Mohon izin pada yang empunya resepi, semoga anda sentiasa dirahmati....blog ini bukan mencari publisiti tapi sekadar catatan resepi untuk simpanan saya sekeluarga....nak salin dalam buku makan masa yang lama...maka saya mengambil anisiatif untuk simpan dalam blog peribadi.....terima kasih..
Rabu, 4 Disember 2013
Popia basah~~~mufidah abdul hadi alyunusy
Bahan-bahan untuk kulit popia
4 cawan tepung gandum
1 biji putih telur
Sedikit garam
1 sudu teh cuka
Air secukupnya (lebih kurang 2-2 1/4 cawan)
Bahan inti:
Bawang merah dicincang
Bawang putih dicincang
Isi ayam atau udang dihiris kecil (tak letakpun ok)
Sengkuang diparut atau hiris halus
Lobak merah diparut atau hiris halus
Tauhu digoreng dan dihiris halus
Kacang panjang dihiris
Taugeh
Minyak untuk menumis
Garam
Sedikit kiub pati ayam jika suka
Sedikit lada sulah
Sedikit air
Bawang goreng
Kacang tanah goreng ditumbuk
Telur didadar dan dihiris nipis atau digoreng hancur
Minyak untuk menumis
Bahan sos:
1 cawan cili kisar
1/2 labu bawang besar dikisar/tumbuk
3 ulas bawang putih ditumbuk
Sedikit udang geragau ditumbuk
2 sudu makan sos cili
Air asam jawa
2 genggam bawang goreng diramas
Sedikit kicap pekat
Gula
Garam
Cara membuat kulit popia: satukan semua bahan dan gaul hingga sebati. Kepekatan adunan adalah seperti adunan cokodok. Ketepikan selama 2-3 jam pada suhu bilik. Panaskan kuali leper nonstick menggunakan api kecil. Ambil sedikit adunan dan sapu pada permukaan kuali membentuk bulatan. Biar sebentar sehingga masak. Angkat. Ulangi proses ini sehingga habis.
Cara membuat inti: panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih biar layu. Masukkan isi ayam atau udang dan kacau sehingga masak. Masukkan sayur-sayuran dan sedikit air. Masukkan juga kiub pati ayam jika suka serta garam dan lada sulah. Kacau hingga kering. Angkat dan masukkan tauhu serta telur. Gaul rata.
Cara membuat sos. Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih, udang geragau dan cili kisar. Tumis sehingga naik minyak. Masukkan air asam jawa, gula, garam, kicap, sos cili dan bawang goreng. Renihkan sehingga pekat.
Cara menyediakan popia basah: ambil sekeping kulit popia dan sapu sedikit sos di tengahnya. Kemudian letakkan inti. Tabur sedikit kacang goreng tumbuk serta bawang goreng di atasnya. Gulung dengan kemas. Buat hingga habis. Jika suka boleh letakkan lebihan sos di atas popia yang dah digulung dan tabur bawang goreng serta kacang tanah tumbuk di atasnya.
Selamat mencuba!!!
Jumaat, 29 November 2013
kuih buah peria @ kuih angko
Normey Khairiah
Bahan2 kulit
2 cwn tepung pulut
1/2 cwn tpg beras
air secukupnya
perwarna merah dan hijau kalau nk warna kuning pun boleh ikut citarasa.
sedikit minyak masak untuk lumurkan pada kuih selepas dikukus.
cara membuatnya
-Gaulkan tpg pulut dan tepung beras hingga sebati, mcm nk buat kuih onde2 @ kuih buah melaka,
Bahan2 inti
-1 cwn kacang hijau di rendam hingga kembang, kalau nk guna kacang merah pun boleh.
- 1/2 cwn gula
- 2 Sdb gula merah.
Cara membuatnya
- Rebus kacang hingga masak, sampai kering air
- masukan gula dan gula merah
- kacau hingga air gula kering, sejukkan.
- Bila dah sejuk kepal2 memanjang inti dia.
- Ambil sedikit doh dan balut inti macam nk buat kuih cek mek molek.
- bentukkan corak atas dia menggunakan hujung sudu.
- letak dalam pengukus, sebelum letak kuih dalam pengukus lapikkan pengukus dengan plastik supaya kuih tidak melekat antara satu sama lain.
- kukus selama 15-20 minit.
- setelah masak lumurkan minyak masak supaya tidak melekat.
- Tunggu sejuk baru boleh makan.Selamat mencuba....
Resipi roti boleh dipelbagaikan
By Liza Othman on Friday, October 25, 2013 at 11:54am
ini resipi roti asas cikgu sya,,, resipi yg bagus
500gm tpung roti atau gandingan 400gm tpung roti dan 100gm tpung gandum
100gm gula kastor
40gm susu tepung
1st bread improver
11gm yis atau sepeket yis
sebiji telur cmpurkan dgn air sejuk 265gm
80gm butter
1st bread softner
cara,,,, cmpur bahan kering dan masuk bahan cecair
uli sebatikan dan masukkan butter dan uli hingga doh licin dan elastik
perap 30minit buang angin,,,
bentukkan dan perap hingga naik 2x ganda
bakar suhu 180c
suhu bakar ikut jenis oven anda
500gm tpung roti atau gandingan 400gm tpung roti dan 100gm tpung gandum
100gm gula kastor
40gm susu tepung
1st bread improver
11gm yis atau sepeket yis
sebiji telur cmpurkan dgn air sejuk 265gm
80gm butter
1st bread softner
cara,,,, cmpur bahan kering dan masuk bahan cecair
uli sebatikan dan masukkan butter dan uli hingga doh licin dan elastik
perap 30minit buang angin,,,
bentukkan dan perap hingga naik 2x ganda
bakar suhu 180c
suhu bakar ikut jenis oven anda
Donut gebu -Musainah Yusof
By BahtiarAbdul Kassim on Friday, November 15, 2013 at 9:26am
DONUT GEBUSSS
Bahan2nye:
500gm tepung high protien
15gm yis kering
10gm bread improver
50gm gula castor
5gm garam
2 biji telor
20gm susu tepung
200gm air
75gm butter
satu je nk pesan,tmbangan air kdg ikut cuaca jugak,bila tepung panas tmbah air skit ye...yg biase buat bole agak..klau ikut resepi nipn da OK
caranye:saye gune mixer ye,,,yg guna tgn bole buat spt anda biase buat
masukkn bahan kering dlm mixer,curah air perlahan2 pd speed 1,bila da masukkn butter n mix gune speed 2,bila da lmbut skit lajukn ke speed no 3 selama 6min.anda akn nmpk dohnye licin...kluarkn,bulatkan n rehatkn30-45min,jgn lupe tutup ngan plastik ye...pas tu timbang 50gm n bulat2kntekan sikit je,susun dlm dulang,tggu dlm 15min,lubangkn guna cuter atau gune jari je,gorengklau nk ade filling,biarkn bulat n grg.da sejuk pipekn filling.saye gunasnow powder tuk donut sayetuk coklat filling,gune cara double boil n celup je donut tu,hias ikut sukepipekn dgn coklat berlainan warna..biar cantikSELAMAT MENCUBE FREN.
Bahan2nye:
500gm tepung high protien
15gm yis kering
10gm bread improver
50gm gula castor
5gm garam
2 biji telor
20gm susu tepung
200gm air
75gm butter
satu je nk pesan,tmbangan air kdg ikut cuaca jugak,bila tepung panas tmbah air skit ye...yg biase buat bole agak..klau ikut resepi nipn da OK
caranye:saye gune mixer ye,,,yg guna tgn bole buat spt anda biase buat
masukkn bahan kering dlm mixer,curah air perlahan2 pd speed 1,bila da masukkn butter n mix gune speed 2,bila da lmbut skit lajukn ke speed no 3 selama 6min.anda akn nmpk dohnye licin...kluarkn,bulatkan n rehatkn30-45min,jgn lupe tutup ngan plastik ye...pas tu timbang 50gm n bulat2kntekan sikit je,susun dlm dulang,tggu dlm 15min,lubangkn guna cuter atau gune jari je,gorengklau nk ade filling,biarkn bulat n grg.da sejuk pipekn filling.saye gunasnow powder tuk donut sayetuk coklat filling,gune cara double boil n celup je donut tu,hias ikut sukepipekn dgn coklat berlainan warna..biar cantikSELAMAT MENCUBE FREN.
ROTI BENGGALI GANDUM
By Nor Aslinda Mohd Shafiai on Friday, November 15, 2013 at 9:59am
400 g tepung high protien
100 g tepung wholemeal
12 g yis mampat / 6g yis kering
4g improver
40g gula
8g garam
20g susu tepung
1 biji kuning telur
50g butter / planta
250g air sejuk
40g whipping cream
cara2
satukan semua bahan, kemudian masukkan dalam mixer.
uli sehingga ianya elastik. rehatkan selama sejam atau sehingga ia naik 2x kali ganda
masukkan dalam loaf.
BAKAR 180oC selama 30minit atau sehingga masak :)
RESIPI ROTI - CHEF SUGI
By BahtiarAbdul Kassim on Friday, November 15, 2013 at 9:50am
Salam 1 roti
Bila sy bagi resipi neh kat luar harga brp ye???
Resipi sweet bread :
high flour 800gr
Low flour 200gr
Sugar 200gr
Salt 15gr
improver 10gr
Softer 5gr
Yeast 15gr
Milk powder 50gr
Butter 150gr
Fresh cream 50gr
Whole egg 4pcs
Ice+cool water 350gr
Proses uli semua da faham kan??!Lets try semoga bermanfaat
Bila sy bagi resipi neh kat luar harga brp ye???
Resipi sweet bread :
high flour 800gr
Low flour 200gr
Sugar 200gr
Salt 15gr
improver 10gr
Softer 5gr
Yeast 15gr
Milk powder 50gr
Butter 150gr
Fresh cream 50gr
Whole egg 4pcs
Ice+cool water 350gr
Proses uli semua da faham kan??!Lets try semoga bermanfaat
Doh Asas Roti Manis - resepi free dr kelas di BWY
By Noraini Abdul Wahab on Friday, November 15, 2013 at 1:22pm
resepi free ini saya dapat dr kelas demo roti di BWY.
roti yg saya buat guna resepi ini.. telah saya kongsikan disini:
https://www.facebook.com/groups/391522514306990/permalink/408982005894374/
Bahan:
500 gm tepong roti
110 gm gula kastor
5 gm garam
15 gm susu tepong
5 gm Soft pro/improver
15 gm instant yis
70 gm telor tp saya guna 1 bj size A sj
80 gm butter
225 gm air sejok
cara:
campur semua bahan kering, pastikan garam tak kena yis.
masukkan bahan cecair, uli sebati.
masukkan butter, uli hingga doh licin dan elastik.
rehatkan 10 minit dan bentukkan ikut suka.
biarkan naik 2x ganda.
bakar suhu 180c suhu bakar ikut jenis oven anda hingga masak.
Cara guna BM(cara saya):
semuanya masuk dlm BM, guna dough programme no.8. biarkan BM wat kerja hingga bunyi bip pertama. tp doh akak terlebih lama dlm BM td sbb tak study elok2 lg.dah sejam.. tengok dohnya lembik sgt. akak keluarkan dan campur lg tepung gandum biasa, agak banyak jg. kemudian masukkan balik dlm BM sbb tangan sakit nak uli. biar BM kerjakan lg sekali, keluarkan, uli bentuk bulat2 kecil, susun atas tray. biar kembang dlm 10 min, sapu telur+susu+madu n parutkan cheddar cheese atasnya. bakar dlm oven yg tlh dipanaskan dgn suhu 170c hingga masak.
roti yg saya buat guna resepi ini.. telah saya kongsikan disini:
https://www.facebook.com/groups/391522514306990/permalink/408982005894374/
Bahan:
500 gm tepong roti
110 gm gula kastor
5 gm garam
15 gm susu tepong
5 gm Soft pro/improver
15 gm instant yis
70 gm telor tp saya guna 1 bj size A sj
80 gm butter
225 gm air sejok
cara:
campur semua bahan kering, pastikan garam tak kena yis.
masukkan bahan cecair, uli sebati.
masukkan butter, uli hingga doh licin dan elastik.
rehatkan 10 minit dan bentukkan ikut suka.
biarkan naik 2x ganda.
bakar suhu 180c suhu bakar ikut jenis oven anda hingga masak.
Cara guna BM(cara saya):
semuanya masuk dlm BM, guna dough programme no.8. biarkan BM wat kerja hingga bunyi bip pertama. tp doh akak terlebih lama dlm BM td sbb tak study elok2 lg.dah sejam.. tengok dohnya lembik sgt. akak keluarkan dan campur lg tepung gandum biasa, agak banyak jg. kemudian masukkan balik dlm BM sbb tangan sakit nak uli. biar BM kerjakan lg sekali, keluarkan, uli bentuk bulat2 kecil, susun atas tray. biar kembang dlm 10 min, sapu telur+susu+madu n parutkan cheddar cheese atasnya. bakar dlm oven yg tlh dipanaskan dgn suhu 170c hingga masak.
Donut pandan /donut strawberi by Norazlin Hussein
By Haslina Hassan on Monday, November 18, 2013 at 10:00pm
Norazlin Hussein
Donut gebu pandan
2 paket yis mauripan
¼ cawan air pandan/pandan paste
1 cawan susu segar pada suhu bilik(panaskan sedikit)
½ cawan gula halus
Secubit garam
2 biji telor
1/3 cawan shortening
6 ½ cawan tepung gandum
Cara-cara
1.Masukkan air suam dan yis ke dalam mangkuk/ mixing bowl, biar 5 minit atau sehingga berbuaih 2.masukkan susu, gula, garam, telor, shortening dan tepung.
3. Gaul sebati dan uli sehingga menjadi doh.Uli lagi sehingga permukaan menjadi licin dan tidak melekat di tangan.
4.Tutup mixing bowl dengan kain lembab dan biarkan sehingga naik 2 kali ganda.
5.Terap guna acuan dan tutup donut dgn kain kering dan rehatkan selama 30 minit atau sehingga donut naik 2 kali ganda.
6.Goreng dgn api perlahan.
*air..optional…tambah ikut kelembutan*
Donut gebu stobery
2 paket yis mauripan
¼ cawan air suam
1 cawan susu segar pada suhu bilik(panaskan sedikit)
½ cawan gula halus
Secubit garam
2 biji telor
1/3 cawan shortening
6 ½ cawan tepung gandum
1 sudu teh stobery paste
Cara-cara
1.Masukkan air suam dan yis ke dalam mangkuk/ mixing bowl, biar 5 minit atau sehingga berbuaih 2.masukkan susu, gula, garam, telor, shortening dan tepung.
3. Gaul sebati dan uli sehingga menjadi doh.Uli lagi sehingga permukaan menjadi licin dan tidak melekat di tangan.
4.Tutup mixing bowl dengan kain lembab dan biarkan sehingga naik 2 kali ganda.
5.Terap guna acuan dan tutup donut dgn kain kering dan rehatkan selama 30 minit atau sehingga donut naik 2 kali ganda.
6.Goreng dgn api perlahan.
Donut gebu pandan
2 paket yis mauripan
¼ cawan air pandan/pandan paste
1 cawan susu segar pada suhu bilik(panaskan sedikit)
½ cawan gula halus
Secubit garam
2 biji telor
1/3 cawan shortening
6 ½ cawan tepung gandum
Cara-cara
1.Masukkan air suam dan yis ke dalam mangkuk/ mixing bowl, biar 5 minit atau sehingga berbuaih 2.masukkan susu, gula, garam, telor, shortening dan tepung.
3. Gaul sebati dan uli sehingga menjadi doh.Uli lagi sehingga permukaan menjadi licin dan tidak melekat di tangan.
4.Tutup mixing bowl dengan kain lembab dan biarkan sehingga naik 2 kali ganda.
5.Terap guna acuan dan tutup donut dgn kain kering dan rehatkan selama 30 minit atau sehingga donut naik 2 kali ganda.
6.Goreng dgn api perlahan.
*air..optional…tambah ikut kelembutan*
Donut gebu stobery
2 paket yis mauripan
¼ cawan air suam
1 cawan susu segar pada suhu bilik(panaskan sedikit)
½ cawan gula halus
Secubit garam
2 biji telor
1/3 cawan shortening
6 ½ cawan tepung gandum
1 sudu teh stobery paste
Cara-cara
1.Masukkan air suam dan yis ke dalam mangkuk/ mixing bowl, biar 5 minit atau sehingga berbuaih 2.masukkan susu, gula, garam, telor, shortening dan tepung.
3. Gaul sebati dan uli sehingga menjadi doh.Uli lagi sehingga permukaan menjadi licin dan tidak melekat di tangan.
4.Tutup mixing bowl dengan kain lembab dan biarkan sehingga naik 2 kali ganda.
5.Terap guna acuan dan tutup donut dgn kain kering dan rehatkan selama 30 minit atau sehingga donut naik 2 kali ganda.
6.Goreng dgn api perlahan.
- *air..tambah /kurangkan ikut kelembutan..tambah sikit demi sikit* sama teknik mcm buat donut yg lain...cma mgkin dr segi resepi yg menggebuskan lg donut tu...donut ni ble buat frozen jgk...bila doh dh naik..msk setgh masak..toskan smpai btol2 kering....then maskkan dlm zip lock beg to..smpan beku....then bila nk guna..defrost kejab..goreng balik mcm biasa....donut ni wlupn goreng wktu pagi..smpai wktu petang..in shaa Allah....masih lembt lgi....in shaa Allah
RESEPI ROTI MENGGUNAKAN KAEDAH WATER ROUX BY LAILATULMUNIRA ZAINUDDIN
By Nor Jannah on Wednesday, November 20, 2013 at 9:44am
Doh water roux
70 ml air didih
100 g tpg roti
- bancuh kedua bhn hingga jd doh
Tutup doh dan sejukkan dlm peti sekurg2nya 12 jam
~~ guna semua utk resepi d bawah~
PES WATER ROUX
125ml air
25 g tepung roti
Satukan bhn
Masak guna api kecil aje hingga jadi pes sbl sentiasa kacau
Tutup api..terus wrap @ buh dlm bekas bertutup hingga sejuk sblm guna
~~guna semua utk resepi di bawah
p/s : ♡♥ water roux ni guna slh satu je..jgn buh 2-2 jenis ye
RESEPI ROTI↓↓
(1 adunan / semua)WATER ROUX(pes@doh)
Air sejuk peti ais
→170ml (jika guna doh water roux)
→150ml (jika guna pes water roux)
~~~air ikut kualiti tepung)
60 g telur
80 g gula kastor
5 g garam halus
*20 g susu tepung
*(abaikan jika guna susu segar)
400 g tepung roti
(300g HP + 100g MF)
9 g yis
60 g butter/marjerin
CARA BREADMAKER
1) masukkan bhn ikut aturan BM ..
~Bahan basah→air, telur, butter, water roux, garam
~Tepung
~Yis
~~pilih menu dan siap hingga doh di kembangkan~~
2~ keluarkan doh dan tumbuk utk buang angin doh
3~bahagi kpd doh kecil ikut keperluan hingga habis
4~rehatkan doh 10 minit
5~ bentukkan doh/inti.. atur dlm loyang
(Loyang 8x8..untuk 9 biji..80g setiap doh)
6~rehatkan doh hingga maksima naik 3 kali dr size asal
7~ sapu glaze jika nak... bakar terus hingga masak mggunakan suhu sesuai
8~sapukan butter sebaik aje roti keluarkn dr oven
Dah sejuk...simpan dlm bks kedap
roti burger
By Rozilawati Refain on Thursday, November 21, 2013 at 8:39am
- crediet pada...Anis.... Ni resepi anis da cube2 yg jd lebih lembut n gebu....
Bahan-bahan
120ml susu segar(disejukan dlm peti beku tp jgn smpai beku sbb uli pakai tgn, klu mixer blh jdkan ais ketul) - 50g telur
- 300g tepung high protein
- 3 sudu besar gula
- 1/2 sudu kecil garam
- 60g butter
- 1 sudu kecil dry yeast( direndam dgn air suam+1sudu gula smpai berbuih)
- Suku sudu teh bread improver
- Suku sudu bread softener.
Masukkan semua bahan di atas bertanda (**) ke dalam breadmaker. On kan tunggu siap.Bila dah siap. Keluarkan dari breadmaker. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin.Bahagikan doh ikut bentuk kesukaan. Rehatkan 10 minitBiar naik 2 kali ganda. Kemudian sapukan dengan telur.Bakar pada suhu 180C selama 10 minit. Kalau roti belum nampak perang, biarkan dalam oven selama 5-6 minit selepas bakar sebelum dibawa keluar dr oven.Keluarkan roti dari oven, sapu marjerin dan sejukkan.
P/s: klu uli tgn,perap dua kali. Sebelum dibahagikan dan selepas dibahagi/dibentukan.
ROTI INTI KELAPA ~SHANATOL ZURIA~
By Nor Jannah on Thursday, November 21, 2013 at 9:01pm
My 2nd post in here..Buat makan petang roti inti kelapa durian. Hot from oven.. Saya mak budak barubelajar..
Resepinya :
500gm tpung roti atau gandingan 400gm tpung roti dan 100gm tpung gandum (sayaguna totaly tepung gandum)
100gm gula kastor
40gmsusu tepung
1stbread improver
11gmyis atau sepeket yis
sebijitelur cmpurkan dgn air sejuk 265gm
80gmbutter (saya buat 40gm butter 40gm shoterning)
1stbread softner
cara,,,,cmpur bahan kering dan masuk bahan cecair
ulisebatikan dan masukkan butter dan uli hingga doh licin dan elastik
perap30minit buang angin
timbangsetiap berat yg diinginkan, biarkan selama 10min
kemudianbentukkan dan perap hingga naik 2x ganda
bakarsuhu 180c. oven saya 160'c bakar selama 25min. 15min api atas bawah dan 10minit lagi api bawah sahaja.
galzemenggunakan 10gm susu tepung dicampurkan dgn 25ml air
slpsdibakar, sapu dgn butter
Resepinya :
500gm tpung roti atau gandingan 400gm tpung roti dan 100gm tpung gandum (sayaguna totaly tepung gandum)
100gm gula kastor
40gmsusu tepung
1stbread improver
11gmyis atau sepeket yis
sebijitelur cmpurkan dgn air sejuk 265gm
80gmbutter (saya buat 40gm butter 40gm shoterning)
1stbread softner
cara,,,,cmpur bahan kering dan masuk bahan cecair
ulisebatikan dan masukkan butter dan uli hingga doh licin dan elastik
perap30minit buang angin
timbangsetiap berat yg diinginkan, biarkan selama 10min
kemudianbentukkan dan perap hingga naik 2x ganda
bakarsuhu 180c. oven saya 160'c bakar selama 25min. 15min api atas bawah dan 10minit lagi api bawah sahaja.
galzemenggunakan 10gm susu tepung dicampurkan dgn 25ml air
slpsdibakar, sapu dgn butter
Mayonis Nasyatilla
By Suhaida Hashim on Thursday, November 21, 2013 at 10:02pm
Mayonis Nasyatilla
Mohd Asri Hj Zainal 4 ulasanEmail ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook
Assalamualaikum w.b.t
Insyaallah, kali ini saya ingin berkongsi resepi masakan yang saya pelajari sepanjang hidup di Maghribi ini. Mayonis Nasyatilla !
Bagi mereka yang suka jadikan mayonis ini sebagai makanan ruji lebih elok buat sendiri mayonis tersebut dari menghabsiskan duit beli berbotol-botol mayonis. Jimat !
Bismillah.
Bahan-bahan yang diperlukan :
1. Telur 2-3 biji. (Bilangan telur tertakluk pada bilangan orang yang nak makan. Kalau setakat nak dicampurkan dengan coleslow sebiji telur pun cukup).
2. Garam. (Ikut kuantiti telur. Jika 1-2 telur kuantiti garam hanya suku sudu teh)
3. Gula, 1 sudu teh kecil.
4. Cuka, 4-5 sudu besar.
5. Minyak masak, 3-4 cawan.
Cara-cara nak buat :
1. Mulakan dengan bismillah. Itulah rahsia penyedap !
2. Basuh telur, pastikan tiada najis-najis ayam yang terletak dikulit telur.
3. Pecahkan telur dan terus masukkan didalam mesin pengisar (Blender).
4. Masukkan garam.
5. Masukkan gula.
6. Kemudian masukkan cuka. Anda semua boleh tentukan tahap kemasaman mayonis. Jika tidak suka terlalu masam, kurangkan cuka !
7. Masukkan 3 sudu minyak untuk permulaan. Sebenarnya yang membuatkan mayonis ini likat adalah minyak. Sebab itu, kadar kolestrol mayonis ini tinggi. Kolestrol= Sakit Jantung.
8. Kisar semua bahan-bahan tadi.
9. Setiap 1 mini anda kisar, anda perlu masukkan sedikit demi sedikit minyak. Supaya ianya menjadi likat.
10. Apabila sudah likat, rasa pun sedap dah boleh hidang mayonis tersebut dengan apa-apa makanan.
11. Pastikan , Alhamdulillah itu menjadi penutup kepada aktiviti masak anda.
Selamat mencuba !
Mohd Asri Hj Zainal 4 ulasanEmail ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook
Assalamualaikum w.b.t
Insyaallah, kali ini saya ingin berkongsi resepi masakan yang saya pelajari sepanjang hidup di Maghribi ini. Mayonis Nasyatilla !
Bagi mereka yang suka jadikan mayonis ini sebagai makanan ruji lebih elok buat sendiri mayonis tersebut dari menghabsiskan duit beli berbotol-botol mayonis. Jimat !
Bismillah.
Bahan-bahan yang diperlukan :
1. Telur 2-3 biji. (Bilangan telur tertakluk pada bilangan orang yang nak makan. Kalau setakat nak dicampurkan dengan coleslow sebiji telur pun cukup).
2. Garam. (Ikut kuantiti telur. Jika 1-2 telur kuantiti garam hanya suku sudu teh)
3. Gula, 1 sudu teh kecil.
4. Cuka, 4-5 sudu besar.
5. Minyak masak, 3-4 cawan.
Cara-cara nak buat :
1. Mulakan dengan bismillah. Itulah rahsia penyedap !
2. Basuh telur, pastikan tiada najis-najis ayam yang terletak dikulit telur.
3. Pecahkan telur dan terus masukkan didalam mesin pengisar (Blender).
4. Masukkan garam.
5. Masukkan gula.
6. Kemudian masukkan cuka. Anda semua boleh tentukan tahap kemasaman mayonis. Jika tidak suka terlalu masam, kurangkan cuka !
7. Masukkan 3 sudu minyak untuk permulaan. Sebenarnya yang membuatkan mayonis ini likat adalah minyak. Sebab itu, kadar kolestrol mayonis ini tinggi. Kolestrol= Sakit Jantung.
8. Kisar semua bahan-bahan tadi.
9. Setiap 1 mini anda kisar, anda perlu masukkan sedikit demi sedikit minyak. Supaya ianya menjadi likat.
10. Apabila sudah likat, rasa pun sedap dah boleh hidang mayonis tersebut dengan apa-apa makanan.
11. Pastikan , Alhamdulillah itu menjadi penutup kepada aktiviti masak anda.
Selamat mencuba !
DONUT ~ISMA MAISARAH~
By Nor Jannah on Thursday, November 21, 2013 at 10:03pm
500gm tepung roti/tepung gandum (selalunyer saya gune tepung gandum je)
100gm gula
11gm yis segera
4 biji kuning telur
200ml air suam
100gm marjerin/butter (kdg2 saya gune minyak masak je 100ml)
1 sudu kecil garam
sedikit esen vanila (optional)
Cara2:
1. Ayak tepung ke dlm sebuah mangkuk & campurkan yis, gaul rata, masukkan gula, kuning telur & tambahkan air suam dan kacau rata.
2. masukkan garam & butter dan uli hingga menjadi doh, jika doh melekat banting2kan doh..kemudian uli..selang selikan..hingga doh menjadi lembut, kenyal & x melekat di tangan.
3. Rehatkan doh 30 minit, setelah doh naik tumbuk2 doh, canai & terap rehatkan doh sekali lg selama 30 minit. Kemudian bolehlah digoreng menggunakan api perlahan..
100gm gula
11gm yis segera
4 biji kuning telur
200ml air suam
100gm marjerin/butter (kdg2 saya gune minyak masak je 100ml)
1 sudu kecil garam
sedikit esen vanila (optional)
Cara2:
1. Ayak tepung ke dlm sebuah mangkuk & campurkan yis, gaul rata, masukkan gula, kuning telur & tambahkan air suam dan kacau rata.
2. masukkan garam & butter dan uli hingga menjadi doh, jika doh melekat banting2kan doh..kemudian uli..selang selikan..hingga doh menjadi lembut, kenyal & x melekat di tangan.
3. Rehatkan doh 30 minit, setelah doh naik tumbuk2 doh, canai & terap rehatkan doh sekali lg selama 30 minit. Kemudian bolehlah digoreng menggunakan api perlahan..
ROTI SANDWICH ~MAZLINA JAMALI~
By Nor Jannah on Thursday, November 21, 2013 at 10:59pm
Doh span
2 sudu teh instant yis
2 sudu besar air biasa
300g hi protien
175ml air sejuk
Rendam dulu yis dgn air sampai berbuih baru campurdgn bahan lain
Ketepikan bila dah sebati biar 2 jam atau semalaman
Bahan doh
200 g hi protien
1 sudu garam
1 sudu besar susu tepung
100g susu segar
30g shortening
Dah cukup perap yg doh span tu masuk doh yh keduamix sekali akhir sekali masuk shortening.keluarkan doh dan bentuk kan macamkita nak gulung kek swiss roll biar lagi sampai naik 2kali ganda atau 1 jamlebih.
Masak pada suhu 200c 30- 35 minit tin 11x11x28 cm
BUTTER BREAD PUDDING ~NORASIKEN IBRAHIM~
By Nor Jannah on Thursday, November 21, 2013 at 11:02pm
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
Bahan-bahan : 4-5 orang makan
• 8 keping roti
•2-3 biji pisang ranum- dihiris nipis
•mentega secukupnya
•peanut butter secukupnya
•chocolate rice / chocolate chips secukupnya
•kismis secukupnya
•sedikit parutan kulit oren sunkist - optional
BahanA :
•2 cawan susu segar/susu cair
•1 sudu besar gula kastor
•3 biji telur
•1 sudu kecil esen vanilla
BahanB :
•1/4 sudu kecil serbuk kayu manis* - optional
•1-2 sudu besar gula perang/pasir * (satukan kedua-dua bahan ini)
Cara-cara:
1.Bahan A : Pukul telur bersama gula hingga hancur dengan whisk. Kemudianmasukkan susu segar/susu cair dan esen vanilla. Kacau sebati. Ketepikan.
2.Sapukan roti dengan mentega dan peanut butter.
3.Potong roti kepada 4 bahagian.
4.Sementara itu, lengserkan bekas/mangkuk tahan panas dengan mentega. Kemudiansusunkan roti dan hirisan pisang seperti dalam gambar.
5.Taburkan dengan sedikit chocolate rice dan parutan kulit oren jika suka.Lapiskan lagi dengan kepingan roti dan pisang yang sudah dipotong mengikutcitarasa sendiri. Buat hingga habis.
6.Setelah itu, tuangkan bahan A tadi sehingga rata. Taburkan chocolate rice,parutan kulit oren, kismis dan juga bahan B.
7.Biarkan sebentar sehingga ia serap. Sementara itu sediakan dulang yang berisiair panas. Letakkan bekas/mangkuk roti tadi di tengah-tengahnya.
8.Bakar selama lebih kurang 35-40 minit atau hingga keperangan dengan suhu 160C.
9.Setelah masak, bolehlah dihidangkan samada panas atau sejuk.
Bahan-bahan : 4-5 orang makan
• 8 keping roti
•2-3 biji pisang ranum- dihiris nipis
•mentega secukupnya
•peanut butter secukupnya
•chocolate rice / chocolate chips secukupnya
•kismis secukupnya
•sedikit parutan kulit oren sunkist - optional
BahanA :
•2 cawan susu segar/susu cair
•1 sudu besar gula kastor
•3 biji telur
•1 sudu kecil esen vanilla
BahanB :
•1/4 sudu kecil serbuk kayu manis* - optional
•1-2 sudu besar gula perang/pasir * (satukan kedua-dua bahan ini)
Cara-cara:
1.Bahan A : Pukul telur bersama gula hingga hancur dengan whisk. Kemudianmasukkan susu segar/susu cair dan esen vanilla. Kacau sebati. Ketepikan.
2.Sapukan roti dengan mentega dan peanut butter.
3.Potong roti kepada 4 bahagian.
4.Sementara itu, lengserkan bekas/mangkuk tahan panas dengan mentega. Kemudiansusunkan roti dan hirisan pisang seperti dalam gambar.
5.Taburkan dengan sedikit chocolate rice dan parutan kulit oren jika suka.Lapiskan lagi dengan kepingan roti dan pisang yang sudah dipotong mengikutcitarasa sendiri. Buat hingga habis.
6.Setelah itu, tuangkan bahan A tadi sehingga rata. Taburkan chocolate rice,parutan kulit oren, kismis dan juga bahan B.
7.Biarkan sebentar sehingga ia serap. Sementara itu sediakan dulang yang berisiair panas. Letakkan bekas/mangkuk roti tadi di tengah-tengahnya.
8.Bakar selama lebih kurang 35-40 minit atau hingga keperangan dengan suhu 160C.
9.Setelah masak, bolehlah dihidangkan samada panas atau sejuk.
RESEPI ROTI BASIC ~NOR ZAIRIS ATIE~
By Nor Jannah on Thursday, November 21, 2013 at 11:04pm
Ni resepi basic roti saya....
Tpg gandum 1kg
Mauripan 1pkt(11g,)
Telor 2 biji
Planta@majerin 4sudu besar
gula 1 cwn
Susu tepung 1/2 cwn
esen vanilla 1 sudu teh
bread improve 1 sudu teh
air 3 cwn
secubit garam
Cara; 1. 1 cwn air bancuh mauripan, biarkan
2.dlm besen besr masuk telur, gula, esen vanilla,garam gaul sebati, masukkan planta, masukkan air mauripan tadi,masuk tepung,susu tpg, bread improve, masukkan baki air lg 2 cwn tu...gaul pakai tangansampai rata, mmg melekat sikit, biarkan dlm besen tu dlm 2-3jam dia akn naikpenuh, matikan adunan, guna planta, genel smpi licin, nti x lama dia naik ,bakar la...bila dh msk keluar ovan tu sapu gn planta nti dia jd berkilat....
#kalo nk letakapa2 inti, or tabur ikut suka la...ni basic je...roti saya x manis, sgt jd ygoder suka cicah air or sambal tumis or kari....
inti@filling buatan sendiri (dari previous posts)
By Haslina Hassan on Tuesday, November 19, 2013 at 11:49pm
ICING UTK DONUT
Khairi Mansor Klau akak nak buat icing dr gula icing tu bole jer kak : 1 cwn gula icing + 1-2 sudu air suam + vanilla@ essence yg lain..bancuh semua sampai mcm meleleh skit, klau masih pekat lg tambah air tp skit2, pas tu celupkan permukaan donut yg dah sejuk dlm icing tu , ltk atas dulang n bolehla hias ngan taburan chocolate rice ...
SWEET BUTTER FILLING
Nor Asmah maaf saya bz sikit...nak masak tuk anak2 baru balik keja...inti senang je tepung susu,tepung jagung n gula dan butter manisnya ikut citarasa pn sendiri..saya tk de sukatan
INTI KACANG MERAH
Azizah Arahman D'z Cake
1/2 kacang.rendam semlman utk lembutkan Rebus dan kisarkan (dgn air rebusan) Masak atas api perlahan 1/2 kg gula nak manis tambah100 ml minyak msk hingga pekat dan berkilat
TIPS
Ibu Miah Tumpang lalu...sy nak berkongsi rahsia tak penat mengacau inti kacang ke, jem nenas ke dll...guna periuk elektrik yang ada utk masak nasi tu. Hah masuk je dalam periuk tu...sengetkan tudungnya dan tekan. Tak hangus...mcm masak nasi, nnt bila dah sejat airnya...nak cepat baru alih ke kuali...tp sy selalunya malas biar je dalam sehari suntuk dlm periuk tu, warmnya mengeringkan inti. Cuma perlu kacau2 dan tekan je. Utk masak rendang pun sy begitu jg...masukkan bahan..tekan...tidur...esok masuk santan je. Selamat mencuba..
KRIM AISING
(I) LiEza Suhaili ni resepi krim aising (utk letak dalam roti) ... 100gm butter/marjerin, 100gm shortening, 100 gm gula castor..pukul semua bhn td hingga betul2 kembang. siap..
(II) Siti Zanariah Khalit butterkrim : saya guna buttercream biasa...sukatan 1/2kg butter,1/2kg krimwell,100gm shortening,250gm golden syrup,esen vanila dan sedikit perahan lemon
KAYA BUATAN SENDIRI
Azizah Arahman D'z Cake
Santan 1 kg Telor 3 biji Daun pandan Gula 1/3 kg 1cawan gula(hangus) masak semuanya s.pi pekat
FILLING COKLAT
Nureiz Yan Utk roti yan guna doh biasa cuma tmbah 2 cmca srbuk koko. Utk filling 40g coklat masakan 300g susu segar 50g gula 30g tepung jagung 12g mentega 18g serbuk koko Masak smua atas api, kecuali mentega. Bila dh pekat, ttup api & masukkan mentega. Siap! Selamat mencuba kawan2 semua
INTI KASTAD
¾ cawan tepung kastad
2 cwn fresh milk
2 cwn air
¾ cwn gula ( boleh kurangkan ke ½ cwn , ikut tahap kemanisan)
1 camca besar margerin/butter
Cara2
Masukkan semua kecuali margerin. Kacau rata, masak atas api sederhan besar sehingga pekat..perlu selalu dikacau. Tutup api, masuk margerin, kacau rata2..
INTI KELAPA
Siti Hawa Kamis 1 bj klapa inti2 helai daun pandan-ikat n koyakkn ckitGula merahGula pasirGaram secubitCaraMasukkn klapa yg diparut ,gula pasir,gula merah,garam n daun pandan...kacau sbati br buka api...Jgn ltk air nnt inti tu berair..inti klapa tuk roti mesti kering...Rasa manis die n kacau spai kering...Slmt mencuba yer
Roti nasi by Lailatulmunira Zainuddin
By Haslina Hassan on Friday, November 22, 2013 at 2:06pm
Lailatulmunira Zainuddin
Roti nasi Sumber; ONIGIRI ; myresepi
160g nasi dingin
•320 ml sususegar (1 cwn susu segar+ air=320)•
500g tepung roti
8 gm yis kering
60 g gula kastor
50 g marjerin
Cara-cara
Kisar air susu bersama nasi hingga hancur
Satukan semua bahan KECUALI marjerin
Uli hinga jd doh sebati
Masuk marjerin..
uli hingga elastik
Kembangkan(3 kali size asal -+45minit)
Bahagi doh(ikut sesuai)
Rehat 10 minit
Bentukkan
Kembangkan (30min)
Bakar hingga masak (saya guna 150c/25minit)
Roti nasi Sumber; ONIGIRI ; myresepi
160g nasi dingin
•320 ml sususegar (1 cwn susu segar+ air=320)•
500g tepung roti
8 gm yis kering
60 g gula kastor
50 g marjerin
Cara-cara
Kisar air susu bersama nasi hingga hancur
Satukan semua bahan KECUALI marjerin
Uli hinga jd doh sebati
Masuk marjerin..
uli hingga elastik
Kembangkan(3 kali size asal -+45minit)
Bahagi doh(ikut sesuai)
Rehat 10 minit
Bentukkan
Kembangkan (30min)
Bakar hingga masak (saya guna 150c/25minit)
BANANA BREAD WITH CHOCOLATE & CHEESE
By Fadisha Sulaiman on Sunday, November 24, 2013 at 5:33pm
BANANA BREAD WITH CHOCOLATE & CHEESE
BAHAN-BAHAN: Tepung high protein- 500 gm Gula- 100gm Garam- 8 gm Yis- 6 gm Bread improver- 5 gm Marjerin- 55 gm Susu tepung-15 gm Kuning telur- 1 bj Pisang emas- 2 bj Ais kiub- 100 gm Air- 150 gm
BAHAN OLESAN: Susu tepung 10 gm di campur dgn air suam 25gm.
CARA: 1) Masukkan tepung, gula, bread improver, susu tepung, marjerin, pisang emas, kuning telur, garam, yis, ais kiub & air. 2) Mix guna speed slow bagi sebati sahaja. Kemudian tukar kepda speed medium. Uli sampai doh berminyak, licin & jika di tarik tidak terkoyak. Saya uli 20 minit. Masa uli bergantung kpd jenis mixer. Saya guna yg Star Japan, 20 minit sahaja. 4) Sesudah itu, uli mengikut yg di sukai. Dalam gambar ni, saya guna loyang 6 inci, setiap doh 28 gm. Bun saya timbang 50 gm. Dalam cup panjang 45 gm. 5) Biarkan sampai naik. Selepas itu, sapu bahan olesan iaitu susu tepung & air suam tadi. 6) Paipkan chocolate filling & parut cheddar. 5) Masukkan ke dalam oven yg di panaskan dahulu. Menggunakan suhu 160'c api atas dan 164'c api bawah. Suhu bergantung kpd oven masing-masing.
SELAMAT MENCUBA!!
Resepi milik, NORJANNAH
BAHAN-BAHAN: Tepung high protein- 500 gm Gula- 100gm Garam- 8 gm Yis- 6 gm Bread improver- 5 gm Marjerin- 55 gm Susu tepung-15 gm Kuning telur- 1 bj Pisang emas- 2 bj Ais kiub- 100 gm Air- 150 gm
BAHAN OLESAN: Susu tepung 10 gm di campur dgn air suam 25gm.
CARA: 1) Masukkan tepung, gula, bread improver, susu tepung, marjerin, pisang emas, kuning telur, garam, yis, ais kiub & air. 2) Mix guna speed slow bagi sebati sahaja. Kemudian tukar kepda speed medium. Uli sampai doh berminyak, licin & jika di tarik tidak terkoyak. Saya uli 20 minit. Masa uli bergantung kpd jenis mixer. Saya guna yg Star Japan, 20 minit sahaja. 4) Sesudah itu, uli mengikut yg di sukai. Dalam gambar ni, saya guna loyang 6 inci, setiap doh 28 gm. Bun saya timbang 50 gm. Dalam cup panjang 45 gm. 5) Biarkan sampai naik. Selepas itu, sapu bahan olesan iaitu susu tepung & air suam tadi. 6) Paipkan chocolate filling & parut cheddar. 5) Masukkan ke dalam oven yg di panaskan dahulu. Menggunakan suhu 160'c api atas dan 164'c api bawah. Suhu bergantung kpd oven masing-masing.
SELAMAT MENCUBA!!
Resepi milik, NORJANNAH
Doh Roti serbaguna
By NorLiza Has on Monday, November 25, 2013 at 11:23pm
Doh asas
400gm tepung roti
100gm tepung gandum
100gm gula kastor
5gm garam
8gm yis
7gm bread improver
30gm tepung susu
240gm air sejuk
1bj telur
50gm butter/shortening
saya guna BM masukkan bahan cecair dulu baru masukkan bahan kering. set no 7 utk doh. tunggu 30 minit menguli dan 1 jam untuk naik... keluarkan tumbuk2kan buang angin baru bentukkan. lepas tu biarkan mengembang sebelum dibakar. sapukan susu cair+air sedikit utk disapu atas roti sebelum dibakar. selepas bakar sapu butter/margerin. bakar suhu 150c selama 20 minit atau hingga masak...
topping roti boy
1bj telur
60gm gula halus
60gm margerin
60gm tepung gandum
1 s/b nescafe
sedikit perasa coklat (lagi sedap letak perisa capucino)
-gula+telur+nescafe campurkan pukul sebati
-masukkan perisa coklat dan margerin pukul sebati
-masukkan tepung kacau sebati
-siap masuk dlm piping bag.
inti roti boy
1bj telur
60gm gula halus
60gm margerin
60gm susu tepung
1 s/k vanila
-pukul gula+telur sebati
-masukkan margerin dan kacau sebati
-masukkan susu tepugn kacau lagi
-akhir sekali masukkan vanila kacau sebati
-siap . nak senang masukkan dlm piping bag
selamat mencuba
400gm tepung roti
100gm tepung gandum
100gm gula kastor
5gm garam
8gm yis
7gm bread improver
30gm tepung susu
240gm air sejuk
1bj telur
50gm butter/shortening
saya guna BM masukkan bahan cecair dulu baru masukkan bahan kering. set no 7 utk doh. tunggu 30 minit menguli dan 1 jam untuk naik... keluarkan tumbuk2kan buang angin baru bentukkan. lepas tu biarkan mengembang sebelum dibakar. sapukan susu cair+air sedikit utk disapu atas roti sebelum dibakar. selepas bakar sapu butter/margerin. bakar suhu 150c selama 20 minit atau hingga masak...
topping roti boy
1bj telur
60gm gula halus
60gm margerin
60gm tepung gandum
1 s/b nescafe
sedikit perasa coklat (lagi sedap letak perisa capucino)
-gula+telur+nescafe campurkan pukul sebati
-masukkan perisa coklat dan margerin pukul sebati
-masukkan tepung kacau sebati
-siap masuk dlm piping bag.
inti roti boy
1bj telur
60gm gula halus
60gm margerin
60gm susu tepung
1 s/k vanila
-pukul gula+telur sebati
-masukkan margerin dan kacau sebati
-masukkan susu tepugn kacau lagi
-akhir sekali masukkan vanila kacau sebati
-siap . nak senang masukkan dlm piping bag
selamat mencuba
Musainah Yusof
seperti yg dijanjikan....ni die resepi DONUT GEBUSSS
Bahan2nye:
500gm....... tepung high protien
15gm........ yis kering
10gm........ bread improver
50gm....... gula castor
5gm......... garam
2 biji........ telor
20gm....... susu tepung
200gm..... air
75gm....... butter
satu je nk pesan,tmbangan air kdg ikut cuaca jugak,bila tepung panas tmbah air skit ye...yg biase buat bole agak..klau ikut resepi nipn da OK caranye:saye gune mixer ye,,,yg guna tgn bole buat spt anda biase buat masukkn bahan kering dlm mixer,curah air perlahan2 pd speed 1,bila da masukkn butter n mix gune speed 2,bila da lmbut skit lajukn ke speed no 3 selama 6min.anda akn nmpk dohnye licin...kluarkn,bulatkan n rehatkn 30-45min,jgn lupe tutup ngan plastik ye...pas tu timbang 50gm n bulat2kn tekan sikit je,susun dlm dulang,tggu dlm 15min,lubangkn guna cuter atau gune jari je,goreng klau nk ade filling,biarkn bulat n grg.da sejuk pipekn filling.saye guna snow powder tuk donut saye tuk coklat filling,gune cara double boil n celup je donut tu,hias ikut suke pipekn dgn coklat berlainan warna..biar cantik
Roti Paun @ Paung Sumber: Koleksi Resepi Pilihan Diana
Bahan-bahannya (dpt 18 biji....bergantung pd saiz )
6 cawan tepung gandum - guna tepung roti
1 ¾ cawan susu cair/ susu segar
¾ cawan gula halus
1 paket (11 gm) yis
3 biji telur
¼ cawan mentega, dicairkan - pakai marjerin je...
sedikit pewarna kuning - sy tak letak
Cara-caranya
utk breadmaker:
1. Campurkan susu cair/ susu segar, telur, gula . Kacau sehingga sebati.
2. Kemudian campurkan mentega yang telah dicairkan dan sedikit pewarna kuning.
3. Masukkan tepung kedalam bread machine dan yis, pilih doh setting. Selepas 1.30 jam doh akan siap.
4. Keluarkan dan tumbuk buang angin.
5. Kemudian ambil setiap doh adunan seberat 80 gram dan bentukkan bulat.
6. Sapukan loyang bulat 8 inci dengan mentega dan susun doh yang telah dibulatkan ke dalam loyang.
7. Perap lagi doh sehingga ia naik dua kali ganda.
8.Setelah doh naik letakkan sapu dgn susu cair dan letak sedikit mentega diatas doh roti.
9.Bakar dalam ketuhar pada suhu 160 – 170’C selama 20 minit sehingga ia kekuningan.
10.Sapu dgn marjerin bila roti dah masak supaya berkilat.
Selamat mencuba
Fatimah Jusoh
Paung panas :
1 1/2 cawan gandum
1 gelas air suam
1 sudu teh yis kering
( bahan di atas disatukan dan digaul sampai tak bergentel. Perap lebih kurang 2 jam.. Akan kembang dan mcm berbuih )
4 1/2 cwn gandum
2 biji telur
1 cawan gula
3 sudu besar marjerin planta
Mentega dan gula dikacau sebati..saya guna senduk je tadi. Masukkan telur..kacau lagi...Masukkan adunan yis..kacau sebati dan masukkan tepung...kacau sebati..ulilah sekejap. Adunan ni agak lembek ya. perap hingga kembang. naik 2x ganda. Lepas tu bentukkan dalam loyang. Biar kembang sekali lagi. Bakar.
RITI PANDAN ......Isma Maisarah
500gm tepung gandum
11 gm yis segera
1/2 cwn gula halus
Secubit garam
2 sudu besar susu tepung
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bread improver
1 sudu besar water roux (nk letak lebih pun x pe tp kurangkan sukatan air)
1 biji telur
220 ml air suam (kali ni saya guna air sejuk dari peti ais)
2 sudu besar mentega/marjerin (saya guna shortening kali ni)
Satukan semua bahan. Kalau nk rendam yis dgn air suam dan gula dulu pun boleh. Uli hingga lembut..saya uli dgn tangan 1/2 jam..selang seli..banting doh..uli..x larat nk uli je. Perap doh 30 minit atau hingga doh naik sekali ganda. Setelah doh naik..tumbuk2 doh. Dan bulat2kan...atau nk letak sosej ke..rehat kan doh 30 minit..sapu butter atau kuning telur..bakar pada suhu 160c...selama 20-25 minit bergantung pada oven masing2.
Water roux
1/4 cwn tepung gandum
250 ml air
Campurkan semua bahan dan kacau dgn hand whisk. Masak atas api yg perlahan. Kacau sentiasa supaya jgn bergentel. Kacau hingga pekat agak2 mendidih sekejap, angkat dan sejukkan baru boleh guna & boleh disimpan dlm peti sejuk. Bila nk guna biar dlm suhu bilik baru digunakan. Tahan selama 2 hari.
Roti Pandan Susu ...asma ibrahim
sedap makan mcm tu saja atau sapu kaya & secawan milo panas...havennn alhamdulillah :)))
2 1/2 cawan tepung roti
2 sudu kecil yis kering....bancuh dgn sikit air suam dgn 1 skecil gula biar berbuih
2 sudu besar gula halus
1/2 sudu teh garam
2 sudu besar susu tepung
1 biji telur...dipukul sikit
1 sudu besar shortening
1 sudu kecil perisa pandan
1 sudu kecil pewarna hijau
air dlm 1 cwn kdg2 x sampai (saya pakai fresh milk suam)
Cara-cara
satukan semua bahan kecuali shortening uli dan mskan air sikit2 dgn mesin.. saya pakai kenwood k mix speed no 2 selama 8 ke 10 minit kemudia masukan shortening uli lg selama 5 minit...perap doh biar naik 2xganda ...tumbuk2 keluarkan angin ...uli dgn tangan +- 5 minit tekan2 dohbiar leper dan gulung...masukan dlm tin pembakar biar naik lg sekali dlm 45 minit ke 1 jam....bakar dgn suhu 350f atau 180c selama 30 minit...dah siap sapu majerine atau butter...selamat mencuba
***gunakan loyang utk roti 4.5" X 8" sedang elok satu loaf...klu nak roti permukaan atas rata tutup loyang roti...saya x tutup sbb suka bentuk roti klasik yg tinggi diatas.
Resepi roti boy
200gm butter
1 sk esen vanila
70 gm gula perang
Pukul butter 3 minit masukn gula perang n esen vanila. pukl sbati, ktpikn.
Topping
100gm butter
80gm gula ising
2bj tlur
1sb nescafe cmpurkn dgn 1/2sb air panas
100gm tpg gndum
Putr butter 5 minit, masukn tlur, gula icing, bncuhan nescafe pukul lg, masukn tpg, kcau sebati. ktepikn.
Utk Doh
500gmtpg roti/gndum
2sk bread improver+1sk bread softner
100gm gula castor,
40 gm susu tpg,
11gm yis kering
2bj tlur+air sejuk cukupkn cmpuran ini sbnyk 265gm.
80gm butter
Cmpurkn smua bhn kring, masukn butter, gaul sbati,last skali masukn cecair..uli hinga elastik, perap 20 mnit. bla dh kmbang, tumbuk2kn buang angin kmudian uli smula n bolelh d bntuk n masukn filling dlmny. Biarkn ia kmbg smula bla dh kmbg bolelh ltakn topping d atsny n bkr pd suhu 160c hinga masak(dlm 20 mnit)
200gm butter
1 sk esen vanila
70 gm gula perang
Pukul butter 3 minit masukn gula perang n esen vanila. pukl sbati, ktpikn.
Topping
100gm butter
80gm gula ising
2bj tlur
1sb nescafe cmpurkn dgn 1/2sb air panas
100gm tpg gndum
Putr butter 5 minit, masukn tlur, gula icing, bncuhan nescafe pukul lg, masukn tpg, kcau sebati. ktepikn.
Utk Doh
500gmtpg roti/gndum
2sk bread improver+1sk bread softner
100gm gula castor,
40 gm susu tpg,
11gm yis kering
2bj tlur+air sejuk cukupkn cmpuran ini sbnyk 265gm.
80gm butter
Cmpurkn smua bhn kring, masukn butter, gaul sbati,last skali masukn cecair..uli hinga elastik, perap 20 mnit. bla dh kmbang, tumbuk2kn buang angin kmudian uli smula n bolelh d bntuk n masukn filling dlmny. Biarkn ia kmbg smula bla dh kmbg bolelh ltakn topping d atsny n bkr pd suhu 160c hinga masak(dlm 20 mnit)
Roti......marizah miza
~ 500g tepung roti
~ sepeket yis kering
~ 2biji telur
~ 200 ml air sejuk dari peti
~ 2sdb gula
~ 1sdb susu pekat
campur semua bahan gaul sebati...kendian masukkan
~ 1sdb marjerin
~ 1sdb shortening
uli smpai jd doh yg elastik....
** jika uli mesin...uli dlm 40min....kua kan doh....uli sket ngan tgn.....bentukkan doh...masuk dlm loyang...
kemudian buat seperti dlm gmbr tu
...perap 1 1/2 jam...
bakar suhu biasa bakar kek...ikut oven masing2...
hingga brown...api atas bawah
**resepi sy x ada yg spesel...saya pun bukan pakar roti..
500g tpg gndum
11g yis(sy gune yg pkt besr n tmbang)
50g marjern
1sdb shortening(nk ltk lbh ckt pun bolh)
125g susu pkat
1bj telur(sy gune
1/2sdt garam
190-200ml air suam(brgntung pd kualit tpg)
-dlm beks yg agk besr, tuang air suam,susu, yis, marjern n shortening....biarkn seketika
-stelh yis berbuih,masukn sparuh tpg, telur n garam kdlm adunn...gaul hngga sebati..dh sebati masukn tpg slbihnye, uli hngga licin n xmelekt d tgn...skirenye adunn lmbik bolh tmbh sdkt tpg...doh xperlu dperap..dh siap trus canai/bntukn n biarkn naik...goreng dlm myk pans ng api yg perlhn...dh sejuk bolh tabur gula...siap dh