Mohon izin pada yang empunya resepi, semoga anda sentiasa dirahmati....blog ini bukan mencari publisiti tapi sekadar catatan resepi untuk simpanan saya sekeluarga....nak salin dalam buku makan masa yang lama...maka saya mengambil anisiatif untuk simpan dalam blog peribadi.....terima kasih..
Isnin, 23 September 2013
ROTI CANAI
bhn2 nye.
1/2 kg tpg gandum - 500 gm.
1 sudu makan susu pekat manis.
1 biji telur.
sedikit garam.
sedikit minyak sapi
air secukop nye - tuk menguli.
cara2 nye.
susu pekat- telur- garam - 1 cwn air- di campur dan kacau sebati.
tuang ke dlm mangkuk yg berisi tepung- uli hingga sebati- klau tak cukup air- bolih di tambah sikit2.
bila dah betul2 sebati- bagi adunan 8 ketul- uli lg- tiap2 ketul sapu dgn sedikit marjerin - perap 1 jam- maklong biasa buat malam- pagi baru goreng.
cair kan sedikit minyak sapi - canai dan tebar adunan menggunakan minyak sapi.
maklong biasa canai atas dulang besar je.
panas kan kuali- goreng macam biasa- renjis2 kn dgn minyak masak dan minyak sapi..
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan