Isnin, 30 September 2013



Kaya ~~~ Yanni Nbp

Bahan:
1 cawan gula 
1 cawan air
*buat gula hangus,biarkan sejuk.

1 cawan santan pekat
1 cawan gula
3 biji telor
2 s/b tepung jagung
2 s/t air pandan
* Bancuh semua bahan dan tapis. Masak dgn api sederhana dan dikacau selalu. Masak sampai pekat,sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
Sumber~~~~Siti NorZuriah Zainal
Ready to bake..

Inti :-

Isi ayam (bahagian dada) 
mushroom
Bawang Besar
Bawang putih

Kesemua potong Dadu

Mixed vegetables
Susu cair
slice Cheddar cheese
garam, gula
White pepper
Serbuk Mixed herbs
Stok ayam
Tumis bwg putih/merah dgn butter, buh ayam, mushroom, mixed vege..kacau.. buh garam, gula pepper stok chicken.. Buh cheese dan mixed herbs.. jika terlalu cair, buh tepung yg di campur air, terpulang nk pekat mcmana.. biar inti tu berair sikit..
Buh susu cair, garam gula,

PUDING JAGUNG KASTAD....sedap mkn sejuk2...

Bhn2:
1cwn tepung kastad
1 cwn jagung manis
3/4 cwn gula
2 cwn air
11/2 cwn susu cair

Cara:
1. Campurkan t.kastad,gula,jagung,susu dan air dlm mangkuk...kacau supaya x bergentel.
2. Tuang dlm kuali dan masak atas api sederhana..kacau sentiasa sampai pekat dan berkilat.
3. Angkat n tuang dlm loyang atau acuan...sejukkan.
 




Mee Jawa

Bahan-Bahan: 

1 kg mee kuning (dicelur)
1/2 kg. daging [rebus lembut dan hiris nipis]
300 gm tauge (buangkan kakinya)
2 tangkai daun bawang (dihiris)
5 biji cili merah (dihiris)
3 keping tauhu goreng (dihiris nipis)
3 biji telur rebus (dibelah)
3 biji limau nipis (dibelah)
Sedikit bawang goreng

Bahan Kuah:

1/2 kg keledek (direbus & dikisar)
3 ulas bawang putih ]
5 ulas bawang merah ]
3 batang serai ] mesin halus
Sedikit halia ]
sedikit lengkuas ]
100 gm udang kering ]
2 s/b cili kisar
3 s/b serbuk kari daging
air rebusan daging
Sedikit garam
Sedikit minyak masak
Sedikit gula

Caranya:

1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan yang dimesin, rempah & cili kisar hingga garing.
2. Masukkan keledek. Tambahkan air rebusan daging mengikut kepekatan yang diinginkan.
3. Akhir sekali, masukkan garam & gula. Biarkan hingga kuah mendidih.
4. Angkat dan hidangkan dgn bahan yg dihiris.


"...BAnAna CaKe wiTh ChOcolAte CHips..."

Bahan2nya:
250g majerin
200g gula halus
4biji telur~A
250g tepung gandum
1 sudukfc baking powder
1/2 sudukfc soda bikarbonat
100g pisang(montel@ berangan)
50ml susu cair
1/2 sudu teh esen pisang
*coklat chip secukupnya tk taburan diatas kek

Cara2nya:
-majerin dn telur~dimixer smpai gebu n kembang...
-masukkan telur~putar
-masukkan tpng yg tlah diayak bersama baking powder dn soda bikar bonat~putar sebati
-masukkan pula pisang yg tlah dilecek~putar
-masukkan susu cair dn esen pisang~putar sebati
-sediakan loyang bersaiz 8"...alas dgn kertas minyak...
-tuangkan adunan kedlm loyang...kemudian tabur coklat chips diatasnya...
-bakar pada suhu 160'c api atas bawah selama 50min...
-siaaaap!
By:Rohaimi Ahmad...


Roti Boy - zita ali

Lembut dan sedap.
Menguli hanya menggunakan tangan je...
Silakan bagi sesiapa yg sudi nk tag atau share. Resepi cara saya.

Bahan2nya:

Untuk Topping:-
60 gm butter lembut
50gm gula halus
1 biji telur
sedikit garam
80gm t. gandum-ayak
2 1/2 sdk coffee emulco

Cara2nya:
Pukul butter dlm 4-5 min. Kelajuan sederhana.
Masukkan telur, gula & coffee emulco. Pukul lagi.
Masukkan t.gandum
Pukul lagi hingga sebati.
Siap. Masukkan dlm piping bag dan simpan dlm fridge dulu(bukan ditempat beku)

Filling:
200gm butter
1/2 sdk esen vanilla
60gm gula halus.

Cara2nya:
Pukul mentega dlm 4 min( kelajuan sederhana)
Masukkan esen vanilla dan gula.
Pukul hingga rata. Simpan dlm fridge.

Bahan2 doh:
500gm t. roti - ayak bersama bread improver.
80gm gula castor
5gm bread improver
6gm garam
8gm yis
1 biji telur - pukul perlahan
230gm susu fresh milk(hangatkan sebentar dlm microwave) + 1sdk ovalette(digaul & tapis)
60gm butter lembut.

Cara2nya:
Satukan tepung, gula & garam. Gaul sebentar.
Masukkan yis & gaul sebentar lagi.
Masukkan susu & telur.
Uli + - 5 min.
Tambahkan tepung sikit jika masih lekat ditangan.
Masukkan butter lembut dan uli lagi. + - 10 min
Sehingga doh nampak elok. (elastic not sticky)
Bahagikan doh kpd 17 pcs( 55gm each)
Tutup dgn (cling wrap atau tuala lembab)
Rehatkan 15 min.
Kemudian leperkan di tapak tangan, masukkan inti dlm 1/2 sdb.
* Tutup rapat seperti kuih pau.
* Hati2 ya jika tk tutup dgn betul, intinya akan terkeluar
ketika dibakar.
Susun semua di atas dulang pembakar yg telah digris.
Jarakkan dlm 8cm.
Rehatkan 45 min. *saya tutupkan dgn dulang aluminium foil je..
Selepas 45 min, pipekan topping nya.
Saya letakkan di para2 no 2 dari bawah. Guna spatula untuk keluarkan roti dari loyang pembakar.
Siap!!

Congo Bars
Bagi yang berminat untuk mencuba

Bahan2nya
315gm tepung gandum
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
150 gm butter
300 gm gula perang
3 biji telur
1 sdk esen vanilla
200 gm choc cincang @ choc chip
1 cawan almond nib

Cara2nya
Pukul butter dan gula perang hingga sebati
Masukkan telur dan esen vanilla
Masukkan tepung dan kacau sebati
Akhirnya masukkan choc chip dan almond
Masukkan ke dalam loyang 10 x 10 in dan bakar pada suhu 170' selama 30 - 50 min.

Sumber dari blog K Nor secubit garam dan Izzah muffin lover.

Ahad, 29 September 2013



APAM GULA HANGUS
Bahan2:
1 cwn gula...masak hingga hangus
1 cwn air panas....masukkan dalam air yg dah masak hangus n kacau2..bagi gula hangus larut..tutup api..n sejukkan.

11/2 cwn tepung gandum
2 biji telur
2 sdb planta/marjerin
2 sdb susu pekat manis
1 sd soda bikarbonat
1/2 sdt ovallet
1 sdt esen vanilla
1/2 cwn minyak masak

Cara:
Air gula yg sejuk tadi dimasukkan dlm blender. Masukkan semua bhn2 lain ..blender sebati. Sapu acuan dgn minyak supaya x lekat...kukus 15 minit...

Sabtu, 28 September 2013




Tauhu Jepun Goreng Sos Tiram + cendawan shitake~~~~nORAINI HJ RAMLI

5 biji tauhu jepun
2 camb tepung jagung
10 kuntum cendawan chitake
1 biji cili capsicum hijau
1 biji cili capsicum merah
1 camb bwg putih kisar
2 camb sos tiram
1 camb kicap manis
1 1/2 cwn air
1 camb gula
2 camb tepung jagung (bancuh dgn air)

1. Potong tauhu. Celup dlm tepung jagung. Goreng dlm minyak yg panas. Angkat dan tos.
2. Tumis bwg putih dan masukkan cendawan. Tumis sekejap. Masuk air. Biar mendidih.
3. Masukkan kicap, sos tiram, gula. Kacau.
4. Masukkan tauhu, potongan cili capsicum. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung (ikut pd kepekatan yg anda kehendaki).
5. Bolehlah dihidang.

** boleh jugak ditumiskan dgn udang, ayam dll ikut selera anda **


kek coklat urai gebu ~~~~Noraishah Din


Bhan2nya
A
2cwn tepung gandum
1sdk baking powder
B
4biji telur
1cwn gula
1cwn planta
1sdk esen vanila
1sdb air
1/2 cwn coklat urai

ayak kn bhan A
kemudian mixer bahan B sampai kelihatan halus msukkn bhn A tadi
di ikuti cklat urai



Cokodok Pisang
Resipi asal : Suraya Hussain 
Sumber resipi: Kak Mai Zura (Mai Share Resipi)


2 cwn pisang masak - dikisar
1 cwn gula (sy guna tak sampai 1 cawan)
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh baking soda
1 sudu teh baking powder
3 cwn tepung gandum (anggaran.. Kadang sy buat guna lebih, kadang guna kurang..mungkin ikut jenis pisang juga)
1 sudu besar susu tepung
2 sudu besar kelapa parut (boleh lebihkan jika suka)

Masukkan gula & garam ke dlm pisang yang dikisar. Gaul hingga gula hancur.
Masukkan baking powder dan baking soda dan kacau hingga sebati. ( sy buat gini jer...mula2 blend pisang, kemudian masukkan gula, garam, baking powder n baking soda...blend lg biar semua sebati). Masukkan tepung & susu tepung. Kacau lagi biar sebati. Akhir sekali masukkan kelapa parut. Gaul sebati. Panaskan minyak yang banyak untuk menggoreng. Jemputkan adunan ke dalam minyak panas atau bulat2kan adunan dan masukkan ke dalam minyak panas. Goreng api sederhana hingga masak. Api jangan besar yer, nanti luar dah gelap, dalam tak masak. Cokodok ni luarnya rangup dan dalamnya gebu.. Lebihkan kelapa parut jika ingin cokodok yang lebih rangup dan enak..

Selamat Mencuba 

KEK LAPIS KEJU~~~~~~maisarah
A
125 gm cream cheese
200 gm butter
1/2 cwn susu pekat
20 gm parmesan cheese

B
6 biji telur A
1/4 cwn gula kastor
200gm tepung hongkong
1 sudu besar ovalette
1 sudu kecil esen vanila
60ml air ais

C
chocolate chips/hawflakes (di hancur kasar) secukupnya

1. Pukul bahan A hingga berkrim.
2. Dalam bekas lain, pukul bahan B hingga kembang & pekat selama 10 minit.
3. Kemudian satukan bahan A dan B. Putar lagi dengan kelajuan perlahan hingga sebati.
4. Bakar/grill lapis demi lapis. Mulakan dengan lapisan pertama ratakan..kemudian taburkan coklat chips/hawflakes dan bakar/grill menggunakan api atas sahaja (suhu 180C-200C) selama lebih kurang 5 minit (tetapi bergantung juga pada jenis oven masing-masing. Jika cepat panas, masa membakar boleh dikurangkan dan begitu juga sebaliknya). Setelah itu, keluarkan loyang dari oven, dan tekan lapisan kek dengan menggunakan penekan kek atau alat lain yang besesuaian. Kemudian lapiskan lagi dengan adunan seterusnya. Ulangi proses hingga habis lapisan.
5. Setelah habis membakar semua lapisan, bakar untuk keseluruhan kek selama 5-6 minit dengan suhu 160C (api atas dan bawah).
6. Sejukkan kek sebelum dipotong.



~ Apam Nasi ~

1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan nasi sejuk
1/2 cawan gula
1 1/4 cawan air
1sdt yis mauripan

Caranya
Blender nasi sejuk, gula dan air. Tapiskan dan masukkan kedalam tepung beras, tepung gandum dan yis. Bancuh hingga sebati. Perapkan hingga 2-3jam . Didihkan air kukusan. Oleskan loyang dengan minyak, panaskan sebentar dan tuangkan 3/4 adunan apam lalu kukuslah selama 15minit hingga 20minit. Sejukkan. Hidangkan dengan kelapa parut.




Roti lembut n gebusss..jemput kwn2..
sumber- Roznie Azima Harun

Tpg roti 1 kg
Telur 4 biji
Gula 200 gm
Yis kering 30 gm
Bread improver 10gm
Marjerin 150gm
Air seckupnya

Cara2
Masuk semua bhn kecuali air -gaul rata
Msk air sedkt demi sedkt dan uli rata
Uli 30 minit
Timbang ikut sukatan dan bulatkan doh (biarkan doh naik ) 1 jam
Bakar pada suhu 180c-200 c hgga masak kekuningan

Isnin, 23 September 2013





ROTI CANAI

bhn2 nye.
1/2 kg tpg gandum - 500 gm.
1 sudu makan susu pekat manis.
1 biji telur.
sedikit garam.
sedikit minyak sapi
air secukop nye - tuk menguli.

cara2 nye.
susu pekat- telur- garam - 1 cwn air- di campur dan kacau sebati.
tuang ke dlm mangkuk yg berisi tepung- uli hingga sebati- klau tak cukup air- bolih di tambah sikit2.
bila dah betul2 sebati- bagi adunan 8 ketul- uli lg- tiap2 ketul sapu dgn sedikit marjerin - perap 1 jam- maklong biasa buat malam- pagi baru goreng.
cair kan sedikit minyak sapi - canai dan tebar adunan menggunakan minyak sapi.
maklong biasa canai atas dulang besar je.
panas kan kuali- goreng macam biasa- renjis2 kn dgn minyak masak dan minyak sapi..

Apam Pisang Bungkus Dgn Daun Pisang

BAHAN-BAHANNYA:
2 cawan tepung gandum
8 biji pisang emas - Sue guna pisang beragan
1 cawan gula halus atau gula perang - Sue kurangkan dlm 3 sudu besar sbb pisang dah manis
4 biji telur
1 cawan minyak masak
1 camca teh baking powder
1/2 camca teh soda bicarbonate
1/2 camca ovellet
Secubit garam, sikit esen pisang)

CARA MEMBUATNYA:
Panaskan air dalam kukusan, balut tutup kukus dengan kitchen towel bersih.
Gaul tepung bersama baking powder, kemudian ayak.
Lecek pisang bersama garam, ovellet dan soda bicarbonate hingga hancur, ketepikan.
Dalam satu bekas, satukan telur, gula dan minyak, kacau dengan whisk hingga pekat/ berkrim.
Masukkan pisang lecek, gaul rata dan masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil digaul hingga sebati.
Masukkan esen pisang (jika guna), kacau rata dan tuang dalam acuan. Kukus selama 15 minit. Gunakan api sederhana besar.
Kalau guna daun pisang, potong daun mcm buat lepat, letak lima sudu dan bungkus mcm nasi lemak

Photo: AYAM MASAK MERAH MADU@AYAM TOMATO .
AYAM MASAK MERAH MADU..
1/2 EKOR AYAM POTONG SEDERHANA KECIL.
MINYAK UNTUK MENGORENG AYAM.
5 ULAS CILI KERING KISAR.
3 ULAS BWNG PUTIH KISAR..
5 ULAS BWNG MERAH KISAR.
1 BIJI BWNG BESAR KISAR.
1/2 INCI HALIA KISAR.
SEDIKIT BELACAN KISAR SEKALI DGN CILI DN BWNG.
SEDIKIT KICAP MANIS.
2 SUDU BESAR MADU ..
4 SUDU BESAR SOS TOMATO.
4 SUDU BESAR SOSO CILI ..
GARAM SECUKUP NYA.
GULA SECUKUP NYA..
SEDIKIT SERBUK PERASA..
1 TANGKAI DAUN KETUMBAR DN DAUN BWNG..
CUCI AYAM BERSIH TOSKAN DN DI GAUL DGN SEDIKIT GARAM DN KUNYIT SERBUK..
GORENG SEPARUH MASAK..
KETEPIKAN..
PANASKAN SEDIKIT MINYAK..
TUMIS SEMUA BHN2 KISAR HINGGA WANGI DN MASAK
MASUKAN GULA SUPAYA SOS AKAN MENJADI WARNA YG CANTIK..
MASUKAN SOS TOMATO+SOS CILI+ TUMIS LAGI HINGGA SEBATI. 
MASUKAN SEDIKIT AIR ...
MASAK DI ATAS API PERLAHAN..
MASUKAN KICAP ..
MASUKAN MADU..
GARAM 
SERBUK PERASA ..
SEDIKIT LADA SULAH ..
MASUKAN DAUN KETUMBAR DAUN BAWANG CILI POTONG DAN BAWANG BESAR ..
RASA MENGIKUT SELERA MASING2..
RASA NYA PASTI ADA MASAM MANIS MASIN ..MORE PADA MANIS ...
SELAMAT MENCUBA...

AYAM MASAK MERAH MADU@AYAM TOMATO .tok mak
AYAM MASAK MERAH MADU..
1/2 EKOR AYAM POTONG SEDERHANA KECIL.
MINYAK UNTUK MENGORENG AYAM.
5 ULAS CILI KERING KISAR.
3 ULAS BWNG PUTIH KISAR..
5 ULAS BWNG MERAH KISAR.
1 BIJI BWNG BESAR KISAR.
1/2 INCI HALIA KISAR.
SEDIKIT BELACAN KISAR SEKALI DGN CILI DN BWNG.
SEDIKIT KICAP MANIS.
2 SUDU BESAR MADU ..
4 SUDU BESAR SOS TOMATO.
4 SUDU BESAR SOSO CILI ..
GARAM SECUKUP NYA.
GULA SECUKUP NYA..
SEDIKIT SERBUK PERASA..
1 TANGKAI DAUN KETUMBAR DN DAUN BWNG..
CUCI AYAM BERSIH TOSKAN DN DI GAUL DGN SEDIKIT GARAM DN KUNYIT SERBUK..
GORENG SEPARUH MASAK..
KETEPIKAN..
PANASKAN SEDIKIT MINYAK..
TUMIS SEMUA BHN2 KISAR HINGGA WANGI DN MASAK
MASUKAN GULA SUPAYA SOS AKAN MENJADI WARNA YG CANTIK..
MASUKAN SOS TOMATO+SOS CILI+ TUMIS LAGI HINGGA SEBATI.
MASUKAN SEDIKIT AIR ...
MASAK DI ATAS API PERLAHAN..
MASUKAN KICAP ..
MASUKAN MADU..
GARAM
SERBUK PERASA ..
SEDIKIT LADA SULAH ..
MASUKAN DAUN KETUMBAR DAUN BAWANG CILI POTONG DAN BAWANG BESAR ..
RASA MENGIKUT SELERA MASING2..
RASA NYA PASTI ADA MASAM MANIS MASIN ..MORE PADA MANIS ...
SELAMAT MENCUBA...




AYAM MASAK MERAH MADU@AYAM TOMATO .resepi tok mak
AYAM MASAK MERAH MADU..
1/2 EKOR AYAM POTONG SEDERHANA KECIL.
MINYAK UNTUK MENGORENG AYAM.
5 ULAS CILI KERING KISAR.
3 ULAS BWNG PUTIH KISAR..
5 ULAS BWNG MERAH KISAR.
1 BIJI BWNG BESAR KISAR.
1/2 INCI HALIA KISAR.
SEDIKIT BELACAN KISAR SEKALI DGN CILI DN BWNG.
SEDIKIT KICAP MANIS.
2 SUDU BESAR MADU ..
4 SUDU BESAR SOS TOMATO.
4 SUDU BESAR SOSO CILI ..
GARAM SECUKUP NYA.
GULA SECUKUP NYA..
SEDIKIT SERBUK PERASA..
1 TANGKAI DAUN KETUMBAR DN DAUN BWNG..
CUCI AYAM BERSIH TOSKAN DN DI GAUL DGN SEDIKIT GARAM DN KUNYIT SERBUK..
GORENG SEPARUH MASAK..
KETEPIKAN..
PANASKAN SEDIKIT MINYAK..
TUMIS SEMUA BHN2 KISAR HINGGA WANGI DN MASAK
MASUKAN GULA SUPAYA SOS AKAN MENJADI WARNA YG CANTIK..
MASUKAN SOS TOMATO+SOS CILI+ TUMIS LAGI HINGGA SEBATI.
MASUKAN SEDIKIT AIR ...
MASAK DI ATAS API PERLAHAN..
MASUKAN KICAP ..
MASUKAN MADU..
GARAM
SERBUK PERASA ..
SEDIKIT LADA SULAH ..
MASUKAN DAUN KETUMBAR DAUN BAWANG CILI POTONG DAN BAWANG BESAR ..
RASA MENGIKUT SELERA MASING2..
RASA NYA PASTI ADA MASAM MANIS MASIN ..MORE PADA MANIS ...
SELAMAT MENCUBA...







Pau
Sumber Sambal Hijau

Bahan2 :
2 1/2 sdt yis
150ml air (air biasa jer)
250g tepung pau
1 sdt double action baking powder
50g gula
15g shortening

Cara2nya :
Satukan yis, air n gula. Kacau rata (tk perlu tunggu berbuih)
Tepung, double action baking powder n shortening digaul rata. Tuangkan bancuhan yis sedikit2 sambil uli n tk melekat ditangan..Uli hingga doh lembut (jika doh masih melekat di tangan, tambah sedikit tepung lagi)
Setelah doh lembut, bole terus buat bebola n isi inti (doh tk perlu diperap yea)...
Buat hingga habis n biarkan pau dlm 30minit atau hingga naik n kukus api besar selama 5-10 minit... (pastikan air kukusan dipanaskan dahulu)

Sabtu, 21 September 2013


Sabtu(Pakai baju atau tudung warna merah/merah hati)
Merah adalah warna yang menyamai getaran bahagian usus, otot, darah,tulang dan saraf. Organ yang bewarna merah ini banyak menjalankan aktiviti fizikal tubuh. Hari sabtu ialah hari yang paling sesuai un tuk bersosial, berjumpa rakan-rakan dan saudara mara di samping menjalankan peibagai aktiviti bersukan, aktiviti lasak dan sebagainya. Bagi mereka yang mengalami penyakit yang berkaitan dengan usus,otot, tulang dan saraf, amat sesuai memulakan rawatan bagi penyakit yang berkaitan dengan organ merah ini pada hari Sabtu. Memulakan rawatan bagi penyakit yang berkaitan dengan organ merah ini pada hari yang lain selain Sabtu biasanya akan memberi implikasi kesan pembongkaran di mana pesakit akan merasa kesakitan dalam proses penyembuhan.. Sabtu juga hari yang tidak sesuai untuk membuat perjanjian berwasiat atau memegang janji, Dinasihatkan tidak berurusan dengan urusan dunia pada hari Sabtu


Ahad(hitam dan no. 6) -(Pakai baju atau tudung warna hitam)
Tenaga spectrum pada hari ahad adalah menyamai kegelapan(hitam) sebagai rahsia penciptaan.Ahad adalah hari penciptaan segala makhluk. Ahad adalah hari pertama. Ahad menzahirkan yang ghaib menjadi nyata dalam bentuk kebendaan. Ahad adalah hari rahsia, rahsia itu suatu kekuatan penciptaan yang paling mekmur dan menyuburkan. Ada 7 bahagian rahsia pada ‘asap’.Allah mengurniakan hari Ahad kepada Nabi isa bin Maryam. Ciri-ciri warna hitam:Kekuatan yang terpendam,kematian,misteri,ketakutan dan kesedihan. Keanggunan dan kecanggihan tersendiri.Banyak ujian dan rintangan. Angkan 6 yang dicemburui oleh syaitan atau makhluk halus yang tidak dapat dilahirkan seperti penciptaan manusia dan alam semesta.


 Isnin(Pakai baju atau tudung warna putih(kerohanian)
Warna putih adalah warna perangsang kelenjar pineal dan kelenjar pititauri. Warna putih akan diserap oleh saraf sekiranya tubuh berada dalam keadaan hening.salah satu cara untuk mendapatkan keheninga
n ialah dengan tidur awal. Mereka yang tidak mendapat waktu tidur yang betul akan menjadi lemah semangat, letih dan tidak bersedia menghadapi hari isnin. Biasanya mereka yang tidak dapat warna perangsang ini akan merasa malas untuk ketempat kerja setiap hari isnin.Hari isnin ialah hari yang sesuai untuk mencetuskan idea baru, merangsang semangat dan melahirkan keazaman yang baru. Isnin adalah hari terbaik untuk menyelesaikan segala masalah yang tertunggak kerana penyelesaian pada hari isnin adalah lebih kreatif dan efisyen.
Bunga warna putih jauh lebih mekar pada hari isnin berbanding hari lain. Pokok bunga putih yang ditanam pada hari yang lain biasanya sukar untuk hidup atau berbunga tetapi masalah ini boleh diatasi sekiranya ia ditanam pada hari isnin. Rawatan yang sesuai dijalankan pada hari isnin ialah penyakit seperti lemah semangat, kelesuan, hilang keyakinan diri, halusinasi, pelupa, epilepsy, amnesia(nyanyuk) dan beberapa penyakit lain yang berkaitan dengan kelenjar pineal dan pituitary.Mereka yang mendapatkan rawatan seperti yang dinyatakan di atas didapati akan lebih cepat sembuh berbanding dengan hari lain. Insyaallah.


Selasa(Pakai baju atau tudung warna pink/ungu(kasih sayang dan tumpuan)
Warna merah jambu ialah warna kasih saying dan menyamai dengan vibration bahagian Thalamus. Mereka yang sensitive saraf mental mengalami trauma pada emosinya dan akan lebih berkesan pada hari selasa. Dengan berpakaian merah jambu, kuasa pujukkan terhadap anak atau pelajar yang degil bertambah kuat. Begitu juga pujukan terhadap pesakit atau orang yang ingin membunuh diri. Elakkan memakai pakaian merah untuk memujuk mereka kerana mereka akan menentangnya dengan serta merta dan akan meneruskan hasratnya untuk membunuh diri dengan sekelip mata. Anggota bomba perlu menukar pakaian ke warna Merah Jambu sebelum memujuk orang yang mahu membunuh diri. Rawatan yang sesuai dijalankan pada hari selasa ialah migraine.
Ciri-ciri warna Merah Jambu : Warna percintaan dan kemanjaan. Dapat mengawal trauma yang menggangu emosi dan juga menghalang gangguan jin atau syaitan. Merah jambu adalah perlu ketika kecemasan emosional trauma yang melampau seperti hysteria. Warna yang cukup idea, kemahuan dan keinginan. Mengawal nafsu seksual. Disukai oleh kanak-kanak yang berhati lembut. Pendidikan diperingkat kanak-kanak di bawah usia 9 tahun amat berpengaruh kepada warna ini untuk pertumbuhan emosi yang sihat. Sifat kasih saying ini adalah terpuji dan tertinggi nilainya yang perlu ada pada semua insane. Warna percintaan dan kemanjaan.




Biryani Udang. Prawn Biryani. Bon Appetit

Bahan2nya
500gm beras basmati, di rendam 20mins
750gm Udang segar. Di bersihkan, buangkan hujung kepala & ekor
3 sudu besar kacang gajus
3 sudu besar bawang merah goreng
2 biji bawang besar
2 biji tomato
2 puchok daun ketumbar, bersama akar nya
1 inch halia
4 ulas bawang putih
Semua bahan diatas dikisar
4 sudu besar rempah Biryani
1 batang kayu manis
5 biji pelaga
5 biji bunga cengkih
1 biji bunga lawang
4 helai daun pandan
Garam seukup rasa
Air secukupnya untuk memasak nasi
Mentega/Minyak sapi/Minyak Masak
Sedikit daun ketumbar dan bawang goreng untuk hiasannya

Cara2nya
Panaskan kuali, cairkan/panaskan minyak/mentega.Tuangkan bahan yang dikisar, letakan rempah biryani dan rempah 4 sekawan, daun pandan dan garam secukup rasa letakan air 1/2 cawan. Bila rempah aroma bangkit, bahagikan dua.Tuangkan beras kedalam periok letrik, masakan rempah biryani dan udang kedalam. Tuangkan air melebihi paras beras dalam 1/2 inch. Bahan rempah yang setengah lagi, campurkan 3 sudu besar untuk memasak kuah kari. Ikut cita rasalah, untuk memasak kari sayur atau kari lain2. Sajilah Biryaninya bersama kuah kari sayur, rojak nenas timun bersama bawang cili hiris. Letakan keropok pampadam dan air teh berempah / kopi 'O' bersusu atau sebarang minuman yang sesuai ikut citarasa.




Biryani Udang. Prawn Biryani. Bon Appetit

Bahan2nya
500gm beras basmati, di rendam 20mins
750gm Udang segar. Di bersihkan, buangkan hujung kepala & ekor
3 sudu besar kacang gajus
3 sudu besar bawang merah goreng
2 biji bawang besar
2 biji tomato
2 puchok daun ketumbar, bersama akar nya
1 inch halia
4 ulas bawang putih
Semua bahan diatas dikisar
4 sudu besar rempah Biryani
1 batang kayu manis
5 biji pelaga
5 biji bunga cengkih
1 biji bunga lawang
4 helai daun pandan
Garam seukup rasa
Air secukupnya untuk memasak nasi
Mentega/Minyak sapi/Minyak Masak
Sedikit daun ketumbar dan bawang goreng untuk hiasannya

Cara2nya
Panaskan kuali, cairkan/panaskan minyak/mentega.Tuangkan bahan yang dikisar, letakan rempah biryani dan rempah 4 sekawan, daun pandan dan garam secukup rasa letakan air 1/2 cawan. Bila rempah aroma bangkit, bahagikan dua.Tuangkan beras kedalam periok letrik, masakan rempah biryani dan udang kedalam. Tuangkan air melebihi paras beras dalam 1/2 inch. Bahan rempah yang setengah lagi, campurkan 3 sudu besar untuk memasak kuah kari. Ikut cita rasalah, untuk memasak kari sayur atau kari lain2. Sajilah Biryaninya bersama kuah kari sayur, rojak nenas timun bersama bawang cili hiris. Letakan keropok pampadam dan air teh berempah / kopi 'O' bersusu atau sebarang minuman yang sesuai ikut citarasa.



AGAR-AGAR MARBLE

Cara2 nk buat agar2 marble ...

Agar2 marble :

1 paket serbuk agar2 250 gula pasir 2 keping roti putih disiat2 halus 2 biji telur 200ml santan KARA 1 litre air (bahagikn dua bahagian 250ml n 750ml) 1 sudu teh esen rose secubit garam Pewarna hijau, merah n kuning Loyang 6x6" ( klw gunakan loyang yg besar, bole gandakan bahan2)

Caranya :

250ml air n roti direndam sebentar jer n masuk dlm blender bersama telur n santan. Tekan 1-2x jer...sekejap jer yea.....tuang dlm bekas n buh esen rose dan secubit garam. Ketepikan.

Masak agar2 bersama 750ml air n gula.Masak hingga betul2 mendidih. Pastu kecilkan api n masukkan bahan yg diblend td. Biarkan hingga adunan roti timbul n kacau perlahan2.

Bahagikan kpd 3 bahagian n warnakan. Agk terang sikit warnanya yer bila mewarna kacau perlahan2 supaya ketulan roti tk hancur n halus sangt. Ceduk setiap warna dgn senduk mulakan dari 4 penjuru, buat hingga habis n jgn digaul yea nanti warnanya bersatu. Sejukkan n masukkan dlm fridge.
 — with Rania Razif and Etehmelati Ahyadi.


Photo: Rawatan alternatif: Membuka salur darah jantung tersumbat 

Saya ingin berkongsi satu lagi cara rawatan alternatif untuk membuka atau meluaskan salur darah yang tersumbat di jantung. Oleh itu, sesiapa yang mempunyai masalah jantung tersumbat dan perlu menjalani angiografi atau bypass, bolehlah mencuba rawatan alternatif ini, semoga anda tidak perlu melalui pembedahan bypass tersebut. 

Resepi ini diberikan oleh Vaid Sahab (doktor di Auyervedi) untuk dikongsi bersama. 

Bahan diperlukan: 

1 cawan jus lemon 
1 cawan jus halia 
1 cawan jus bawang putih 
1 cawan cuka epal 

Cara 

Campurkan semua bahan di atas dan masak dengan api yang perlahan selama 1 jam (60 minit) atau sehingga bahan campuran ini tinggal 3 cawan. Sejukkan, kemudian campurkan dengan 3 cawan madu semulajadi, dan simpan dalam balang yang bersih. 

Minum campuran ubat ini satu (1) sudu makan setiap hari. Amalkan sehingga 30 hari dan rasai perbezaannya. In sya Allah rawatan ini akan berhasil. — dengan Wan Ibrahim Wan Aminuddin, Wan Norihan Wan Aminuddin, Imran Sulaiman dan 12 yang lain.

Rawatan alternatif: Membuka salur darah jantung tersumbat

Saya ingin berkongsi satu lagi cara rawatan alternatif untuk membuka atau meluaskan salur darah yang tersumbat di jantung. Oleh itu, sesiapa yang mempunyai masalah jantung tersumbat dan perlu menjalani angiografi atau bypass, bolehlah mencuba rawatan alternatif ini, semoga anda tidak perlu melalui pembedahan bypass tersebut.

Resepi ini diberikan oleh Vaid Sahab (doktor di Auyervedi) untuk dikongsi bersama.

Bahan diperlukan:

1 cawan jus lemon
1 cawan jus halia
1 cawan jus bawang putih
1 cawan cuka epal

Cara

Campurkan semua bahan di atas dan masak dengan api yang perlahan selama 1 jam (60 minit) atau sehingga bahan campuran ini tinggal 3 cawan. Sejukkan, kemudian campurkan dengan 3 cawan madu semulajadi, dan simpan dalam balang yang bersih.

Minum campuran ubat ini satu (1) sudu makan setiap hari. Amalkan sehingga 30 hari dan rasai perbezaannya. In sya Allah rawatan ini akan berhasil. — dengan Wan Ibrahim Wan Aminuddin, Wan Norihan Wan Aminuddin, Imran Sulaiman dan 12 yang lain.

Jumaat, 20 September 2013



Jeruk Betik
sumber resepi bonda
Bahan :
1 biji betik muda
1/2 cwn gula
2 sb garam
2 sb cuka
Air utk merendam
4 biji cili api - di belah tengah
10 bj asam boi merah

Caranye :
Betik di kupas kulit dan di potong2 cam ni ( lihat pic di atas ) lepas tu di cuci bersih
Masukkan di dlm satu bekas..masukan kesemua bahan2 di atas
Utk mendapatkan hasil yg sedap peram selama 2 @ 3 hr....
AGAR-AGAR KASTARD


Bahan-Bahan:
1 pack agar-agar (20 gram)
6 cawan air
12 sudu makan gula
1/2 tin susu cair
1 biji kuning telur
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu teh pewarna merah )
1 sudu teh pewarna hijau ) untuk hiasan
sedikit coklat cair )

Cara-caranya :

Masak agar-agar bersama gula sampai mendidih dan semuanya larut
Masukkan tepung kastard , kuning telur dan susu cair dalam agar-agar tadi....kacau selama 5 minit hingga mendidih.
Setelah mendidih matikan api dan tuang ke dalam loyang... setelah itu percikkan pewarna ikut kreativiti sendiri.
Biarkan sejuk dan sedia untuk di makan

Khamis, 19 September 2013





1 1/2 cawan tepung beras 

1/2 cawan tepung gandum 


1 1/2 sudu kecil yis 

7-8 sudu besar gula 

1 cawan air 

1 cawan santan 

1 biji telur - untuk mengelakkan melekat pada kuali, jika non stick pan takyah masukpun tak apa 

Cara-cara 

campurkan semua bahan kecuali santan, gaul rata dan perap selama 2-3 jam 

masukkan santan dan gaul lagi 

panaskan kuali dan griskan minyak pada kuali, ambil 1 senduk adunan dan lenggangkan seperti membuat kuih ketayap 

jika memakai non stick pan tak perlula gris minyak, 

tutup apam lenggang dgn tudung periuk, bakar dengan api perlahan lebih kurang 2- 3 minit, bila dah kekuningan bolehla di keluarkan dari kuali dan di lipat dua

APAM PURI/ SUA/ TOKYO   
sumber Isma Maisara

KULITNYA
2 CWN GANDUM
1 BIJI TELUR
1 PEKET YIS
4 CAMT GULA
2 CWN AIR
GARAM SKIT
PEWARNA KUNING SEMUA BHN NI BLENDERKN AJA DN PERAP DLM 5MNIT AJA
INTINYA PULA
1 CWN GANDUM
2 CAMB TEPUNG KASTAD
1 CWN GULA
3 CWN AIR
WARNA KUNING
KACAU ATAS API SAMPAI LIKAT



Perkongsian pertama..PUDING ROTI..yg dh berkali2 dibuat..

sumber Siti Rohayu

4 kpg roti
2 bj telo
1/2 cwn susu pkt
170 ml susu cair
8 gm srbuk agar2
1/2 cwn gula
3 1/2 cwn air
Pwrna/choc emulco
2 sdb butter dicairkn.
~didihkn 3 cwn air dn srbuk agr2.
~blend roti, telur, susu pkt, susu cair dn baki 1/2 cwn air td.
~kemudian msukkn dlm agr2.
~ masukkn butter dn kacau smpi mendidih.
~bahagikn kpd 2 bhgian..1 ltk pwrna dn 1 lg biar wrna asal.
~tuang selang seli smpi hbs..dn marblekn..smpn dlm peti ais.