Mohon izin pada yang empunya resepi, semoga anda sentiasa dirahmati....blog ini bukan mencari publisiti tapi sekadar catatan resepi untuk simpanan saya sekeluarga....nak salin dalam buku makan masa yang lama...maka saya mengambil anisiatif untuk simpan dalam blog peribadi.....terima kasih..
Jumaat, 29 November 2013
500g tpg gndum
11g yis(sy gune yg pkt besr n tmbang)
50g marjern
1sdb shortening(nk ltk lbh ckt pun bolh)
125g susu pkat
1bj telur(sy gune
1/2sdt garam
190-200ml air suam(brgntung pd kualit tpg)
-dlm beks yg agk besr, tuang air suam,susu, yis, marjern n shortening....biarkn seketika
-stelh yis berbuih,masukn sparuh tpg, telur n garam kdlm adunn...gaul hngga sebati..dh sebati masukn tpg slbihnye, uli hngga licin n xmelekt d tgn...skirenye adunn lmbik bolh tmbh sdkt tpg...doh xperlu dperap..dh siap trus canai/bntukn n biarkn naik...goreng dlm myk pans ng api yg perlhn...dh sejuk bolh tabur gula...siap dh
Tiada ulasan:
Catat Ulasan