Jumaat, 29 November 2013

RESEPI ROTI MENGGUNAKAN KAEDAH WATER ROUX BY LAILATULMUNIRA ZAINUDDIN

By Nor Jannah on Wednesday, November 20, 2013 at 9:44am
Doh water roux
70 ml air didih
100 g tpg roti
- bancuh kedua bhn hingga jd doh
Tutup doh dan sejukkan dlm peti sekurg2nya 12 jam
~~ guna semua utk resepi d bawah~

PES WATER ROUX
125ml air
25 g tepung roti

Satukan bhn
Masak guna api kecil aje hingga jadi pes sbl sentiasa kacau
Tutup api..terus wrap @ buh dlm bekas bertutup hingga sejuk sblm guna
~~guna semua utk resepi di bawah

p/s : ♡♥ water roux ni guna slh satu je..jgn buh 2-2 jenis ye

RESEPI ROTI↓↓

(1 adunan / semua)WATER ROUX(pes@doh)
Air sejuk peti ais
→170ml (jika guna doh water roux)
→150ml (jika guna pes water roux)
~~~air ikut kualiti tepung)

60 g telur 
80 g gula kastor
5 g garam halus
*20 g susu tepung
*(abaikan jika guna susu segar)
400 g tepung roti
(300g HP + 100g MF)
9 g yis
60 g butter/marjerin

CARA BREADMAKER
1) masukkan bhn ikut aturan BM .. 
~Bahan basah→air, telur, butter, water roux, garam
~Tepung
~Yis
~~pilih menu dan siap hingga doh di kembangkan~~
2~ keluarkan doh dan tumbuk utk buang angin doh
3~bahagi kpd doh kecil ikut keperluan hingga habis
4~rehatkan doh 10 minit
5~ bentukkan doh/inti.. atur dlm loyang
(Loyang 8x8..untuk 9 biji..80g setiap doh)
6~rehatkan doh hingga maksima naik 3 kali dr size asal
7~ sapu glaze jika nak... bakar terus hingga masak mggunakan suhu sesuai
8~sapukan butter sebaik aje roti keluarkn dr oven
Dah sejuk...simpan dlm bks kedap

Tiada ulasan:

Catat Ulasan