DONUT ~ISMA MAISARAH~
By Nor Jannah on Thursday, November 21, 2013 at 10:03pm
500gm tepung roti/tepung gandum (selalunyer saya gune tepung gandum je)
100gm gula
11gm yis segera
4 biji kuning telur
200ml air suam
100gm marjerin/butter (kdg2 saya gune minyak masak je 100ml)
1 sudu kecil garam
sedikit esen vanila (optional)
Cara2:
1. Ayak tepung ke dlm sebuah mangkuk & campurkan yis, gaul rata, masukkan gula, kuning telur & tambahkan air suam dan kacau rata.
2. masukkan garam & butter dan uli hingga menjadi doh, jika doh melekat banting2kan doh..kemudian uli..selang selikan..hingga doh menjadi lembut, kenyal & x melekat di tangan.
3. Rehatkan doh 30 minit, setelah doh naik tumbuk2 doh, canai & terap rehatkan doh sekali lg selama 30 minit. Kemudian bolehlah digoreng menggunakan api perlahan..
100gm gula
11gm yis segera
4 biji kuning telur
200ml air suam
100gm marjerin/butter (kdg2 saya gune minyak masak je 100ml)
1 sudu kecil garam
sedikit esen vanila (optional)
Cara2:
1. Ayak tepung ke dlm sebuah mangkuk & campurkan yis, gaul rata, masukkan gula, kuning telur & tambahkan air suam dan kacau rata.
2. masukkan garam & butter dan uli hingga menjadi doh, jika doh melekat banting2kan doh..kemudian uli..selang selikan..hingga doh menjadi lembut, kenyal & x melekat di tangan.
3. Rehatkan doh 30 minit, setelah doh naik tumbuk2 doh, canai & terap rehatkan doh sekali lg selama 30 minit. Kemudian bolehlah digoreng menggunakan api perlahan..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan