roti burger
By Rozilawati Refain on Thursday, November 21, 2013 at 8:39am
- crediet pada...Anis.... Ni resepi anis da cube2 yg jd lebih lembut n gebu....
Bahan-bahan
120ml susu segar(disejukan dlm peti beku tp jgn smpai beku sbb uli pakai tgn, klu mixer blh jdkan ais ketul) - 50g telur
- 300g tepung high protein
- 3 sudu besar gula
- 1/2 sudu kecil garam
- 60g butter
- 1 sudu kecil dry yeast( direndam dgn air suam+1sudu gula smpai berbuih)
- Suku sudu teh bread improver
- Suku sudu bread softener.
Masukkan semua bahan di atas bertanda (**) ke dalam breadmaker. On kan tunggu siap.Bila dah siap. Keluarkan dari breadmaker. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin.Bahagikan doh ikut bentuk kesukaan. Rehatkan 10 minitBiar naik 2 kali ganda. Kemudian sapukan dengan telur.Bakar pada suhu 180C selama 10 minit. Kalau roti belum nampak perang, biarkan dalam oven selama 5-6 minit selepas bakar sebelum dibawa keluar dr oven.Keluarkan roti dari oven, sapu marjerin dan sejukkan.
P/s: klu uli tgn,perap dua kali. Sebelum dibahagikan dan selepas dibahagi/dibentukan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan