Khamis, 21 November 2013



KARIPAP SABAH - Resepi Mlong Tipah

BAHAN UTK BUAT INTI
1 tin sardin besar hancur2 kan daging nya 1 labu bawang besar potong dadu
4 ulas bawang putih potong dadu juga
2 sudu besar serbuk cili
1 tangkai daun kari

cara2 nya
tumis semua bhn....perasakan masin nya goreng hingga kering ....kira2 agak berderai inti sardin ni ya da siapk ketepikan .....
* inti Shima buat cara sendiri, hihi...

utk bahan doh

500 gram tepong gandum digaul dgn
1 senduk planta gaul hingga tepong jadi peroi ya
1 sudu besar jintan manis...tumbuk halus 1 cawan besar air sejuk..ais

gaul 2 bhn ni ...hingga jd doh yang lembut

cara nak buat karipap ni

canai doh hingga jd nipis ...... potong 4 segiempat memanjang kira2 1.5 cm .......

isi inti sardin dulu..pastu lipat ..tekan dulu bahagian hujung nya dgn garpu..utk elak inti keluar ok...yang balance tepong tu...potong serong ketengah bhgn sedikit ..jgn bagi putus bhgn tepi nya ok pas tu terus lipat bg kemas.......

dibahagian akhirnya tu.....buh putih telur utk bg lekat ya....takut masa goreng doh terbukak ..... terus goreng dalam minyak panas ok

* bole gak jika nk guna resepi karipap doh yg lain..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan