Mohon izin pada yang empunya resepi, semoga anda sentiasa dirahmati....blog ini bukan mencari publisiti tapi sekadar catatan resepi untuk simpanan saya sekeluarga....nak salin dalam buku makan masa yang lama...maka saya mengambil anisiatif untuk simpan dalam blog peribadi.....terima kasih..
Jumaat, 29 November 2013
kuih buah peria @ kuih angko
Normey Khairiah
Bahan2 kulit
2 cwn tepung pulut
1/2 cwn tpg beras
air secukupnya
perwarna merah dan hijau kalau nk warna kuning pun boleh ikut citarasa.
sedikit minyak masak untuk lumurkan pada kuih selepas dikukus.
cara membuatnya
-Gaulkan tpg pulut dan tepung beras hingga sebati, mcm nk buat kuih onde2 @ kuih buah melaka,
Bahan2 inti
-1 cwn kacang hijau di rendam hingga kembang, kalau nk guna kacang merah pun boleh.
- 1/2 cwn gula
- 2 Sdb gula merah.
Cara membuatnya
- Rebus kacang hingga masak, sampai kering air
- masukan gula dan gula merah
- kacau hingga air gula kering, sejukkan.
- Bila dah sejuk kepal2 memanjang inti dia.
- Ambil sedikit doh dan balut inti macam nk buat kuih cek mek molek.
- bentukkan corak atas dia menggunakan hujung sudu.
- letak dalam pengukus, sebelum letak kuih dalam pengukus lapikkan pengukus dengan plastik supaya kuih tidak melekat antara satu sama lain.
- kukus selama 15-20 minit.
- setelah masak lumurkan minyak masak supaya tidak melekat.
- Tunggu sejuk baru boleh makan.Selamat mencuba....
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan