Jumaat, 29 November 2013

Doh Roti serbaguna

By NorLiza Has on Monday, November 25, 2013 at 11:23pm
Doh asas


400gm tepung roti
100gm tepung gandum
100gm gula kastor
5gm garam
8gm yis
7gm bread improver
30gm tepung susu
240gm air sejuk
1bj telur
50gm butter/shortening


saya guna BM masukkan bahan cecair dulu baru masukkan bahan kering. set no 7 utk doh. tunggu 30 minit menguli dan 1 jam untuk naik... keluarkan tumbuk2kan buang angin baru bentukkan. lepas tu biarkan mengembang sebelum dibakar. sapukan susu cair+air sedikit utk disapu atas roti sebelum dibakar. selepas bakar sapu butter/margerin. bakar suhu 150c selama 20 minit atau hingga masak...


topping roti boy

1bj telur
60gm gula halus
60gm margerin
60gm tepung gandum
1 s/b nescafe
sedikit perasa coklat (lagi sedap letak perisa capucino)
-gula+telur+nescafe campurkan pukul sebati
-masukkan perisa coklat dan margerin pukul sebati
-masukkan tepung kacau sebati
-siap masuk dlm piping bag.


inti roti boy

1bj telur
60gm gula halus
60gm margerin
60gm susu tepung
1 s/k vanila


-pukul gula+telur sebati
-masukkan margerin dan kacau sebati
-masukkan susu tepugn kacau lagi
-akhir sekali masukkan vanila kacau sebati
-siap . nak senang masukkan dlm piping bag


selamat mencuba

Tiada ulasan:

Catat Ulasan