Ahad, 13 Oktober 2013



APAM PISANG (resepi asal Suhaini Abdul Wahab)

1 1/2 gelas pisang dilecek/diramas (saya guna pisang kapas)
2 1/2 gelas tpg gandum
1 gelas gula pasir
1 gelas susu segar ( saya guna susu tpg yg dibancuh air)
2 st soda bikarbonat
2 biji telur
1 st yis
1 gelas air

Masak gula utk dijadikan gula hangus. Bila dh larut masukkan air n masak hingga jd 1 gelas gula hangus. Sejukkan.

Ayak tpg n soda. Pukul telur hingga kembang n masukkan susu, yis n gula hangus. (saya guna blender).
Masuk tpg sikit2 n pisang dn kacau sebati.

Masuk dlm acuan kecik n kukus 20 min. Kalau loyang 1 jam. Jgn lupa tutup penutup kukus dgn kain supaya air x menitik atas kuih. Acuan hendaklah disapu minyak terlebih dahulu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan