NASI AYAM LEMON ALA2 PAK LI
BAHAN2NYA
1 ekor ayam(rebus ayam kira ambik sikit je dari ayam mentah jangan rebus semua ye)(ambik air buat masak nasi)
kiub ayam
2 inci halia
2 biji bawang merah
1 batang serai
sedikit lada sulah
sedikit pewarna kuning
BAHAN KUAH LEMON
3 biji lemon
1 biji bawang merah(kisar)
3 inci lengkuas(kisar)
sedikit tepung jagung
sedikt pewarna
3 sudu madu
BAHAN PERAPAN AYAM
kicap cair
lada sulah
garam sikit
serbuk jintan manis.puti dan ketumbar 1 sudu
2 sudu tepung ubi/jagung
PERAP AYAM UNTUK SATU JAM
CARA MEMBUAT NASI
1-tumis bawang,halia ang telah dikisar hingga naik bau
2-masukkan kiub ayam..kita pakai 2 kib..tumis semua sampai naik bau..
3-masukkan serai yg diketuk
4-masukkan beras yang telah dibasuh goreng seketika.
5-baru masuk air rebusan ayam mengikut sukatan macam u all masak nasi biasa..simpan sedikit air rebusan untuk membuat kuah lemon ya....
6-masukkan lada sulah,garam secukupnya dan sedikit pewarna kuning.
7.masak sampai masak.
8-AYAM yang diperap hendaklah digoreng.celup ayam dengan telur kemudian golek dalam tepung gandum dan goreng
CARA MEMBUAT KUAH LEMON
1-tumis bawang dan lengkuas dengan sedikit minyak saja.
2-masukkan air rebusan ayam
3-masukkan 2 susdu madu(kalau nak manis lebihkan kalau tak de madu guna gula je
4-pekatkan sedikit kuah dengan tepung jagung yg dibancuh
5-masukkan pewarna kuning sikit je
6-masukkan perahan lemon 2 biji lemon je ..buat la kuah tu ada rasa lemon2 ye..
masukkan garam sikit dan serbuk perasa
7-masak hingga masak
CARA MEMBUAT SAMBAL
1-masak cili kering,bawang putih dan lengkuas yang dikisar sehingga mendidih.maksudnya bahan kisar itu ditambah sikit air sebelum direbus jangan la terlalu ceroi kata org penang maksudnya terlalu cair biar ada pekat sikit
2-masukkan gula secukup nya.sambal ini kena rasa manis2 sikit
3-masukkan cuka secukupnya nak masam boh la lebih.
masukkan sedikit garam dan masaklah sehingga mendidih ya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan