Mohon izin pada yang empunya resepi, semoga anda sentiasa dirahmati....blog ini bukan mencari publisiti tapi sekadar catatan resepi untuk simpanan saya sekeluarga....nak salin dalam buku makan masa yang lama...maka saya mengambil anisiatif untuk simpan dalam blog peribadi.....terima kasih..
Sabtu, 12 Oktober 2013
KEK LAPIS COKLAT BERCHESE
Utk Lapisan Coklat
200g butter
60g gula halus
1sk ovalete
4 biji telur A
50g kaya
130g krimer pekat manis
20g horlicks
100g tepung hongkong
40g serbuk koko
- pukul butter + gula + ovalete hinga gebu
- masuk telur satu persatu sambil pukul sebati
- masuk kaya + krimer + horlicks + tepung + koko pukul sebati
Utk Lapisan Cheese
150g butter
60g gula halus
1sk ovalete
3 biji telur
40g kaya
120g krimer pekat manis
30g horlicks
125g tepung hongkong
250g cream cheese
- pukul butter + gula + ovalete + cheese hingga gebu
- masuk telur satu persatu sambil pukul sebati
- masuk kaya + horlicks + krimer + tepung pukul hingga sebati
- lapik loyang dgn kertas
- masukkan 2 senduk adunan coklat (bergantung pd saiz loyang dan saiz senduk)
- bakar api ATAS dan BAWAH pd suhu 175C @ 7 minit atau hingga kekuningan
- bila dah masak,tekan2kan sikit bg padat tp jgn terlalu kuat
- utk adunan k2 dan seterusnya guna api ATAS shj..bakar hingga habis
- cara melapis ikot kreativiti memasing
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan