Donut pandan /donut strawberi by Norazlin Hussein
By Haslina Hassan on Monday, November 18, 2013 at 10:00pm
Norazlin Hussein
Donut gebu pandan
2 paket yis mauripan
¼ cawan air pandan/pandan paste
1 cawan susu segar pada suhu bilik(panaskan sedikit)
½ cawan gula halus
Secubit garam
2 biji telor
1/3 cawan shortening
6 ½ cawan tepung gandum
Cara-cara
1.Masukkan air suam dan yis ke dalam mangkuk/ mixing bowl, biar 5 minit atau sehingga berbuaih 2.masukkan susu, gula, garam, telor, shortening dan tepung.
3. Gaul sebati dan uli sehingga menjadi doh.Uli lagi sehingga permukaan menjadi licin dan tidak melekat di tangan.
4.Tutup mixing bowl dengan kain lembab dan biarkan sehingga naik 2 kali ganda.
5.Terap guna acuan dan tutup donut dgn kain kering dan rehatkan selama 30 minit atau sehingga donut naik 2 kali ganda.
6.Goreng dgn api perlahan.
*air..optional…tambah ikut kelembutan*
Donut gebu stobery
2 paket yis mauripan
¼ cawan air suam
1 cawan susu segar pada suhu bilik(panaskan sedikit)
½ cawan gula halus
Secubit garam
2 biji telor
1/3 cawan shortening
6 ½ cawan tepung gandum
1 sudu teh stobery paste
Cara-cara
1.Masukkan air suam dan yis ke dalam mangkuk/ mixing bowl, biar 5 minit atau sehingga berbuaih 2.masukkan susu, gula, garam, telor, shortening dan tepung.
3. Gaul sebati dan uli sehingga menjadi doh.Uli lagi sehingga permukaan menjadi licin dan tidak melekat di tangan.
4.Tutup mixing bowl dengan kain lembab dan biarkan sehingga naik 2 kali ganda.
5.Terap guna acuan dan tutup donut dgn kain kering dan rehatkan selama 30 minit atau sehingga donut naik 2 kali ganda.
6.Goreng dgn api perlahan.
Donut gebu pandan
2 paket yis mauripan
¼ cawan air pandan/pandan paste
1 cawan susu segar pada suhu bilik(panaskan sedikit)
½ cawan gula halus
Secubit garam
2 biji telor
1/3 cawan shortening
6 ½ cawan tepung gandum
Cara-cara
1.Masukkan air suam dan yis ke dalam mangkuk/ mixing bowl, biar 5 minit atau sehingga berbuaih 2.masukkan susu, gula, garam, telor, shortening dan tepung.
3. Gaul sebati dan uli sehingga menjadi doh.Uli lagi sehingga permukaan menjadi licin dan tidak melekat di tangan.
4.Tutup mixing bowl dengan kain lembab dan biarkan sehingga naik 2 kali ganda.
5.Terap guna acuan dan tutup donut dgn kain kering dan rehatkan selama 30 minit atau sehingga donut naik 2 kali ganda.
6.Goreng dgn api perlahan.
*air..optional…tambah ikut kelembutan*
Donut gebu stobery
2 paket yis mauripan
¼ cawan air suam
1 cawan susu segar pada suhu bilik(panaskan sedikit)
½ cawan gula halus
Secubit garam
2 biji telor
1/3 cawan shortening
6 ½ cawan tepung gandum
1 sudu teh stobery paste
Cara-cara
1.Masukkan air suam dan yis ke dalam mangkuk/ mixing bowl, biar 5 minit atau sehingga berbuaih 2.masukkan susu, gula, garam, telor, shortening dan tepung.
3. Gaul sebati dan uli sehingga menjadi doh.Uli lagi sehingga permukaan menjadi licin dan tidak melekat di tangan.
4.Tutup mixing bowl dengan kain lembab dan biarkan sehingga naik 2 kali ganda.
5.Terap guna acuan dan tutup donut dgn kain kering dan rehatkan selama 30 minit atau sehingga donut naik 2 kali ganda.
6.Goreng dgn api perlahan.
- *air..tambah /kurangkan ikut kelembutan..tambah sikit demi sikit* sama teknik mcm buat donut yg lain...cma mgkin dr segi resepi yg menggebuskan lg donut tu...donut ni ble buat frozen jgk...bila doh dh naik..msk setgh masak..toskan smpai btol2 kering....then maskkan dlm zip lock beg to..smpan beku....then bila nk guna..defrost kejab..goreng balik mcm biasa....donut ni wlupn goreng wktu pagi..smpai wktu petang..in shaa Allah....masih lembt lgi....in shaa Allah
Tiada ulasan:
Catat Ulasan