KEK KUKUS COKLAT LEMBAB, MUDAH DAN MENJADI.
Bahan A
1 cawan serbuk koko ( tak kisah jenama apa pun )
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat
Bahan B
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
Bahan C
1 sudu teh esen vanilla
3 biji telur (suhu bilik)
Cara membuatnya:
2. Masukkan semua bahan A kedalam periuk, dan kacau hingga sebati dengan menggunakan api yang kecil dan sejukkan.
3. Pecahkan telur kedalam mangkuk besar dan pukul hingga kembang. Tuang bahan A tadi bersama esen vanilla kedalam telur tadi sambil di kacau hingga sebati.
4. Masukkan tepung yang di ayak bersama baking powder dan soda bikarbonat (Bahan B) dan kacau lagi hingga sebati selama 5 minit.
5. Tuang
adunan dalam loyang dan ikat dengan beg plastik. Boleh juga pakai
aluminium foil. Pastikan wap air tak boleh masuk dalam adunan.
7. Angkat dan tunggu kek sejuk dahulu sebelum di potong.
BAHAN UNTUK TOPPING (ganache)
(saya ubah suai sedikit)
Bahan-bahan
300 gm coklat masakan - dipotong kecil
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar butter
Cara:
1. Panaskan susu cair dan susu pekat dengan kaedah double boiler.
FIZA'S COOKING
Tiada ulasan:
Catat Ulasan