Doh Asas Roti Manis - resepi free dr kelas di BWY
By Noraini Abdul Wahab on Friday, November 15, 2013 at 1:22pm
resepi free ini saya dapat dr kelas demo roti di BWY.
roti yg saya buat guna resepi ini.. telah saya kongsikan disini:
https://www.facebook.com/groups/391522514306990/permalink/408982005894374/
Bahan:
500 gm tepong roti
110 gm gula kastor
5 gm garam
15 gm susu tepong
5 gm Soft pro/improver
15 gm instant yis
70 gm telor tp saya guna 1 bj size A sj
80 gm butter
225 gm air sejok
cara:
campur semua bahan kering, pastikan garam tak kena yis.
masukkan bahan cecair, uli sebati.
masukkan butter, uli hingga doh licin dan elastik.
rehatkan 10 minit dan bentukkan ikut suka.
biarkan naik 2x ganda.
bakar suhu 180c suhu bakar ikut jenis oven anda hingga masak.
Cara guna BM(cara saya):
semuanya masuk dlm BM, guna dough programme no.8. biarkan BM wat kerja hingga bunyi bip pertama. tp doh akak terlebih lama dlm BM td sbb tak study elok2 lg.dah sejam.. tengok dohnya lembik sgt. akak keluarkan dan campur lg tepung gandum biasa, agak banyak jg. kemudian masukkan balik dlm BM sbb tangan sakit nak uli. biar BM kerjakan lg sekali, keluarkan, uli bentuk bulat2 kecil, susun atas tray. biar kembang dlm 10 min, sapu telur+susu+madu n parutkan cheddar cheese atasnya. bakar dlm oven yg tlh dipanaskan dgn suhu 170c hingga masak.
roti yg saya buat guna resepi ini.. telah saya kongsikan disini:
https://www.facebook.com/groups/391522514306990/permalink/408982005894374/
Bahan:
500 gm tepong roti
110 gm gula kastor
5 gm garam
15 gm susu tepong
5 gm Soft pro/improver
15 gm instant yis
70 gm telor tp saya guna 1 bj size A sj
80 gm butter
225 gm air sejok
cara:
campur semua bahan kering, pastikan garam tak kena yis.
masukkan bahan cecair, uli sebati.
masukkan butter, uli hingga doh licin dan elastik.
rehatkan 10 minit dan bentukkan ikut suka.
biarkan naik 2x ganda.
bakar suhu 180c suhu bakar ikut jenis oven anda hingga masak.
Cara guna BM(cara saya):
semuanya masuk dlm BM, guna dough programme no.8. biarkan BM wat kerja hingga bunyi bip pertama. tp doh akak terlebih lama dlm BM td sbb tak study elok2 lg.dah sejam.. tengok dohnya lembik sgt. akak keluarkan dan campur lg tepung gandum biasa, agak banyak jg. kemudian masukkan balik dlm BM sbb tangan sakit nak uli. biar BM kerjakan lg sekali, keluarkan, uli bentuk bulat2 kecil, susun atas tray. biar kembang dlm 10 min, sapu telur+susu+madu n parutkan cheddar cheese atasnya. bakar dlm oven yg tlh dipanaskan dgn suhu 170c hingga masak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan