Mohon izin pada yang empunya resepi, semoga anda sentiasa dirahmati....blog ini bukan mencari publisiti tapi sekadar catatan resepi untuk simpanan saya sekeluarga....nak salin dalam buku makan masa yang lama...maka saya mengambil anisiatif untuk simpan dalam blog peribadi.....terima kasih..
Jumaat, 20 Jun 2014
Sabtu, 14 Jun 2014
Kek Keju Leleh!! Nyam3!! Paberet Kluarga Sy.. Sulaini.RR
Bahan Utk Kek:
-2 cawan tepung gandum
-3 bijik telo gred A
-1 1/2 cawan gula
-1 sb baking powder
-1 sb ovellat
-1/2 cawan susu cair
-1/2 cawan sudu tepung jagung
-1 sb minyak masak
Bahan Utk Keju Leleh:
-250g krim chese (tatura)
-1 tin susu cair
-1/2 tin sudu pekat
-2 sb sunqueit
Bahan Hiasan:
Keju Parut
Khamis, 12 Jun 2014
http://miyrass.blogspot.com/2012/11/resepi_10.html
Bahan-bahan:
400 g isi ikan tenggiri
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
3 sudu besar tepung jagung
2 sudu kecil tepung ubi
60 ml air sejuk atau secukupnya
1/4 sudu kecil soda bikarbonat
secubit serbuk perasa jika suka
Cara membuat:
Masukkan dlm mesin kisar (food prosessor) isi ikan, lada sulah dan garam, mesin hingga lumat
Masukkan tepung jagung, tepung ubi, serbuk perasa dan air sejuk kemudian mesin lagi sehingga sebati dan kenyal.
Bulat-bulatkan
dgn menggunakan sudu kecil. Jika ingin guna tangan, celupkan tangan ke
dlm air terlebih dahulu ambil secubit pes tadi bulat2 kan sehingga habis
Didihkan air, masukkan fish ball kemudian rebus sehingga fish ball timbul dipermukaan seketika bolehlah diangkat.
Som tam ~ green papaya salad....pedas menyengat, masam, manis, semua ada...penambah selera
Resepi (tahrunnusa jali)
2, 3 biji cili api
2 ulas bawang putih
1/2 biji @ sebiji betik muda (sagat memanjang)
1/2 batang carrot (sagat memanjang)
kacang panjang (ptong dlm 3@4cm)
tomato 1 biji atau tomato ceri pun boleh
udang kering sedikit
perahan limau nipis
sos ikan (nam pla)
gula kabung (dicairkan (pekat) atau gula putih
ajinomoto (optional)
udang segar (bakar)
2 sudu kacang tanah di goreng tanpa minyak (nak tumbuk kasar pun boleh)
cara-cara
betik muda dan carrot di sagat memanjang atau diracik dan potong memanjang, kacang panjang dipotong serta tomato dipotong 6
tumbuk bawang putih dan cili api
masukkan udang kering, perahan limau nipis, sos ikan dlm 1 sudu, gula kabung yang dicairkan dan agak pekat dlm 2 sudu, ajinomoto..serta masukkan kacang panjang tumbuk ala2 manja je, jgn smpai lumat
masukkan dlm bekas agak besar campurkan semua sekali..ejas rasanya.siap..SELAMAT MENCUBA..
— with Fatimah Sa'at.
Resepi (tahrunnusa jali)
2, 3 biji cili api
2 ulas bawang putih
1/2 biji @ sebiji betik muda (sagat memanjang)
1/2 batang carrot (sagat memanjang)
kacang panjang (ptong dlm 3@4cm)
tomato 1 biji atau tomato ceri pun boleh
udang kering sedikit
perahan limau nipis
sos ikan (nam pla)
gula kabung (dicairkan (pekat) atau gula putih
ajinomoto (optional)
udang segar (bakar)
2 sudu kacang tanah di goreng tanpa minyak (nak tumbuk kasar pun boleh)
cara-cara
betik muda dan carrot di sagat memanjang atau diracik dan potong memanjang, kacang panjang dipotong serta tomato dipotong 6
tumbuk bawang putih dan cili api
masukkan udang kering, perahan limau nipis, sos ikan dlm 1 sudu, gula kabung yang dicairkan dan agak pekat dlm 2 sudu, ajinomoto..serta masukkan kacang panjang tumbuk ala2 manja je, jgn smpai lumat
masukkan dlm bekas agak besar campurkan semua sekali..ejas rasanya.siap..SELAMAT MENCUBA..
Rempah
kabsa/mandy homemade....(terpulang sapa yang suka letak rempah ratus ni
tanpa blend pun boleh nak blend pun boleh. resepi ni saya copy dr www.resepiraidah.blogspot. com
kalau nak buat sendiri rempah kabsa/mandy pun boleh...blend semua bahan - bahan
1 sudu makan bunga cengkih **
1 sudu makan lada hitam **
1 sudu makan jintan manis **
1 sudu makan jintan putih **
2 sudu makan biji ketumbar **
1 sudu makan buah pelaga **
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu teh kunyit
Cara penyediaan:
1. Goreng tanpa minyak bahan2 yg bertanda ** sehingga naik bau dan angkat.
2. Kemudian kisar semua bahan sehingga hancur.
3. Simpan rempah yg telah dikisar didalam bekas yg kedap udara. hanya guna beberapa sudu sahaja rempah ni..lebihan simpaan tuk kegunaan akan datang
Serbuk rempah ini boleh juga digunakan pada semua masakan ala arab termasuklah ayam dan daging.
kalau nak buat sendiri rempah kabsa/mandy pun boleh...blend semua bahan - bahan
1 sudu makan bunga cengkih **
1 sudu makan lada hitam **
1 sudu makan jintan manis **
1 sudu makan jintan putih **
2 sudu makan biji ketumbar **
1 sudu makan buah pelaga **
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu teh kunyit
Cara penyediaan:
1. Goreng tanpa minyak bahan2 yg bertanda ** sehingga naik bau dan angkat.
2. Kemudian kisar semua bahan sehingga hancur.
3. Simpan rempah yg telah dikisar didalam bekas yg kedap udara. hanya guna beberapa sudu sahaja rempah ni..lebihan simpaan tuk kegunaan akan datang
Serbuk rempah ini boleh juga digunakan pada semua masakan ala arab termasuklah ayam dan daging.
Isnin, 9 Jun 2014
*Apam Kampung (versi strawberi)
Bahannya:
3 1/2 cawan tepung gandum (350g)
1 cawan tepung beras (100g)
1 1/2 cawan gula (300g)
2 1/2 cawan air (500ml)
1/2 s/t garam
1 paket mauripan
*perisanya apa2 bleh bubuh, kali ni bubuh warna pink n perisa strawberi.
Cara2nya:
-200ml airpanas amy bancuh dgn gula dulu, kemudian selebihnya 300ml air masak biasa amy tuangkan dlm bancuhan tadi.
-masukkan kesemua bahan2 seperti tepung gandum, tepung beras, pewarna pink, perisa strawberi dn garam. amy putar guna mixer jer sbb blender kecik xmuat.
-mskkan yis, putar sebati dan perap selama 2 jam...
-panaskan periuk kukusan. tggu air mendidih bru masukkan loyang berisi adunan didlmnya...permukaan loyang tu amy xtutup pun cuma tutup kukusan tu amy balut dgn napkin yg bersih bg air xmenitik2...
-loyang tu plk amy sapu majerin n tabur tepung dikelilingnya kemudian lapik/alas baking paper.
*masukkan kedalam loyang dan kukus selama 45 minit - 1 jam..
-siap
*hidangkan bersama kelapa parut putih yg telah digaul ngan sedikit garam.. kukus dl supaya tahan lama ya.
Cara potong apam:
*untuk mendapatkan potongan apam yg cantik.. Seelok2nya jangan guna pisau ye, guna benang je. Bubuh benang kat bwh apam tu. Benang dr kiri tarik ke kanan dan yg kanan tarik ke kiri. Tarik serentak tau.
Bahannya:
3 1/2 cawan tepung gandum (350g)
1 cawan tepung beras (100g)
1 1/2 cawan gula (300g)
2 1/2 cawan air (500ml)
1/2 s/t garam
1 paket mauripan
*perisanya apa2 bleh bubuh, kali ni bubuh warna pink n perisa strawberi.
Cara2nya:
-200ml airpanas amy bancuh dgn gula dulu, kemudian selebihnya 300ml air masak biasa amy tuangkan dlm bancuhan tadi.
-masukkan kesemua bahan2 seperti tepung gandum, tepung beras, pewarna pink, perisa strawberi dn garam. amy putar guna mixer jer sbb blender kecik xmuat.
-mskkan yis, putar sebati dan perap selama 2 jam...
-panaskan periuk kukusan. tggu air mendidih bru masukkan loyang berisi adunan didlmnya...permukaan loyang tu amy xtutup pun cuma tutup kukusan tu amy balut dgn napkin yg bersih bg air xmenitik2...
-loyang tu plk amy sapu majerin n tabur tepung dikelilingnya kemudian lapik/alas baking paper.
*masukkan kedalam loyang dan kukus selama 45 minit - 1 jam..
-siap
*hidangkan bersama kelapa parut putih yg telah digaul ngan sedikit garam.. kukus dl supaya tahan lama ya.
Cara potong apam:
*untuk mendapatkan potongan apam yg cantik.. Seelok2nya jangan guna pisau ye, guna benang je. Bubuh benang kat bwh apam tu. Benang dr kiri tarik ke kanan dan yg kanan tarik ke kiri. Tarik serentak tau.
Resepi Kek Minyak ~ Kukus
5biji telur ayam
100g gula halus
1st ovellete
250g susu pekat manis
250g tpg gandum
200g minyak masak
1st esen vanila
*pewarna 4jenis: pink, biru, kuning, purple
*loyang bulat 8"
Cara2nya:
-mixer dgn kelajuan tinggi telur, ovelette, esen vanila dn gula.
-masukkan susu
-masukkan tpg dn minyak berselangseli
-bhgikn 4 bhgn dn warnakn
-sediakn loyang 8" bulat. Sapu loyang dgn majerin dn tabur tpg dikeliling loyang. Alas loyang dgn kertas minyak
-tuang adunan dgn mengunakn 1senduk kecik bersilang seli sehingga habis adunan.
-tutup loyang dgn aluminium foil dn tutup periuk kukusan dibalut dgn kain napkin yg bersih.
-kukus kek selama 1jam.
*Note: klu nk versi bakar. Cmpr tpg dgn 1sk baking powder. Bakar suhu 150'c selama 45min- sehingga masa dgn api atas bwh.
*Klu kukus xpayah bubuh baking powder tau.
#slmtmencuba!
By: Rohaimi Ahmad
apam sri ayu~3 rasa
bahan2nya:
6biji telur ayam~A
250g gula halus(tlah diblender)
1sb ovellete
200g tepung gandum
*kelapa parut secukupnya(+ garam sikit)
(KLU SUKA BUAT, XSUKA IKUT CITARASA SENDIRI)
-kaler kuning+perisa pisang
-kaler pink+perisa strawberi
-kaler hijau+perisa pandan
Cara2nya:
-panaskan periuk kukusan
-sediakan kelapa
-sediakan acuan...klu melekat, sapu sikit minyak pada acuan tu
-----------------------------------------------------
-putar telur sehingga putih ((dlm 1 minit ok r)
-masukkan gula~putar sebati
-masukkan ovellete~putar
-masukkan tepung~ putar
-----------adunan siap----------------------------
*bhgikan kepada 3 bhgn dn bubuh kaler dn perisa anda suka...xnak xpe...xpaksa pun!amy buat sbb nk bg ank2 mkn dn budak2 kan suka kalerpul gitu....
------------------------------------------------------
-masukkan kelapa dulu kedlm acuan..tekan sikit..
-pastu baru masukkan adunan bg penuh ok gak..nmpk gebu sikit.
-dah siap semua, masukkan pula kedlm periuk kukusan...
-kukus dlm10-15min (sehingga masak)
-dh masak..keluarkan jap...redakan jap, baru kuarkan dr acuan...
-hidangkan tk keluarga tersayang
milk cheese sponge cake
*Bahan2nya:
150g cream cheese tatura
150g gula halus
150g tepung gandum
4sb susu tepung
1skfc serbuk penaik
1sb ovellette
5biji telur ayam}A
80ml air
80ml minyak masak
*Cara2nya:
-satukan cream cheese, gula, ovellette, tepung, susu tepung, serbuk penaik dn telur kedlm bekas adunan....putar sehingga sebati, kembang putih kepekat2an dlm 3-5min...
-masukkan air dn putar dlm 1-2min cmtu....
-last sekali baru masukkan minyak~putar sebati dlm seminit...
-adunan siap!
------------------------------
-sediakan loyang 7" - klu nk tinggi... @ loyang 8" pn boleh. Yg ni amy guna 7"~ tinggi ler plk....
-sapu kelilingnya dgn majerin dn tabur tepung
-lapik dgn kertas minyak...
-tuang adunan kedlm loyang
-bakar selama 45-50min @ smpai masak api ATAS/BAWAH dgn suhu 150'c...
*slmt mencuba!
By: Rohaimi Ahmad
9/6/14
— with Junaidah Hamid and 4 others at Kek Lapis Rohaimi Ahmad Enterprise. *Bahan2nya:
150g cream cheese tatura
150g gula halus
150g tepung gandum
4sb susu tepung
1skfc serbuk penaik
1sb ovellette
5biji telur ayam}A
80ml air
80ml minyak masak
*Cara2nya:
-satukan cream cheese, gula, ovellette, tepung, susu tepung, serbuk penaik dn telur kedlm bekas adunan....putar sehingga sebati, kembang putih kepekat2an dlm 3-5min...
-masukkan air dn putar dlm 1-2min cmtu....
-last sekali baru masukkan minyak~putar sebati dlm seminit...
-adunan siap!
------------------------------
-sediakan loyang 7" - klu nk tinggi... @ loyang 8" pn boleh. Yg ni amy guna 7"~ tinggi ler plk....
-sapu kelilingnya dgn majerin dn tabur tepung
-lapik dgn kertas minyak...
-tuang adunan kedlm loyang
-bakar selama 45-50min @ smpai masak api ATAS/BAWAH dgn suhu 150'c...
*slmt mencuba!
By: Rohaimi Ahmad
9/6/14
Kek pandan
1 1/4 cwn tpg gandum
1st baking powder
3/4 cwn gula
1 sb ovalette
1st vanilla
1/4 santan kotak or bolih diganti ngan air biasa
1/4 cwn myk msk
1st pandan paste
Cara2:
-Pukul telor gula n ovalette till kembang
-Masukkan santan n minyak gaul sebati kemudian masukkn vanilla essen n pandan paste
-Masukkn tepong gandum n baking powder kaup balikkan adunan
-Bakar adunan kek selama 45 minit or till kek masak pada suhu - 160-170c
Done~
1 1/4 cwn tpg gandum
1st baking powder
3/4 cwn gula
1 sb ovalette
1st vanilla
1/4 santan kotak or bolih diganti ngan air biasa
1/4 cwn myk msk
1st pandan paste
Cara2:
-Pukul telor gula n ovalette till kembang
-Masukkan santan n minyak gaul sebati kemudian masukkn vanilla essen n pandan paste
-Masukkn tepong gandum n baking powder kaup balikkan adunan
-Bakar adunan kek selama 45 minit or till kek masak pada suhu - 160-170c
Done~
Selasa, 3 Jun 2014
CHOCO OAT
bahan A
100g nestum original
( kpau pakai yg madu)
90g quacker oats mixed cereal
1/4 sudu teh vanilin powder ck
( vanila powder apa pun takpa)
* gaul rata
Bahan B
*cairkan 200g coklat compound putih. gaul dgn A
*masuk dlm acuan sesuka hati. Tekan jgn terlalu padat
( kakpau pakai acuan coklat mcm dlm gambar)..masuk dlm peti ais 10 minit. Keluarkan dari acuan.siap!
CHOCO OAT
bahan A
100g nestum original
( kpau pakai yg madu)
90g quacker oats mixed cereal
1/4 sudu teh vanilin powder ck
( vanila powder apa pun takpa)
* gaul rata
Bahan B
*cairkan 200g coklat compound putih. gaul dgn A
*masuk dlm acuan sesuka hati. Tekan jgn terlalu padat
( kakpau pakai acuan coklat mcm dlm gambar)..masuk dlm peti ais 10 minit. Keluarkan dari acuan.siap!
CHOCO OAT
bahan A
100g nestum original
( kpau pakai yg madu)
90g quacker oats mixed cereal
1/4 sudu teh vanilin powder ck
( vanila powder apa pun takpa)
* gaul rata
Bahan B
*cairkan 200g coklat compound putih. gaul dgn A
*masuk dlm acuan sesuka hati. Tekan jgn terlalu padat
( kakpau pakai acuan coklat mcm dlm gambar)..masuk dlm peti ais 10 minit. Keluarkan dari acuan.siap!
CHOCO OAT
bahan A
100g nestum original
( kpau pakai yg madu)
90g quacker oats mixed cereal
1/4 sudu teh vanilin powder ck
( vanila powder apa pun takpa)
* gaul rata
Bahan B
*cairkan 200g coklat compound putih. gaul dgn A
*masuk dlm acuan sesuka hati. Tekan jgn terlalu padat
( kakpau pakai acuan coklat mcm dlm gambar)..masuk dlm peti ais 10 minit. Keluarkan dari acuan.siap!
bahan A
100g nestum original
( kpau pakai yg madu)
90g quacker oats mixed cereal
1/4 sudu teh vanilin powder ck
( vanila powder apa pun takpa)
* gaul rata
Bahan B
*cairkan 200g coklat compound putih. gaul dgn A
*masuk dlm acuan sesuka hati. Tekan jgn terlalu padat
( kakpau pakai acuan coklat mcm dlm gambar)..masuk dlm peti ais 10 minit. Keluarkan dari acuan.siap!
CHOCO OAT
bahan A
100g nestum original
( kpau pakai yg madu)
90g quacker oats mixed cereal
1/4 sudu teh vanilin powder ck
( vanila powder apa pun takpa)
* gaul rata
Bahan B
*cairkan 200g coklat compound putih. gaul dgn A
*masuk dlm acuan sesuka hati. Tekan jgn terlalu padat
( kakpau pakai acuan coklat mcm dlm gambar)..masuk dlm peti ais 10 minit. Keluarkan dari acuan.siap!
CHOCO OAT
bahan A
100g nestum original
( kpau pakai yg madu)
90g quacker oats mixed cereal
1/4 sudu teh vanilin powder ck
( vanila powder apa pun takpa)
* gaul rata
Bahan B
*cairkan 200g coklat compound putih. gaul dgn A
*masuk dlm acuan sesuka hati. Tekan jgn terlalu padat
( kakpau pakai acuan coklat mcm dlm gambar)..masuk dlm peti ais 10 minit. Keluarkan dari acuan.siap!
CHOCO OAT
bahan A
100g nestum original
( kpau pakai yg madu)
90g quacker oats mixed cereal
1/4 sudu teh vanilin powder ck
( vanila powder apa pun takpa)
* gaul rata
Bahan B
*cairkan 200g coklat compound putih. gaul dgn A
*masuk dlm acuan sesuka hati. Tekan jgn terlalu padat
( kakpau pakai acuan coklat mcm dlm gambar)..masuk dlm peti ais 10 minit. Keluarkan dari acuan.siap!