Sabtu, 12 Oktober 2013


KEK LAPIS COKLAT BERCHESE


Utk Lapisan Coklat
200g butter
60g gula halus
1sk ovalete
4 biji telur A
50g kaya
130g krimer pekat manis
20g horlicks
100g tepung hongkong
40g serbuk koko

- pukul butter + gula + ovalete hinga gebu
- masuk telur satu persatu sambil pukul sebati
- masuk kaya + krimer + horlicks + tepung + koko pukul sebati

Utk Lapisan Cheese
150g butter
60g gula halus
1sk ovalete
3 biji telur
40g kaya
120g krimer pekat manis
30g horlicks
125g tepung hongkong
250g cream cheese

- pukul butter + gula + ovalete + cheese hingga gebu
- masuk telur satu persatu sambil pukul sebati
- masuk kaya + horlicks + krimer + tepung pukul hingga sebati

- lapik loyang dgn kertas
- masukkan 2 senduk adunan coklat (bergantung pd saiz loyang dan saiz senduk)
- bakar api ATAS dan BAWAH pd suhu 175C @ 7 minit atau hingga kekuningan
- bila dah masak,tekan2kan sikit bg padat tp jgn terlalu kuat
- utk adunan k2 dan seterusnya guna api ATAS shj..bakar hingga habis
- cara melapis ikot kreativiti memasing

Tiada ulasan:

Catat Ulasan