentega dlm 4 min( kelajuan sederhana)
Masukkan esen vanilla dan gula.
Pukul hingga rata. Simpan dlm fridge.
Bahan2 doh:
500gm t. roti - ayak bersama bread improver.
80gm gula castor
5gm bread improver
6gm garam
8gm yis
1 biji telur - pukul perlahan
230gm susu fresh milk(hangatkan sebentar dlm microwave) + 1sdk ovalette(digaul & tapis)
60gm butter lembut.
Cara2nya:
Satukan tepung, gula & garam. Gaul sebentar.
Masukkan yis & gaul sebentar lagi.
Masukkan susu & telur.
Uli + - 5 min.
Tambahkan tepung sikit jika masih lekat ditangan.
Masukkan butter lembut dan uli lagi. + - 10 min
Sehingga doh nampak elok. (elastic not sticky)
Bahagikan doh kpd 17 pcs( 55gm each)
Tutup dgn (cling wrap atau tuala lembab)
Rehatkan 15 min.
Kemudian leperkan di tapak tangan, masukkan inti dlm 1/2 sdb.
* Tutup rapat seperti kuih pau.
* Hati2 ya jika tk tutup dgn betul, intinya akan terkeluar
ketika dibakar.
Susun semua di atas dulang pembakar yg telah digris.
Jarakkan dlm 8cm.
Rehatkan 45 min. *saya tutupkan dgn dulang aluminium foil je..
Selepas 45 min, pipekan topping nya.
Saya letakkan di para2 no 2 dari bawah. Guna spatula untuk keluarkan roti dari loyang pembakar.
Siap!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan