Ahad, 13 Oktober 2013



APAM BALIK
Bahan:

2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula (bole kurangkan)
1/2 sudu kecil soda bikarbonat (Shima letak 1 sdt yer)
1/2 sudu kecil baking powder (Shima letak 1 sdt yer)
1 sudu kecil pewarna kuning (Shima tk letak)

apam balik

1 biji telur
1 1/2 cwn air (bole juga guna susu cair atau susu segar)

Bahan inti:

Kacang tanah (yg telah digoreng dan di blender atau ditumbuk kasar)
Jagung krim (dlm tin)
Gula
sedikit mentega/marjerin

Cara2:

1. Pukul telur bersama gula hingga kembang, kemudian masukkan soda bikarbonat, baking powder, air & pewarna kuning. Pukul hingga sebati.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit, pukul lg hingga adunan tk berketul.. Tapis n perapkan 15 minit...
3. Panaskan frying pan, sapukan sedikit mentega pada pan, klu gunakan non-stick pan tk perlu sapukan mentega.
Ambil 1 senduk adunan & ratakan.Taburkan bahan inti di atasnye...tunggu hingga masak, kemudian lipat dua .. bole juga sapu marjerin diatas apam balik setelah masak jika suka...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan