Bahan-bahan untuk resepi kek pelangi:
- 3 cawan tepung naik sendiri
an berhad- 1 1/2 cawan gula kastor
- 1 pek buttercup @ 250gm butter
- 5 biji telur
- 1 1/2 cawan susu segar @ susu cair
- Secubit garam halus
- 2 sudu kecil esen vanila
- Pewarna pilihan (merah, oren, purple, hijau)
- 1 pek creamcheese
- 1 cawan gula aising
- 1/2 cawan butter
- Sprinkle beads @ bahan2 hiasan ikut suka korang
Cara Buat Kek Pelangi :
- Memula, panaskan oven (170°C)
- Then, ayak tepung & garam. Ketepikan
- Pukul butter dan gula sampai kembang & putih. Agak2 dalam 10-15 minit gitu.
- Pastu, masukkan telur sebijik demi sebijik. Pukul lagi.
- Masuk esen vanila. *boleh sukat pakai tudung botol tu je*
- Masukkan bahan2 yang di ayak tadi sikit2, selang seli dengan susu.
- Dah setel sume, dah boleh asingkan adunan dan masuk pewarna ikut suke hati korang.
- Tuang dalam loyang, bakar lebih kurang 15 minit, 170°C.
- Dah siap bakar, sejukkan dulu kat tepi.
- Untuk topping pulak, pukul semua bahan (creamcheese, gula & butter) sampai kembang.
- Time susun kek tu, antara setiap lapisan tu, kena taruk topping tu. *untuk lekatkan lapisan kek*
- Pastu, boleh la balut seluruh kek tu pakai topping tadi. Hiaskan pakai sprinkle beads, choc chips or ape2 la yang korang nak letak. Korang jugak yang makan kang. Mehmehmeh -..-
Comel
kan kek pelangi ni. Kemaen warna warni aidilfitri lagi ha. Kalau buat
banyak2 kaler, mau tinggi macam KLCC kek aku ni -_-” Kalau sesapa yang
kureng suke cheese, boleh buat topping dia from whipping cream.
Pukul whipping cream tu dengan gula sampai kembang, pastu balut la kek
korang tu. Hehe. Tak kesah la korang nak pakai kaler ape time buat
adunan tu, yang penting resepi kek pelangi ni memang sedap sampai menjilat bulu ketiak. eh! -..- Dah la, mengantok sebenarnya ni. Selamat meneraiii!~ Okbai! <3
Tiada ulasan:
Catat Ulasan