Agar-agar Pelangi (Puding Kastard)
Bahan-Bahan
-10g serbuk agar2 (blh guna agar2 tali jugak) [ aku guna 10gm agar-agar bertali ]
-650ml air
-180gm gula pasir (saya kurangkn kuantiti gula - blh smpai 160g utk yg versi kurang manis lagi)
-60gm mentega
-1 biji telur
-½ tin susu cair
-1 sudu makan tepung custard
-1 sudu makan serbuk koko [ tak letak ]
-1/2 sudu teh vanilla
-pewarna merah dan kuning secukupnya (kalau nak warna2 lain pun boleh) [ aku letak pink + perisa strawbery, kuning + perisa mangga, hijau + perisa pandan, biru + perisa vanila & ungu + perisa blueberry ]
Cara-cara
Masak agar2, air dan gula hingga mendidih dan ketepikan.
Pukul telur sebentar menggunakan whisker kemudian masukkan susu dan tepong custard dan kacau hingga adunan ini rata, kemudian ditapis.
Setelah ditapis, satukan adunan telur dan agar2 dan kacau lagi hingga rata, serta masak semula sehingga adunan mendidih kemudian masukkan mentega dan vanilla dan kacau hingga rata. Then pastu tutup api.
Bahagikan adunan kpd 5 mangkuk (sama byk). Then masukkan pewarna bagi setiap mangkuk.
Sengetkan loyang/pe2 bekas puding sedikit (yg Alma gunakan bekas square 7x7in) - i.e. biar satu hujung tu tinggi (lapik/alaskan dgn pe2 utk tinggikan).
Mula2 tuangkan satu senduk makan adunan warna merah ke dalam loyang/bekas (dihujung yg paling rendah tu ler), kemudian satu senduk adunan warna kuning, satu senduk warna hijau, satu senduk warna biru dan satu senduk warna ungu. Ulang buat cam ni sampai semua adunan habis.
Bila dah siap, letakkan semula loyang/bekas ke kedudukan asalnya. Then, masukkan ke dalam peti sejuk.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan