Isnin, 9 Jun 2014

 Photo: milk cheese sponge cake

*Bahan2nya:

150g cream cheese tatura
150g gula halus
150g tepung gandum
4sb susu tepung
1skfc serbuk penaik
1sb ovellette
5biji telur ayam}A
80ml air
80ml minyak masak

*Cara2nya:
-satukan cream cheese, gula, ovellette, tepung, susu tepung, serbuk penaik dn telur kedlm bekas adunan....putar sehingga sebati, kembang putih kepekat2an dlm 3-5min...
-masukkan air dn putar dlm 1-2min cmtu....
-last sekali baru masukkan minyak~putar sebati dlm seminit...
-adunan siap!
------------------------------
-sediakan loyang 7" - klu nk tinggi... @ loyang 8" pn boleh. Yg ni amy guna 7"~ tinggi ler plk....
-sapu kelilingnya dgn majerin dn tabur tepung
-lapik dgn kertas minyak...
-tuang adunan kedlm loyang
-bakar selama 45-50min @ smpai masak api ATAS/BAWAH dgn suhu 150'c...
*slmt mencuba!

By: Rohaimi Ahmad
9/6/14
 
milk cheese sponge cake

*Bahan2nya:

150g cream cheese tatura
150g gula halus
150g tepung gandum
4sb susu tepung
1skfc serbuk penaik
1sb ovellette
5biji telur ayam}A
80ml air
80ml minyak masak

*Cara2nya:
-satukan cream cheese, gula, ovellette, tepung, susu tepung, serbuk penaik dn telur kedlm bekas adunan....putar sehingga sebati, kembang putih kepekat2an dlm 3-5min...
-masukkan air dn putar dlm 1-2min cmtu....
-last sekali baru masukkan minyak~putar sebati dlm seminit...
-adunan siap!
------------------------------
-sediakan loyang 7" - klu nk tinggi... @ loyang 8" pn boleh. Yg ni amy guna 7"~ tinggi ler plk....
-sapu kelilingnya dgn majerin dn tabur tepung
-lapik dgn kertas minyak...
-tuang adunan kedlm loyang
-bakar selama 45-50min @ smpai masak api ATAS/BAWAH dgn suhu 150'c...
*slmt mencuba!

By: Rohaimi Ahmad
9/6/14
— with Junaidah Hamid and 4 others at Kek Lapis Rohaimi Ahmad Enterprise.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan