Jumaat, 29 November 2013

Roti Pandan Susu ...asma ibrahim
sedap makan mcm tu saja atau sapu kaya & secawan milo panas...havennn alhamdulillah :)))
2 1/2 cawan tepung roti
 2 sudu kecil yis kering....bancuh dgn sikit air suam dgn 1 skecil gula biar berbuih
 2 sudu besar gula halus
 1/2 sudu teh garam
 2 sudu besar susu tepung
 1 biji telur...dipukul sikit
 1 sudu besar shortening
 1 sudu kecil perisa pandan
 1 sudu kecil pewarna hijau
 air dlm 1 cwn kdg2 x sampai (saya pakai fresh milk suam)
Cara-cara
 satukan semua bahan kecuali shortening uli dan mskan air sikit2 dgn mesin.. saya pakai kenwood k mix speed no 2 selama 8 ke 10 minit kemudia masukan shortening uli lg selama 5 minit...perap doh biar naik 2xganda ...tumbuk2 keluarkan angin ...uli dgn tangan +- 5 minit tekan2 dohbiar leper dan gulung...masukan dlm tin pembakar biar naik lg sekali dlm 45 minit ke 1 jam....bakar dgn suhu 350f atau 180c selama 30 minit...dah siap sapu majerine atau butter...selamat mencuba
***gunakan loyang utk roti 4.5" X 8" sedang elok satu loaf...klu nak roti permukaan atas rata tutup loyang roti...saya x tutup sbb suka bentuk roti klasik yg tinggi diatas.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan