Mohon izin pada yang empunya resepi, semoga anda sentiasa dirahmati....blog ini bukan mencari publisiti tapi sekadar catatan resepi untuk simpanan saya sekeluarga....nak salin dalam buku makan masa yang lama...maka saya mengambil anisiatif untuk simpan dalam blog peribadi.....terima kasih..
Rabu, 23 Oktober 2013
TONG TAU FU
BAHAN: 10TANGKAI CILI KERING (BUANG BIJI,GORENG)
1BJI- BWANG KECIL
SDIKIT BELACAN ( DI GORENG)
1/2C-AIR
1/2 BTG- GULA MELAKA ( PTONG KCIK2)
1 1/2SB-- TPUNG JAGUNG + 1/2C -AIR
BBRPA TITIS KICAP ( TUK HITAM KUAH JE)
GULA ( SYA X LETAK SBB X NK MNIS SGT)
GARAM
HIASAN : KACANG TANAH TUMBUK
BIJAN ( DI SANGAN)
CARA: KISAR CILI KERING DGN BELACAN,B.KECIL + 1/2C AIR...KISAR SMPAI HALUS..... TEPIKAN... DIDIHKN AIR + GULA MELAKA LARUTKN SMPAI GULA TU HANCUR.... KMUDIAN CMPURKN BHN KISAR TDI GAUL SBATI... KACAU SHINGGA MNDIDIH... MSUKKN KICAP ,TPUNG JAGUNG YG BRCMPUR AIR TD.... GAUL LG HINGGA PKAT...LAST SKLI PERASAKN DGN GARAM & GULA... ** SYA X TMBH GULA SBB GULA MERAH DA MNIS)....
P/S=KUAH KNA PKAT SDKIT SBB KLO KITA MSUKKN BHN
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan