Jumaat, 29 November 2013

roti burger

By Rozilawati Refain on Thursday, November 21, 2013 at 8:39am
  • crediet pada...Anis.... Ni resepi anis da cube2 yg jd lebih lembut n gebu....

    Bahan-bahan
    120ml susu segar(disejukan dlm peti beku tp jgn smpai beku sbb uli pakai tgn, klu mixer blh jdkan ais ketul)
  • 50g telur
  • 300g tepung high protein
  • 3 sudu besar gula
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 60g butter
  • 1 sudu kecil dry yeast( direndam dgn air suam+1sudu gula smpai berbuih)
  • Suku sudu teh bread improver
  • Suku sudu bread softener.
    Masukkan semua bahan di atas bertanda (**) ke dalam breadmaker. On kan tunggu siap.Bila dah siap. Keluarkan dari breadmaker. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin.Bahagikan doh ikut bentuk kesukaan. Rehatkan 10 minitBiar naik 2 kali ganda. Kemudian sapukan dengan telur.Bakar pada suhu 180C selama 10 minit. Kalau roti belum nampak perang, biarkan dalam oven selama 5-6 minit selepas bakar sebelum dibawa keluar dr oven.Keluarkan roti dari oven, sapu marjerin dan sejukkan.
    P/s: klu uli tgn,perap dua kali. Sebelum dibahagikan dan selepas dibahagi/dibentukan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan