![](https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/1377213_586186294776762_1933436938_n.jpg)
resepi asal sumbangan Diana
Bahan-Bahannya :
5 putih telur
25 kuning telur
500gm mentega
180gm all purpose cake flour
220gm gula caster
4 sudu makan susu pekat
2 sudu besar ovalette
1 sudu makan pure esen vanilla
kismis secukupnya- dicincang kasar
1 tin kek 9" x 9" x 3" gris sekeliling dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas kek
Cara Membuatnya :
Pukul mentega, susu dan vanilla sehingga kembang.
Masukkan 100gm gula. Pukul lagi sehingga gulanya larut. Ketepikan.
Pukul putih telur sehingga kembang.
Masukkan 120gm gula dan ovalette.
Pukul lagi sehingga rata, masukkan kuning telur satu persatu dan pukul sehingga adunannya kembang.
Masukkan adunan mentega kedalam adunan telur dan pukul pada kelajuan perlahan sehingga rata.
Masukkan tepung dan gaul rata.
Cara Membakarnya :
Gunakan grill, panaskan sehingga 3.5 untuk kek lapis kemudian panaskan tin kuih sehingga kertasnya bertukar warna.
Keluarkan dan tuangkan 1 senduk adunan kedalam tin dan ratakan. Grill sehingga warnanya coklat. Setelah itu tuang 1 senduk adunan diatasnya dan ratakan. Tabur hirisan kismis, jangan terlalu banyak.Grill lagi sehingga coklat.
Ulang lagi dengan satu lapis plain dan satu lapis mengandungi kismis, sehingga adunan habis.
Bila sampai ke lapisan terakhir dan bila warna permukaan menjadi coklat, tutup tin kuih dengan aluminium foil atau tutup periuk dan segera buka kepada kepanasan oven biasa pada suhu 120 °C. Bakar lagi selama 10 minit.
Apabila sudah masak, keluarkan dan buka tutupnya, biarkan sejuk, baru boleh dipotong.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan