Mohon izin pada yang empunya resepi, semoga anda sentiasa dirahmati....blog ini bukan mencari publisiti tapi sekadar catatan resepi untuk simpanan saya sekeluarga....nak salin dalam buku makan masa yang lama...maka saya mengambil anisiatif untuk simpan dalam blog peribadi.....terima kasih..
Isnin, 23 September 2013
Pau
Sumber Sambal Hijau
Bahan2 :
2 1/2 sdt yis
150ml air (air biasa jer)
250g tepung pau
1 sdt double action baking powder
50g gula
15g shortening
Cara2nya :
Satukan yis, air n gula. Kacau rata (tk perlu tunggu berbuih)
Tepung, double action baking powder n shortening digaul rata. Tuangkan bancuhan yis sedikit2 sambil uli n tk melekat ditangan..Uli hingga doh lembut (jika doh masih melekat di tangan, tambah sedikit tepung lagi)
Setelah doh lembut, bole terus buat bebola n isi inti (doh tk perlu diperap yea)...
Buat hingga habis n biarkan pau dlm 30minit atau hingga naik n kukus api besar selama 5-10 minit... (pastikan air kukusan dipanaskan dahulu)
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan