*Apam Kampung (versi strawberi)
Bahannya:
3 1/2 cawan tepung gandum (350g)
1 cawan tepung beras (100g)
1 1/2 cawan gula (300g)
2 1/2 cawan air (500ml)
1/2 s/t garam
1 paket mauripan
*perisanya apa2 bleh bubuh, kali ni bubuh warna pink n perisa strawberi.
Cara2nya:
-200ml airpanas amy bancuh dgn gula dulu, kemudian selebihnya 300ml air masak biasa amy tuangkan dlm bancuhan tadi.
-masukkan kesemua bahan2 seperti tepung gandum, tepung beras, pewarna pink, perisa strawberi dn garam. amy putar guna mixer jer sbb blender kecik xmuat.
-mskkan yis, putar sebati dan perap selama 2 jam...
-panaskan periuk kukusan. tggu air mendidih bru masukkan loyang berisi adunan didlmnya...permukaan loyang tu amy xtutup pun cuma tutup kukusan tu amy balut dgn napkin yg bersih bg air xmenitik2...
-loyang tu plk amy sapu majerin n tabur tepung dikelilingnya kemudian lapik/alas baking paper.
*masukkan kedalam loyang dan kukus selama 45 minit - 1 jam..
-siap
*hidangkan bersama kelapa parut putih yg telah digaul ngan sedikit garam.. kukus dl supaya tahan lama ya.
Cara potong apam:
*untuk mendapatkan potongan apam yg cantik.. Seelok2nya jangan guna pisau ye, guna benang je. Bubuh benang kat bwh apam tu. Benang dr kiri tarik ke kanan dan yg kanan tarik ke kiri. Tarik serentak tau.
Bahannya:
3 1/2 cawan tepung gandum (350g)
1 cawan tepung beras (100g)
1 1/2 cawan gula (300g)
2 1/2 cawan air (500ml)
1/2 s/t garam
1 paket mauripan
*perisanya apa2 bleh bubuh, kali ni bubuh warna pink n perisa strawberi.
Cara2nya:
-200ml airpanas amy bancuh dgn gula dulu, kemudian selebihnya 300ml air masak biasa amy tuangkan dlm bancuhan tadi.
-masukkan kesemua bahan2 seperti tepung gandum, tepung beras, pewarna pink, perisa strawberi dn garam. amy putar guna mixer jer sbb blender kecik xmuat.
-mskkan yis, putar sebati dan perap selama 2 jam...
-panaskan periuk kukusan. tggu air mendidih bru masukkan loyang berisi adunan didlmnya...permukaan loyang tu amy xtutup pun cuma tutup kukusan tu amy balut dgn napkin yg bersih bg air xmenitik2...
-loyang tu plk amy sapu majerin n tabur tepung dikelilingnya kemudian lapik/alas baking paper.
*masukkan kedalam loyang dan kukus selama 45 minit - 1 jam..
-siap
*hidangkan bersama kelapa parut putih yg telah digaul ngan sedikit garam.. kukus dl supaya tahan lama ya.
Cara potong apam:
*untuk mendapatkan potongan apam yg cantik.. Seelok2nya jangan guna pisau ye, guna benang je. Bubuh benang kat bwh apam tu. Benang dr kiri tarik ke kanan dan yg kanan tarik ke kiri. Tarik serentak tau.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan