Jumaat, 4 Oktober 2013




APAM BALIK
Resipi:Isma Maisarah
minta Izin Copy Paste dan Share kat sini ya ..

Bahan: 

2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil pewarna kuning
1 biji telur
1 1/2 cwn air

Bahan inti:

Kacang tanah (yg telah digoreng dan di blender)
Jagung krim (dlm tin)
Gula
sedikit mentega/marjerin

Cara2:

1. Pukul telur bersama gula hingga kembang, kemudian masukkan soda bikarbonat, baking powder, air & pewarna kuning. Pukul hingga sebati.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit, pukul lg hingga adunan x berketul..
3. Panaskan kuali, sapukan sedikit mentega pada kuali, klu gunekan kuali non stick x perlu sapukan mentega pada kuali
ambil 1 senduk adunan & ratakan.
Taburkan bahan inti di atasnye...tunggu hingga masak, kemudian lipat 2. Kemudian sapu sedikit marjerin kat atas apam yg telah masak tadi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan