Isnin, 16 September 2013

kek swiss roll - resepi dari IZYAN MASTERCHEF....tq izyan.

bhn2 nye A -loyang 10 x 10 x 3 inci.
3 biji putih telur - gred B.
1/4 sudu teh cream of tartar.
40 gm gula halus.

* pukul hingga jadi meringue.

bhn - B.
3 biji kuning telur.
30 gm gula halus.
40 gm tpg gandum - ayak.
1/2 sudu teh baking powder - ayak.
1/2 sudu besar susu tepung - ayak.
20 ml minyak masak.
15 ml air.
1 sudu teh esen vanila.

cara2 nye.
1 ) pukul kuning telur - gula - air - minyak -vanila - hingga kembang.
2) masuk kan tpg - b.powder - susu tepung- pukul sebati.
3) masuk kan bhn A - gaul cara kaup balik.
4) gris loyang - alas dgn baking paper -tuang adunan tadi - hentak2 sikit - tuk rata kan.
5) panas kan oven 180c - selama 10 minit.
bakar adunan- 15 minit- bila dah masak- letak atas baking paper lg satu - terbalik kan - sapu jem -ape2 perisa ikut citarasa.
gulung perlahan2 - ketat2 - kemas2 -sambil di tarik baking paper tu - kemudian balut dgn baking paper - simpan dlm peti ais 3- 4 jam - baru di potong.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan