inti@filling buatan sendiri (dari previous posts)
By Haslina Hassan on Tuesday, November 19, 2013 at 11:49pm
ICING UTK DONUT
Khairi Mansor Klau akak nak buat icing dr gula icing tu bole jer kak : 1 cwn gula icing + 1-2 sudu air suam + vanilla@ essence yg lain..bancuh semua sampai mcm meleleh skit, klau masih pekat lg tambah air tp skit2, pas tu celupkan permukaan donut yg dah sejuk dlm icing tu , ltk atas dulang n bolehla hias ngan taburan chocolate rice ...
SWEET BUTTER FILLING
Nor Asmah maaf saya bz sikit...nak masak tuk anak2 baru balik keja...inti senang je tepung susu,tepung jagung n gula dan butter manisnya ikut citarasa pn sendiri..saya tk de sukatan
INTI KACANG MERAH
Azizah Arahman D'z Cake
1/2 kacang.rendam semlman utk lembutkan Rebus dan kisarkan (dgn air rebusan) Masak atas api perlahan 1/2 kg gula nak manis tambah100 ml minyak msk hingga pekat dan berkilat
TIPS
Ibu Miah Tumpang lalu...sy nak berkongsi rahsia tak penat mengacau inti kacang ke, jem nenas ke dll...guna periuk elektrik yang ada utk masak nasi tu. Hah masuk je dalam periuk tu...sengetkan tudungnya dan tekan. Tak hangus...mcm masak nasi, nnt bila dah sejat airnya...nak cepat baru alih ke kuali...tp sy selalunya malas biar je dalam sehari suntuk dlm periuk tu, warmnya mengeringkan inti. Cuma perlu kacau2 dan tekan je. Utk masak rendang pun sy begitu jg...masukkan bahan..tekan...tidur...esok masuk santan je. Selamat mencuba..
KRIM AISING
(I) LiEza Suhaili ni resepi krim aising (utk letak dalam roti) ... 100gm butter/marjerin, 100gm shortening, 100 gm gula castor..pukul semua bhn td hingga betul2 kembang. siap..
(II) Siti Zanariah Khalit butterkrim : saya guna buttercream biasa...sukatan 1/2kg butter,1/2kg krimwell,100gm shortening,250gm golden syrup,esen vanila dan sedikit perahan lemon
KAYA BUATAN SENDIRI
Azizah Arahman D'z Cake
Santan 1 kg Telor 3 biji Daun pandan Gula 1/3 kg 1cawan gula(hangus) masak semuanya s.pi pekat
FILLING COKLAT
Nureiz Yan Utk roti yan guna doh biasa cuma tmbah 2 cmca srbuk koko. Utk filling 40g coklat masakan 300g susu segar 50g gula 30g tepung jagung 12g mentega 18g serbuk koko Masak smua atas api, kecuali mentega. Bila dh pekat, ttup api & masukkan mentega. Siap! Selamat mencuba kawan2 semua
INTI KASTAD
¾ cawan tepung kastad
2 cwn fresh milk
2 cwn air
¾ cwn gula ( boleh kurangkan ke ½ cwn , ikut tahap kemanisan)
1 camca besar margerin/butter
Cara2
Masukkan semua kecuali margerin. Kacau rata, masak atas api sederhan besar sehingga pekat..perlu selalu dikacau. Tutup api, masuk margerin, kacau rata2..
INTI KELAPA
Siti Hawa Kamis 1 bj klapa inti2 helai daun pandan-ikat n koyakkn ckitGula merahGula pasirGaram secubitCaraMasukkn klapa yg diparut ,gula pasir,gula merah,garam n daun pandan...kacau sbati br buka api...Jgn ltk air nnt inti tu berair..inti klapa tuk roti mesti kering...Rasa manis die n kacau spai kering...Slmt mencuba yer
Tiada ulasan:
Catat Ulasan