Isnin, 16 September 2013

TEPONG PELITA....

bhn2 tuk lapisan bwh:
1 cwn tpg beras.
1 cwn gula pasir.
5 cwn air.
4 -5 helai daun pandan- blend dgn sedikit air- tapis -ambil jus nye.
1 sudu kecil air kapur.

*campur semua bhn ke dlm periuk- gaul sebati- masak dgn api perlahan- sambil di kacau selalu- masak hingga sedikit pekat dan berkilat- angkat dan tuang dlm acuan.

bhn2 tuk lapisan atas:
4 sudu besar tpg beras.
1 biji kelapa- jadi kn 4 cwn santan.
sedikit garam.

* campur semua bhn- masak dgn api perlahan- sambil di kacau selalu- masak hingga sedikit pekat dan berkilat- angkat dan tuang atas adunan tadi - sejuk kn- sedia tuk di hidang.

SELAMAT MENERAI....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan