Pau Pulut Hitam
Resipi Asal: Majalah SedapSumber Resipi: Rahel Blogspot
Bahan2:
225g tepung pau (sy guna tepung gandum jer)
50g tepung pulut hitam
1 1/2 sudu teh yis segera
15g susu tepung
50g gula kastor
1 biji putih telur
115ml air sejuk dari peti sejuk
20g shortening (sy guna marjerin)
Kertas minyak/cawan kertas/ daun pisang
Inti secukupnya : terpulanglah nak guna inti apa..sy guna inti karipap dan kelapa
Cara membuatnya:
Satukan tepung pau,tepung pulut hitam,yis,tepung susu dan gula kastor.Gaul rata. Buat lubang di tengah dan masukkan putih telur dan separuh dari air. Gaul rata. Tambahkan air sedikit demi sedikit sambil diuli hingga sebati. Masukkan shortening dan uli selama 10-15 minit hingga elastik. (Adunan agak melekit). Masukan doh ke dalam bekas agak besar. Tutup bekas dan biarkan selama 30 minit hingga adunan naik. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian (30g setiap satu - sy tak timbangpun). Bulat2kan setiap satu bahagian doh dan ketepikan selama 10 minit. Ambil satu bahagian doh dan canai nipis. Masukkan inti dan bentukkan bulat. Alas dengan kertas minyak, cawan kertas atau daun pisang. Ketepikan lagi selama 30 minit. Kukus lebih kurang 8 minit hingga masak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan