Isnin, 23 September 2013





AYAM MASAK MERAH MADU@AYAM TOMATO .resepi tok mak
AYAM MASAK MERAH MADU..
1/2 EKOR AYAM POTONG SEDERHANA KECIL.
MINYAK UNTUK MENGORENG AYAM.
5 ULAS CILI KERING KISAR.
3 ULAS BWNG PUTIH KISAR..
5 ULAS BWNG MERAH KISAR.
1 BIJI BWNG BESAR KISAR.
1/2 INCI HALIA KISAR.
SEDIKIT BELACAN KISAR SEKALI DGN CILI DN BWNG.
SEDIKIT KICAP MANIS.
2 SUDU BESAR MADU ..
4 SUDU BESAR SOS TOMATO.
4 SUDU BESAR SOSO CILI ..
GARAM SECUKUP NYA.
GULA SECUKUP NYA..
SEDIKIT SERBUK PERASA..
1 TANGKAI DAUN KETUMBAR DN DAUN BWNG..
CUCI AYAM BERSIH TOSKAN DN DI GAUL DGN SEDIKIT GARAM DN KUNYIT SERBUK..
GORENG SEPARUH MASAK..
KETEPIKAN..
PANASKAN SEDIKIT MINYAK..
TUMIS SEMUA BHN2 KISAR HINGGA WANGI DN MASAK
MASUKAN GULA SUPAYA SOS AKAN MENJADI WARNA YG CANTIK..
MASUKAN SOS TOMATO+SOS CILI+ TUMIS LAGI HINGGA SEBATI.
MASUKAN SEDIKIT AIR ...
MASAK DI ATAS API PERLAHAN..
MASUKAN KICAP ..
MASUKAN MADU..
GARAM
SERBUK PERASA ..
SEDIKIT LADA SULAH ..
MASUKAN DAUN KETUMBAR DAUN BAWANG CILI POTONG DAN BAWANG BESAR ..
RASA MENGIKUT SELERA MASING2..
RASA NYA PASTI ADA MASAM MANIS MASIN ..MORE PADA MANIS ...
SELAMAT MENCUBA...





Tiada ulasan:

Catat Ulasan