Mohon izin pada yang empunya resepi, semoga anda sentiasa dirahmati....blog ini bukan mencari publisiti tapi sekadar catatan resepi untuk simpanan saya sekeluarga....nak salin dalam buku makan masa yang lama...maka saya mengambil anisiatif untuk simpan dalam blog peribadi.....terima kasih..
Ahad, 15 September 2013
CHEESE CAKE...
sumber : Dari Tangan Mak Long
BAHAN2:
6 kpg slice cheese
200ml susu segar
6 biji telur
75gm tepung naik sendiri
25gm tepung jagung
75gm butter
100gm gula
1s/t cream of tartar
CARA2:
Panaskan oven dahulu...
siat kecil2 slice cheese dan campurkan bersama susu...masak diatas api kecil sehingga cheese larut..kacau selalu takut cheese hangus..bila da cair cheese masukkan butter..kacau sehingga butter cair dan sebati..sejukkan..
Asingkan putih dengan kuning telur..
Campurkan putih telur bersama gula dan cream of tartar dan pukul sehingga bertanduk(merigue)terbalikkan x jatuh...
Pukul kuning telur sebentar dan masukkan adunan cheese tadi(ditapis)..sebatikan dan masukkan tepung naik sendiri dan tepung jagung...pukul sebati..
Masukan adunan putih telur sedikit2 kedalam adunan tepung tadi...kaup balikan dengan senduk kayu je..perlahan..sehingga habis dan sebati..
Sapukan acuan/loyang dengan butter dan alaskan dengan kertas minyak..
Bole dibakar dengan cara double boil..suhu 180C selama 1 jam..@ sehingga masak(cucuk ngan lidi)...ikut kepanasan oven masing2...
#da sejuk bole la letak bluebrry topping...
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan