Sabtu, 26 Oktober 2013


Cheese Cake Meleleh
 
Kek:
100g tepung hongkong (kalau takde boleh guna tepung gandum)*
60g tepung jagung*
1 sudu kecil baking powder*
1 sudu besar ovalette
100g gula kastor
4 biji telur
2 biji kuning telur
50ml air sejuk (air dari peti sejuk)
75g mentega cair
 
Cara:
Ayakkan dahulu bahan yang bertanda*
Mixkan semua bahan di atas kecuali mentega cair.Pukul sampai gebu baru masukkan
mentega cair.Sebatikan.
Bakar dalam oven pada suhu 150'C selama 45 minit.
 
Untuk Cream:
250g cream cheese
120g susu pekat manis
50ml UHT Whipping cream
*Mix semua bahan dia tas hingga sebati,adunan ini memang cair
 
Untuk hiasan:
1 buku (250g) cheddar cheese,diparut
 
Cara penyediaan:
Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi pada 2 keeping,tuangkan cream cheese
di atas kepingan pertama.Lapiskan dengan kek,tuang semua baki cream cheese tadi.
Parutkan cheddar cheese di atas kek.

Jumaat, 25 Oktober 2013


"Kek coklat moist"

Resepi Kek Coklat Moist.
Bahan-bahannya
2 cawan gula
2 cawan tepung gandum
1 cawan minyak jagung
¾ cawan serbuk koko
1 cawan air panas
1  cawan  yogurt
1 camt  serbuk penaik
1 camt soda bikabonat
2 biji telur ( 3 biji telur saiz kecil)
1 camt essen vanilla
1 camt garam
Cara-caranya
1. Ayak tepung, serbuk penaik, soda bikabonat dan  serbuk koko.
2. Kacau gula, air panas, yogurt, essen vanilla, garam dan telur hingga larut.
3. Perlahan lahan masukkan tepung dan minyak bergilir-gilir.
4. Masukkan dalam acuan kek panas yg telah di sapu mentega dan di alas dengan kertas minyak.
5. Bakar selama 45-50 minit pada suhu 180 darjah C.
6. Boleh di kukus jika suka.
Topping
1 keping cooking coklat (250 g )
1 sudu makan butter.
2-3 sudu besar susu cair/whipping cream/double cream
Caranya
Masak kesemua bahan gunakan kaedah double boiler hingga cair. Tuangkan atas kek semasa kek sejuk.


Resepi Kek Karot
Bahan2nya
1 cawan walnut atau pecan (100 g) – tak letak, saya ganti dengan kismis
2 1/2 cawan karot yang telah diparut ( 340 g)
2 cawan tepung all purpose (260g ) – saya guna tepung naik sendiri
1 sudu teh baking soda
1 1/2 baking powder
1/2 sudu teh garam
1 1/2 sudu teh serbuk kayu manis
4 biji telur
1 1/2 gula halus ( 300 g)
1 cawan minyak jagung/sayuran/canola  ( 240 ml)
2 sudu teh vanilla essen
Untuk Frosting
1/4 cawan butter ( 57 g)
8 oz cream cheese ( 270 g)
2 cawan gula halus ( 230 g )
1 sudu teh vanilla essen
1 sudu teh kulit lemon yang telah diparut
Cara penyediaan
1. Bakar kacang walnut selama 8 minit hingga perang dan wangi.
2. Dalam sebuah bekas satukan dan ayak tepung, baking soda, baking powder, serbuk kayu manis serta garam. Ketepikan dulu.
3. Pukul telur hingga sebati ( 1 minit). Masukkan gula dan pukul  ( 3-4 minit) lagi.
4. Masukan minyak jagung dan essen vanilla. Pukul sebati.
5. Masukan tepung yang telah diayak tadi. kacau perlahan2.
6. Dengan menggunakan spatula atau senduk kayu masukkan karot yang telah di parut serta walnut.
8. Kacau hingga rata. Bila telah rata bahagikan 2 bahagian dan bakar selama 25-30 minit.
9. Sejukkan dahulu barulah di hiaskan serta dilapiskan dengan topping/ frosting.
** cara no 2, bakar semua adunan selama 40 minit kemudian bila telah sejuk belah dua ( melintang). Setelah di potong lapiskan dengan frosting.
Cara penyediaan frosting
1. Pukul cream cheese dengan butter hingga ringan dan sebati.
2. Kemudian masukan gula, pukul hingga sebati dan rata.
3. Masukkan vanilla dan kulit lemon. Gaul rata. Bolehlah digunakan sebagai frosting.


Agar-agar coklat

Bahan-bahan

  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1 cawan gula
  • 1/2 cawan susu tepung
  • 1/2 sudu teh garam
  • 4 1/4 cawan air
  • 4 sudu besar tepung jagung ( saya guna tepung kastard)
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • 3 sudu besar butter ( saya letak 2 sudu besar je)
  • 1 paket serbuk agar2 (10-11gm)
Cara Membuat Puding Coklat:
1. Campurkan semua bahan kecuali butter dan kacau selalu hingga mendidih.
2. Masukkan butter, kacau hingga pekat.
3. Angkat dan masukkan kedalam loyang atau acuan yg disukai.
4. psssttt! ni akak tambah cara yer..untuk puding ni n puding2 lain, kalu nak senang keluarkan bila dah beku, basahkan dulu acuan sebelum memasukkan puding..bila dah beku, insyaAllah senang nak keluarkan

KEK LAPIS KISMIS

resepi asal sumbangan Diana

Bahan-Bahannya :
5 putih telur
25 kuning telur
500gm mentega
180gm all purpose cake flour
220gm gula caster
4 sudu makan susu pekat
2 sudu besar ovalette
1 sudu makan pure esen vanilla
kismis secukupnya- dicincang kasar
1 tin kek 9" x 9" x 3" gris sekeliling dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas kek

Cara Membuatnya :

Pukul mentega, susu dan vanilla sehingga kembang.
Masukkan 100gm gula. Pukul lagi sehingga gulanya larut. Ketepikan.
Pukul putih telur sehingga kembang.
Masukkan 120gm gula dan ovalette.
Pukul lagi sehingga rata, masukkan kuning telur satu persatu dan pukul sehingga adunannya kembang.
Masukkan adunan mentega kedalam adunan telur dan pukul pada kelajuan perlahan sehingga rata.
Masukkan tepung dan gaul rata.

Cara Membakarnya :

Gunakan grill, panaskan sehingga 3.5 untuk kek lapis kemudian panaskan tin kuih sehingga kertasnya bertukar warna.
Keluarkan dan tuangkan 1 senduk adunan kedalam tin dan ratakan. Grill sehingga warnanya coklat. Setelah itu tuang 1 senduk adunan diatasnya dan ratakan. Tabur hirisan kismis, jangan terlalu banyak.Grill lagi sehingga coklat.
Ulang lagi dengan satu lapis plain dan satu lapis mengandungi kismis, sehingga adunan habis.
Bila sampai ke lapisan terakhir dan bila warna permukaan menjadi coklat, tutup tin kuih dengan aluminium foil atau tutup periuk dan segera buka kepada kepanasan oven biasa pada suhu 120 °C. Bakar lagi selama 10 minit.
Apabila sudah masak, keluarkan dan buka tutupnya, biarkan sejuk, baru boleh dipotong.


CHEESE STICK

Bahan-bahannya:-

500g tepong gandum
35 g susu tepung
75 g gula castor
11 g yis
3/4 sudu kecil garam
1 biji telor (pukul sedikit)
150 ml air ( ajust klu lembik dgn tepong) 40g menetga (dilembutkan)

Hiasan:-
Putih telor + susu tepong
70g gula pasir
cheddar cheese diparut

cara-caranya:-

-satukan semua bahan kecuali mentega & uli sehingga sebati. buh mentega hingga doh tidak lekat di jari.

- perap doh 1 jam @ hingga naik ber ganda.bulat2kan dan

- bentuk doh jadi jalur pjg 8 inci (ikut suka. letak atas dulang pembakar yg digris dan biarkan naik lagi .

-Sapukan dgn telor & susu tepong tadi & tabukan gula & cheese cheddar tadi di atasnya.

- bakar 170' C selama 10-15 minit.

Photo: hari ni hari untuk melapis kek...memg sedap sgt KEK KOKO HORLICKS..

Bahan :
250 gm mentega (sy guna buttercup)
200 gm horlicks
10 biji telur
150 gm gula halus
250 gm biskut marie (kisar halus hingga jdkan tepung)
1 sudu teh serbuk koko (sy tmbh 1 sudu lg)
1 sudu teh vanila
 Cara :
Pukul mentega dengan gula halus hingga kembang,  masukkan telur satu demi satu hingga habis (dlm masa yg sama kak ruby masukkan vanila) sambil dipukul sebati.
Kemudian masukkan tepung biskut marie dan juga horlicks kacau kesemua nya hingga betul2 sebati.
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian
satu bahagian campurkan dgn serbuk koko dan satu bahagian lagi dibiarkan warna asal.
Bakar lah selapis demi selapis hingga habis dengan warna koko untuk lapisan pertama.

*Acuan 8 x 8 x 3
*setiap lapisan gunakan 5 sudu mkn atau utk lapisan lbh nipis lg guna lh 4 sudu je 
*  resepi asal kek ni di KUKUS tp  saja nak bakar pula.
    klu sapa suka kukus...kukus lh seperti buat kuih lapis.

hari ni hari untuk melapis kek...memg sedap sgt KEK KOKO HORLICKS..

Bahan :
250 gm mentega (sy guna buttercup)
200 gm horlicks
10 biji telur
150 gm gula halus
250 gm biskut marie (kisar halus hingga jdkan tepung)
1 sudu teh serbuk koko (sy tmbh 1 sudu lg)
1 sudu teh vanila
Cara :
Pukul mentega dengan gula halus hingga kembang, masukkan telur satu demi satu hingga habis (dlm masa yg sama kak ruby masukkan vanila) sambil dipukul sebati.
Kemudian masukkan tepung biskut marie dan juga horlicks kacau kesemua nya hingga betul2 sebati.
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian
satu bahagian campurkan dgn serbuk koko dan satu bahagian lagi dibiarkan warna asal.
Bakar lah selapis demi selapis hingga habis dengan warna koko untuk lapisan pertama.

*Acuan 8 x 8 x 3
*setiap lapisan gunakan 5 sudu mkn atau utk lapisan lbh nipis lg guna lh 4 sudu je
* resepi asal kek ni di KUKUS tp saja nak bakar pula.
klu sapa suka kukus...kukus lh seperti buat kuih lapis.
 
Photo: Brownies Cheese Kukus
Oleh:Mufidah Abdul Hadi Alyunusi
Like:www.facebook.com/bukuresepi

Brownies:
Bahan A: 
2 biji telur
1/2 cawan susu cair (cawan metrik, 1 cawan = 250 ml)
1/2 cawan susu pekat manis 
100 ml minyak 
1/2 cawan gula castor

Bahan-bahan yg diayak bersama:
1/3 cawan serbuk koko (boleh tambah hingga 1/2 cawan jika suka lebih koko)
1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh baking soda

Satukan bahan-bahan A dan masukkan ke dalam blender. Kisar perlahan-lahan hingga sebati. Masukkan bahan-bahan yang diayak dan kisar lagi hingga sebati. Masukkan ke dalam loyang 7 atau 8 inci yang digriskan dahulu dan dialas dengan kertas minyak dan kukus lebih kurang 25-35 minit hingga masak. (Ketepikan sedikit sahaja adunan ini untuk membuat corak atas lapisan keju nanti). Bila brownies dah masak, baru tuangkan adunan keju di atasnya.

Lapisan Keju:
500g cream cheese
4 biji telur grade B 
140g gula halus
Sedikit esen vanilla

Pukul cream cheese hingga gebu. Masukkan gula dan pukul hingga sebati. Masukkan pula telur dan vanilla. Pukul lagi hingga rata. Tuang ke atas brownies yang dah siap dikukus. Ambil sedikit adunan brownies dan titiskan ke atas adunan keju. Lorekkan dengan hujung pisau atau lidi. Kukus semula lebih kurang 20 minit dengan api sederhana hingga masak. Sejukkan sebelum dipotong dan dihidangkan.

Brownies:

Bahan A: 
2 biji telur
1/2 cawan susu cair (cawan metrik, 1 cawan = 250 ml)
1/2 cawan susu pekat manis
100 ml minyak
1/2 cawan gula castor

Bahan-bahan yg diayak bersama:
1/3 cawan serbuk koko (boleh tambah hingga 1/2 cawan jika suka lebih koko)
1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh baking soda

Satukan bahan-bahan A dan masukkan ke dalam blender. Kisar perlahan-lahan hingga sebati. Masukkan bahan-bahan yang diayak dan kisar lagi hingga sebati. Masukkan ke dalam loyang 7 atau 8 inci yang digriskan dahulu dan dialas dengan kertas minyak dan kukus lebih kurang 25-35 minit hingga masak. (Ketepikan sedikit sahaja adunan ini untuk membuat corak atas lapisan keju nanti). Bila brownies dah masak, baru tuangkan adunan keju di atasnya.

Lapisan Keju:
500g cream cheese
4 biji telur grade B
140g gula halus
Sedikit esen vanilla

Pukul cream cheese hingga gebu. Masukkan gula dan pukul hingga sebati. Masukkan pula telur dan vanilla. Pukul lagi hingga rata. Tuang ke atas brownies yang dah siap dikukus. Ambil sedikit adunan brownies dan titiskan ke atas adunan keju. Lorekkan dengan hujung pisau atau lidi. Kukus semula lebih kurang 20 minit dengan api sederhana hingga masak. Sejukkan sebelum dipotong dan dihidangkan.
Talam Marble

1 bungkus (100 g) tepung hoen kwe putih
1 cawan (250 ml) pati santan ( kalau suka lebih lemak boleh lebihkan santan tapi pastikan santan + susu cair + air = 3 cawan)
1 cawan air
1 cawan susu cair
3/4 cawan gula (boleh kurangkan - sy guna lebih skit jer dari 1/2 cwn)
Secubit garam
2 sudu besar serbuk koko + 2 sudu besar air panas (bancuh)

Satukan semua bahan kecuali koko dan masak di atas api sederhana sambil dikacau setiap masa hingga pekat dan naik wap. Angkat dan bahagikan kepada dua bahagian. (Kena cepat yer..sebab adunan cepat mengeras). Satu bahagian dibiar begitu sahaja dan satu bahagian lagi dicampur dengan bancuhan koko. Masukkan adunan putih dan coklat berselang seli ke dalam acuan. Kukus lebih kurang 20-30 minit hingga masak. Sejukkan sebelum dipotong..

Adunan ni dapat skit jer sebenarnyer..kalau nak talam yg lebih besar gandakan resipi ini.
Jom layan Kuih Cara Manis petang nie..Bismillah..


KUIH CARA MANIS

bahan

2 cawan tepung gandum
2 cawan santan
2 biji telur
beberapa helai daun pandan -
3/4 cwn air utk blander beberapa helai daun pandan(tapis)
secubit garam
gula
perwarna hijau

CARA

1. telur, tepung, santan, air pandan td masukkan je dlm blender. ltak sikit garam. kisar sebati....
2. masuk adunan tu dlm jag supaya senang nak tuang pd acuan.
3. guna daun pandan yg diikat utk ltak minyak dlm acuan. tuang adunan dlm acuan. api kena kecik ye....
4. letak gula ditengahnya, tutup acuan dengan tudung periuk. biar sekejap. kemudian angkat..


tepung pelita;
utk lapisan bwh (hijau)
1 cwn tepung beras
1 1/2 cwn gula pasir
5 cwn air 
secubit garam ngan secubit kapur
daun pandan 3-4 helai (lia blender ngan air yg 5 cwn tu ) *tapiskan...
p/s: nk buh perasa pandan pun boleh...(1/2 sudu teh)
caranyer..satukan semua bhn2...whiskkan jer tapis....pas tu masak kt api dlm 5 minit (smpai naik wap)..masukkn dlm acuan ...tepikan..


tuk lapisan atas:
4 cwn santan (agak kepekatanyer)
7 sudu mkn teoung beras (lia buh 7 ) * ikut resepi asal dia buh 4
secubit garam

cara: sama gak mcm lapisan hijau whiskan ajer pastu tapis masak samapi naik wap(5 minit) buh atas yg hijau td...dh masak...tunggu sejuk baru mkn....



Hokaido Cupcake (gmbr dari Harleena Kassim)

Bahan A
4 biji kuning telur
30g gula kastor
1 sudu kecil esen vanila
40ml susu cair
40g minyak jagung
55g tepung naik sendiri
20g tepung kastard
1sudu kecil baking powder

Bahan B
4 biji putih telur
1/4 sudu kecil garam
80g gula kastor

Cara-cara-
Satukan tepung naik sendiri, t.kastard dan baking powder dan ayak
Pukul kuning telur dan gula guna pemukul whisk sahaja hingga berbuih. Kemudian masukkan esen, susu dan minyak.
Kacau rata dan masukkan bhn ayak dan gaul sebati.
Dalam bekas lain pukul putih telur bersama gula dan garam hingga kaku.
Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan adunan tepung dan kacau kaup balik. Buat hingga habis.
Masukkan dlm bekas cupcake dan bakar suhu 180'selama 20 minit atau mengikut oven masing2.

Krim Kastard
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200 ml susu cair
1 sudu besar mentega
1 biji telur gred B
1sudu kecil esen vanila

Cara-cara:-
Campur kesemua bhn dan masak di atas api sederhana. Kacau hingga sebati dan pekat. Boelh dipaipkan dlm kek hokaido menggunakan piping beg..

***kalo x suka manis boleh kurangkan gula sbb bg saya ianya manis***
 — 


Lapis coklat
A:
270gm tpg beras
35gm tpg gandum
35gm tpg ubi
1st garam
250ml santan
250ml air
B:
260gm gula
500ml air
daun pandan
(Masak dan jdkan air gula sampai mendidih)
C:
Serbuk koko dn pewarna kuning

Pastikan bahan A digaul serata kemudian masukkan bahan B yg masih mendidih kedalam bahan A dan kacau hingga sebati.... pastikan total adunan 1500ml...

bahagikan adunan kepada 2 bahagian dan setiap satunya 750ml... 1 bahagian ditambah koko 1sb dn satu bahagian lagi pewarna kuning... kukus 250ml setiap lapisan selama 6minit... lapisan pertama dilebihkn sikit.... kukus hingga habis lapisan...

Tunggu sejuk baru potong yer kalau nak hasil yg cantik dan baik...

Selamat mencuba...

Rabu, 23 Oktober 2013




TONG TAU FU
BAHAN: 10TANGKAI CILI KERING (BUANG BIJI,GORENG)
1BJI- BWANG KECIL
SDIKIT BELACAN ( DI GORENG)
1/2C-AIR
1/2 BTG- GULA MELAKA ( PTONG KCIK2)
1 1/2SB-- TPUNG JAGUNG + 1/2C -AIR
BBRPA TITIS KICAP ( TUK HITAM KUAH JE)
GULA ( SYA X LETAK SBB X NK MNIS SGT)
GARAM
HIASAN : KACANG TANAH TUMBUK
BIJAN ( DI SANGAN)

CARA: KISAR CILI KERING DGN BELACAN,B.KECIL + 1/2C AIR...KISAR SMPAI HALUS..... TEPIKAN... DIDIHKN AIR + GULA MELAKA LARUTKN SMPAI GULA TU HANCUR.... KMUDIAN CMPURKN BHN KISAR TDI GAUL SBATI... KACAU SHINGGA MNDIDIH... MSUKKN KICAP ,TPUNG JAGUNG YG BRCMPUR AIR TD.... GAUL LG HINGGA PKAT...LAST SKLI PERASAKN DGN GARAM & GULA... ** SYA X TMBH GULA SBB GULA MERAH DA MNIS)....
P/S=KUAH KNA PKAT SDKIT SBB KLO KITA MSUKKN BHN 

Rabu, 16 Oktober 2013

Photo: RESEPI NASI KANDAR PULAU PINANG: DAGING MASAK ITAM MAMAK PENANG.
Assalamualaikum, ramai balik dah dari kampung setelah merayakan hari  raya aidil adha, ada juga bawa bersama kasih sayang dan tidak lupa pula dibekalkan dgn daging korban oleh orang yang dikasihi. Ini kehebatan org kampung yg setiap kali anak-anak berkunjung dibekalkan bahan-bahan masakan atau buah-buahan dan makanan utk anak-anaknya sebagai balsan tanda kasih. Budaya ini tidak ada pada kaum lain dan tidak faham simpulan bahasa Melayu, "Orang beri kita merasa, orang berbudi kita balas". Inilah peribadi yg tinggi dan luhur warisan Melayu yg perlu disanjungi. Oh..sebenar ramai yg pm tanya resepi daging masak itam ini. Maka terpaksalah mamak haji sekali buat posting utk yang pertama sekali kunjung sini.
Resipi: Daging Masak Itam Nasi kandar Pulau Pinang.
Bahan-bahan :
1 kg  Daging (dipotong hiris mengikut urat daging jadikan 14 keping).
2 biji  Bawang labu besar  belah dua baeang memanjang , dihiris memanjang untuk semua masakan nasi kandar) .
100 gm Rempah kari Daging ( dari bungkusan 250gm).
1/2 sudu kecil (tsp) serbuk Jintan Putih.
1/2 sudu kecil Serbuk (tsp)  Jintan Manis
1/2  sudu kecil (tsp) Serbuk Kas-kas ( tidak kemestian).
1 sudu kecil (tsp) Garam Masala.
100gm Cili Giling (tersedia jual)  atau mengikut kepedasan anda inginkan.
4 sudu besar (tbsp) sos cili.
2 sudu besar (tbsp) sos tomato.
1 sudu besar (tbsp) gula pasir.
7 sudu besar (tbsp) Kicap Pekat Mee (tamim amat sesuai) atau sesuaikan warna yang dikehendaki. Sekiranya kuantiti masakan yang besar gunakan kramel kicap (kramel tidak punyai kemasinan).
Garam secukup rasa.
Bahan untuk kisar / Tumis:

2 biji bawang labu besar dikisar dan asingkan ia digunakan sebagai kuahnya)
2 sudu besar pes halia bawang putih.
1 batang serai di ketuk di pangkal.
2 helai daun pandan di potong 3" .
2 tangkai daun kari.
2 kpg. Kayu manis is + 5 buah pelaga + 4 bunga lawang + 8 cengkih.
2 senduk Minyak masak.
CARA PENYEDIAAN:
1. Bersihkan daging dan rebus daging sehingga empuk (cuba carikan daging sekiranya senang dicarik ; daging telah lembut dan sedia). Sekiranya menggunakan daging  segar, daging ini tidak perlu direbus dahulu.Tentukan air rebusan daging tidak dibuang. Paras air daging semasa rebus perlu diberi perhatian, jangan sampai daging hangus kerana paras air yang terlalu rendah. Simpan air daging (stok) ini untuk jadikan kuahnya.
-2. Panaskan kuali dan masukan minyak masak. Apabila minyak panas, m asukan campuran kayu manis, Buah pelaga, cengkih, bunga lawang , daun pandan,  dan serai. Goreng hingga ramuan ini mula keluarkan bau harum.
- 3. Masukan hirisan bawang kacau sehingga warna hirisan bawang bertukar keemasan.
- 4.Masukan pes halia bawang putih , dikuti dengan bawang kisar. Tumis sehingga bahan-bahan ini keluarkan bau harum.
- 5. Masukan bahan kisar cili /cili giling kacau rata atau serbuk cili. Selepas 3-4 minit masukkan air rebusan daging dan daging. Kacau rata.
- 6. Masukkan serbuk kari , sebuk jintan putih, jintan manis, kas-kas, garam masala.
- 7. Masukkan serbuk kari, Jintan Putih, jintan manis , kas-kas dan kicap pekat mee. Kacau rata dan biarkan mendidih sehingga kuahnya menjadi pekat.
- 8. Kecilkan api dan  masukan 1 sudu besar gula pasir. Masukan garam secukup rasa (awas dengan kemasinan kicap tersedia ada). kacau rata. padamkan api. Keluarkan dari kuali dan hidangkan. Taburkan daun pudina dan bawang goreng di atas dan sedia untuk hidangan. Selamat mencuba.


Daging Masak Itam Nasi kandar Pulau Pinang.
Bahan-bahan :
1 kg Daging (dipotong hiris mengikut urat daging jadikan 14 keping).
2 biji Bawang labu besar belah dua baeang memanjang , dihiris memanjang untuk semua masakan nasi kandar) .
100 gm Rempah kari Daging ( dari bungkusan 250gm).
1/2 sudu kecil (tsp) serbuk Jintan Putih.
1/2 sudu kecil Serbuk (tsp) Jintan Manis
1/2 sudu kecil (tsp) Serbuk Kas-kas ( tidak kemestian).
1 sudu kecil (tsp) Garam Masala.
100gm Cili Giling (tersedia jual) atau mengikut kepedasan anda inginkan.
4 sudu besar (tbsp) sos cili.
2 sudu besar (tbsp) sos tomato.
1 sudu besar (tbsp) gula pasir.
7 sudu besar (tbsp) Kicap Pekat Mee (tamim amat sesuai) atau sesuaikan warna yang dikehendaki. Sekiranya kuantiti masakan yang besar gunakan kramel kicap (kramel tidak punyai kemasinan).
Garam secukup rasa.
Bahan untuk kisar / Tumis:

2 biji bawang labu besar dikisar dan asingkan ia digunakan sebagai kuahnya)
2 sudu besar pes halia bawang putih.
1 batang serai di ketuk di pangkal.
2 helai daun pandan di potong 3" .
2 tangkai daun kari.
2 kpg. Kayu manis is + 5 buah pelaga + 4 bunga lawang + 8 cengkih.
2 senduk Minyak masak.
CARA PENYEDIAAN:
1. Bersihkan daging dan rebus daging sehingga empuk (cuba carikan daging sekiranya senang dicarik ; daging telah lembut dan sedia). Sekiranya menggunakan daging segar, daging ini tidak perlu direbus dahulu.Tentukan air rebusan daging tidak dibuang. Paras air daging semasa rebus perlu diberi perhatian, jangan sampai daging hangus kerana paras air yang terlalu rendah. Simpan air daging (stok) ini untuk jadikan kuahnya.
-2. Panaskan kuali dan masukan minyak masak. Apabila minyak panas, m asukan campuran kayu manis, Buah pelaga, cengkih, bunga lawang , daun pandan, dan serai. Goreng hingga ramuan ini mula keluarkan bau harum.
- 3. Masukan hirisan bawang kacau sehingga warna hirisan bawang bertukar keemasan.
- 4.Masukan pes halia bawang putih , dikuti dengan bawang kisar. Tumis sehingga bahan-bahan ini keluarkan bau harum.
- 5. Masukan bahan kisar cili /cili giling kacau rata atau serbuk cili. Selepas 3-4 minit masukkan air rebusan daging dan daging. Kacau rata.
- 6. Masukkan serbuk kari , sebuk jintan putih, jintan manis, kas-kas, garam masala.
- 7. Masukkan serbuk kari, Jintan Putih, jintan manis , kas-kas dan kicap pekat mee. Kacau rata dan biarkan mendidih sehingga kuahnya menjadi pekat.
- 8. Kecilkan api dan masukan 1 sudu besar gula pasir. Masukan garam secukup rasa (awas dengan kemasinan kicap tersedia ada). kacau rata. padamkan api. Keluarkan dari kuali dan hidangkan. Taburkan daun pudina dan bawang goreng di atas dan sedia untuk hidangan. Selamat mencuba.






Bahan:
- Sos carbonara 

- Susu segar *450ml ( sya guna full cream sbb slah ble)
- Cendawan ( sya xletak)
- Udang kasar 
- Bebola dging
- Sosej 
- Lada hitam kisar
- Bwang putih dn bwang holand ( cincang @ dadu) 

Caranya:
* Panaskn butter / mnyk pn bleh pastu msukkn bwang bla dh wangi msuk udang.
* msuk sos, susu dn Lada.
* msukkn smua bhan yg Len msak hga mendidih. Siap.

Selasa, 15 Oktober 2013




KEK LAPIS KASTARD PANDAN

Kek span pandan

150g tepung superfine
1sk baking powder (diayak bersama tepung)
150g gula kastor
5 biji telur gred A
1sb ovalete
80ml air / susu cair
80ml minyak masak / mentega cair / minyak jagung
1 sudu teh pes pandan
sedikit pewarna hijau

- pukul telur + gula + ovalete + tepung hingga pekat dan gebu - masuk air/susu cair + pes pandan + sedikit pewarna hijau- pukul lg hingga adunan benar2 ringan - masuk minyak , kaup balik dgn senduk hingga sebati - bakar 45 minit @ 175C.. - bila dah masak,keluarkan loyang dr oven dan terbalikkan 5 minit..pastu keluarkan kek dan terlentangkan hingga sejuk

**loyang kek hanya di gris bahagian bawahnyer saja. lapikkan dgn baking paper dn gris sekali lagi.

Bahan-Bahan Utk Kastard Pandan

Bahan (A)

180 gm gula kastor
500 ml air daun pandan
1 sudu besar serbuk agar-agar segera

Bahan (B)

400 ml santan pekat/susu sejat
85 gm tepong hoen kwee hijau/tepung kastard
1 sudu kecil pewarna hijau
secubit garam

UNTUK HIASAN - 1 cawan kelapa kering

Cara-cara

Kek span di hiris kepada 2 bahagian. Ketepikan
Untuk membuat kastad, campurkan kesemua bahan (A) dalam periuk. Masak atas api sederhana hingga mendidih. Kacau hingga gula hancur.

Satukan bahan (B) dalam mangkuk dan gaul rata. masukkan aduanan ini kedalam aduan (A).
Kacau atas api sederhana hingga adunan pekat dan mendidih.
Sediakan acuan bulat atau petak
Tuangkan satu lapisan kastard, ratakan dan letakkan kek span dalam acuan.
Tuangkan aduan kastad lagi keatas kek hingga menutupi lubang di sekelilingnya
Letakkan lapisan kedua kek span dan tuang lagi kastad.
Hentakkan acuan agar kastad padat dibahagian bawahnya, biarkan kek sejuk baru dimasukkan dalam peti sejuk
Keluarkan kek yang telah sejuk dari acuan . Salut dengan kelapa kering atau hias mengikut citarasa masing2



Cotton soft japanese cheesecake
Bhn2:
BhnA
250g cream cheese
50g butter (saya pakaiC
Bahan B:
140g gula halus
6 biji telur putih
1 sdt c.tartar
Cara:
Cream cheese, butter & susu cairkan dlm microwave... sejukan... kmdn + lebihan bahan2 A hingga sebati mngunakan senduk kayu sahaja.
Utk bhnB... pukul putih tlur besama c.tartar smpi bebuih... kmdn msukkan gula... pukul smpai betanduk... jgn over mix... menang x kan jadik klu over mix.... kmdn... satukan bhnA &B... bakar dgn kaedah doubleboil... dgn suhu 160 selama 1 jam @ sehingga masak...
SLMT MENCUBA...

Ahad, 13 Oktober 2013







Resepi Rendang Tok
Bahan2nya:-
1 kg daging lembu batang pinang dipotong dadu
150 gram Bawang Merah dihiris
120 gram Bawang Putih dihiris
150 gram Halia dihiris
Bahan-bahan digiling
5 sudu makan pes cili kering
10 kuntum bunga lawang
10 biji buah pelaga
2 sm kulit kayu manis
2 sudu makan ketumbar (disangai)
3 sudu makan lada hitam (disangai)
3 sudu makan jintan putih (disangai)
3 sudu makan jintan manis (disangai)
1 inci kunyit hidup
2 ibu jari lengkuas
4 batang serai
5 biji buah keras
2 sudu besar serbuk kari daging
1 / 2 biji kelapa muda dibuang kulit , isi kelapa yang dipotong kecil2 memanjang –digoreng/dibakar
1 / 2 biji kelapa parut untuk kerisik
5 biji kelapa parut – ambil pati santannya aje
1 tin susu cair canation
Sedikit air asam jawa / 2 Asam keping
6 sudu makan gula melaka
2 helai daun kunyit dihiris
2 helai daun limau purut dihiris
Garam secukup rasa.
Minyak untuk menumis
Cara membuatnya.
Untuk mula membuatya, perasakan Daging Lembu tadi dengan bahan yang dihiris tadi bersama dengan bahan-bahan yang telah digiling,kerisik , kelapa hiris,susu cair dan pati Santan, kemudian perapkan selama dua jam.
Tumiskan bahan-bahan yang telah diperapkan ke dalam periuk , daun kunyit ,daun limau purut dan didikan perlahan-lahan(api kecil). Didihkan selama dua hingga dua setengah jam sambil dikacau selalu hingga daging tadi empuk atau lembut serta berwarna agak kehitaman dan kering.Masukkan gula Melaka.
Untuk mengelakkan daging dan kuah dari melekat di periuk, kacau terus menerus dan apabila kuah tu hampir kering, masukkan garam secukup rasa anda. Sentiasa kacau hingga nampak pekat dan sedikit kering dan warnanya hitam.Siap dihidang.


APAM PISANG (resepi asal Suhaini Abdul Wahab)

1 1/2 gelas pisang dilecek/diramas (saya guna pisang kapas)
2 1/2 gelas tpg gandum
1 gelas gula pasir
1 gelas susu segar ( saya guna susu tpg yg dibancuh air)
2 st soda bikarbonat
2 biji telur
1 st yis
1 gelas air

Masak gula utk dijadikan gula hangus. Bila dh larut masukkan air n masak hingga jd 1 gelas gula hangus. Sejukkan.

Ayak tpg n soda. Pukul telur hingga kembang n masukkan susu, yis n gula hangus. (saya guna blender).
Masuk tpg sikit2 n pisang dn kacau sebati.

Masuk dlm acuan kecik n kukus 20 min. Kalau loyang 1 jam. Jgn lupa tutup penutup kukus dgn kain supaya air x menitik atas kuih. Acuan hendaklah disapu minyak terlebih dahulu.


KUIH NAGASARI...

bhn2 nye.
1 cwn tpg beras.
2 sudu besar tpg jagung.
4 cwn santan.
4 sudu besar gula pasir.
1/2 sudu kecil garam.
pisang raja secukup nye.
daun pisang secukup nye.

cara2 nye.
campur semua bahan - kecuali pisang dan daun pisang ya...
kacau sebati- masak dgn api sederhana- hingga pekat- angkat .
bila adunan dah suam1- ambil 1 sudu besar letak atas daun pisang yg dah di potong - agak2 bolih di lipat.
kemudian letak pisang yg telah di belah 2 - letak sebelah je.
pastu ambil satu sudu adunan lg - letak atas pisang tu- rata kan hingga menutupi pisang tu - ke




JOM KAWAN2 KITA BUAT PUDING MILO LAPIS OREO...TUK HARI RAYA KORBAN NANTI....
BAHAN2:
1 bungkus / 10g Jelly Powder (Serbuk Agar-Agar)
750ml Air
160g Gula
1 tin (400g) Susu Cair
3/4 cup Serbuk Milo
1 bungkus (137g) Oreo Cookies - patah2kan tp biarkan sandwich 2 lapis

CARA2:
1. Masak serbuk agar2 & air sehingga larut.
Masukkan gula & masak sehingga gula larut.
Masukkan susu, kacau sebati sehingga mendidih.

2. Asingkan 2 cwn ke dlm periuk yg lain & campurkan milo sehingga sebati.

3. Tuangkan 1 cwn campuran milo ke dlm acuan.
Panaskan campuran milo yg separuh lagi dgn api paling kecil supaya tidak membeku.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan kesemua adunan putih tadi.
Taburkan biskut oreo.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan baki adunan milo tadi.

4. Biarkan membeku di suhu bilik sebelum masukkan ke dlm petisejuk.

TIPS UNTUK MELAPIS:PUDING MILO OREO.
a. Janagn tunggu sehingga lapisan membeku sepenuh nya sbb takut lapisan tidak melekat.
Jika membeku semua, guris2kan permukaan dgn garfu sebelum tuangkan lapisan seterus nya.
b. Pastikan adunan masih panas apabila menuang ke atas lapisan sebelum nya supaya ia melekat dgn baik.




APAM PISANG (resepi asal Suhaini Abdul Wahab)

1 1/2 gelas pisang dilecek/diramas (saya guna pisang kapas)
2 1/2 gelas tpg gandum
1 gelas gula pasir
1 gelas susu segar ( saya guna susu tpg yg dibancuh air)
2 st soda bikarbonat
2 biji telur
1 st yis
1 gelas air

Masak gula utk dijadikan gula hangus. Bila dh larut masukkan air n masak hingga jd 1 gelas gula hangus. Sejukkan.

Ayak tpg n soda. Pukul telur hingga kembang n masukkan susu, yis n gula hangus. (saya guna blender).
Masuk tpg sikit2 n pisang dn kacau sebati. 


KEK LAPIS HAWFLAKES

Bahan2 :

220 gm tepung gandum
220 gm gula castor
5 biji telor
150 ml susu cair/susu segar
100 ml minyak jagong/minyak masak
1 sudu besar ovalet
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila
asam hawflakes secukupnya - pewarna kuning dan hijau

Cara2nya :

1) ayak tepung bersama baking powder
2) pukul telor dgn gula hingga kembang - masukkan ovalet dan esen vanila - pukul lagi
3) masukkan susu dan minyak - pukul lg - akhir sekali masukkan tepung - gaul sebati
4) bahagi adunan kepada 2 bahagian - (1 hijau, 1 kuning) - tiap2 warna dibahagi 3 bahagian lg (3 hijau, 3 kuning)
5) didihkan air kukusan - alas loyang dgn baking paper
6) tuang 1 bahagian adunan hijau ke dalam loyang - ratakan - hentak2 sedikit - susun asam manis(hawflakes)

* Kukus 5-10minit - hingga nampak adunan kering

Tuang 1 bahagian adunan kuning pula - ratakan - hentak2 sedikit
Kukus 5-10minit - hingga nampak adunan kering

Ulang selang-seli warna hingga habis

* Akhir sekali kukus selama 20-30minit



KUIH LOMPANG...(resepi asal dari norhayati saleh- tq yati)
BHN2 -NYE:
2 1/2 cwntpg beras.
1/2 cwn tpg ubi.
1 cwn gula pasir.
4 cwn air- 2 cwn tuk masak dgn gula-letak 2-3 helai daun pandan.
1 sudu teh esen rose.
CARA2-NYE:
satu kn tpg bers dan tpg ubi- bancuh dgn 2 cwn air.
masuk kn air gula tadi- gaul sebati- tapis.
bagi pada beberapa bagian- letak pewarna ikut citarasa.
dideh kn air kukusan- sapu sedikit minyak kt acuan kuih lompang.
tuang adunan -hingga penuh-kukus 20 minit.