Jumaat, 25 Oktober 2013


"Kek coklat moist"

Resepi Kek Coklat Moist.
Bahan-bahannya
2 cawan gula
2 cawan tepung gandum
1 cawan minyak jagung
¾ cawan serbuk koko
1 cawan air panas
1  cawan  yogurt
1 camt  serbuk penaik
1 camt soda bikabonat
2 biji telur ( 3 biji telur saiz kecil)
1 camt essen vanilla
1 camt garam
Cara-caranya
1. Ayak tepung, serbuk penaik, soda bikabonat dan  serbuk koko.
2. Kacau gula, air panas, yogurt, essen vanilla, garam dan telur hingga larut.
3. Perlahan lahan masukkan tepung dan minyak bergilir-gilir.
4. Masukkan dalam acuan kek panas yg telah di sapu mentega dan di alas dengan kertas minyak.
5. Bakar selama 45-50 minit pada suhu 180 darjah C.
6. Boleh di kukus jika suka.
Topping
1 keping cooking coklat (250 g )
1 sudu makan butter.
2-3 sudu besar susu cair/whipping cream/double cream
Caranya
Masak kesemua bahan gunakan kaedah double boiler hingga cair. Tuangkan atas kek semasa kek sejuk.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan