Isnin, 16 September 2013

APAM NASI atau APAM BERAS.
RESEPI DARI ALEEN AIRISH...TQ ALEEN.

bhn2 nye.
3 cwn tpg beras.
1 cwn tpg gandum.

1 3/4 cwn gula pasir.
1 peket mauripan - yis -11 gm.

2 cwn nasi - 3 cwn air- di blend hingga betul2 hancur.

cara2 nye.
campur semua bhn kering- ke dlm mangkuk besar- gaul sebati.
masuk kn nasi yg telah di blend tadi- gaul lg hingga sebati.
perap adunan selama - 1 jam.
klau nk di warna kn- bolih lah di bahagi ke beberapa bagian- letak warna ikut citarasa.
dideh kn air kukusan- sapu acuan dgn sedikit minyak - maklong guna acuan kuih lompang.
tuang adunan 3/4 ke dlm acuan- kukus 10- 15 minit.

siap tuk di hidang.
bolih di makan dgn kelapa parut yg di gaul dgn sedikit garam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan