Mohon izin pada yang empunya resepi, semoga anda sentiasa dirahmati....blog ini bukan mencari publisiti tapi sekadar catatan resepi untuk simpanan saya sekeluarga....nak salin dalam buku makan masa yang lama...maka saya mengambil anisiatif untuk simpan dalam blog peribadi.....terima kasih..
Rabu, 4 Disember 2013
Popia basah~~~mufidah abdul hadi alyunusy
Bahan-bahan untuk kulit popia
4 cawan tepung gandum
1 biji putih telur
Sedikit garam
1 sudu teh cuka
Air secukupnya (lebih kurang 2-2 1/4 cawan)
Bahan inti:
Bawang merah dicincang
Bawang putih dicincang
Isi ayam atau udang dihiris kecil (tak letakpun ok)
Sengkuang diparut atau hiris halus
Lobak merah diparut atau hiris halus
Tauhu digoreng dan dihiris halus
Kacang panjang dihiris
Taugeh
Minyak untuk menumis
Garam
Sedikit kiub pati ayam jika suka
Sedikit lada sulah
Sedikit air
Bawang goreng
Kacang tanah goreng ditumbuk
Telur didadar dan dihiris nipis atau digoreng hancur
Minyak untuk menumis
Bahan sos:
1 cawan cili kisar
1/2 labu bawang besar dikisar/tumbuk
3 ulas bawang putih ditumbuk
Sedikit udang geragau ditumbuk
2 sudu makan sos cili
Air asam jawa
2 genggam bawang goreng diramas
Sedikit kicap pekat
Gula
Garam
Cara membuat kulit popia: satukan semua bahan dan gaul hingga sebati. Kepekatan adunan adalah seperti adunan cokodok. Ketepikan selama 2-3 jam pada suhu bilik. Panaskan kuali leper nonstick menggunakan api kecil. Ambil sedikit adunan dan sapu pada permukaan kuali membentuk bulatan. Biar sebentar sehingga masak. Angkat. Ulangi proses ini sehingga habis.
Cara membuat inti: panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih biar layu. Masukkan isi ayam atau udang dan kacau sehingga masak. Masukkan sayur-sayuran dan sedikit air. Masukkan juga kiub pati ayam jika suka serta garam dan lada sulah. Kacau hingga kering. Angkat dan masukkan tauhu serta telur. Gaul rata.
Cara membuat sos. Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih, udang geragau dan cili kisar. Tumis sehingga naik minyak. Masukkan air asam jawa, gula, garam, kicap, sos cili dan bawang goreng. Renihkan sehingga pekat.
Cara menyediakan popia basah: ambil sekeping kulit popia dan sapu sedikit sos di tengahnya. Kemudian letakkan inti. Tabur sedikit kacang goreng tumbuk serta bawang goreng di atasnya. Gulung dengan kemas. Buat hingga habis. Jika suka boleh letakkan lebihan sos di atas popia yang dah digulung dan tabur bawang goreng serta kacang tanah tumbuk di atasnya.
Selamat mencuba!!!
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan